PARTIZAN NIJE MAPET ŠOU, IGRAČI ĆE IGRATI SAMO AKO ZASLUŽE: Ostoja Mijailović o Pecarskom, Gaudloku, Čoviću (VIDEO)
Ostoja Mijailović, Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU NEDELJE - 2. DEO

PARTIZAN NIJE MAPET ŠOU, IGRAČI ĆE IGRATI SAMO AKO ZASLUŽE: Ostoja Mijailović o Pecarskom, Gaudloku, Čoviću (VIDEO)

O timu, legiji stranaca, Lončaru, Gaudloku, Vujoševiću, Čoviću, Mačvanu i Raduljici, Pecarskom i Pažinu, Veličkoviću, Nikoliću i Jankoviću, Lendejlu i Siju, Beronovim koracima, borbi kroz institucije, Evroligi, FK Partizan...

Objavljeno: 12:27h
Saša M. Stajić

U retko iskrenom i otvorenom intervjuu za neki domaći medij, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović u drugom delu razgovora za naš portal ukratko objašnjava zašto je ova sezona "biti ili ne biti" za crno-bele.

U prvom delu intervjua bilo je reči o Partizanovim ciljevima za ovu sezonu, budžetu, dugu crno-belih, suđenju s Marfin bankom, preseljenju iz Pionira u Arenu, očekivanjima od prodaje sezonskih ulaznica, ostanku Vladimira Koprivice, radnim navikama trenera Trinkijerija, mirenju sukobljenih frakcija navijača...

Hajmo konačno malo o timu za ovu sezonu. Kako ste zadovoljni pojačanjima koja je klub doveo u prelaznom roku, a kako je struka zadovoljna tim igračima?

- Zadovoljni smo svi, i klub i struka. Jako mi je drago što smo se uopšte izborili za takav položaj. Možemo da se borimo s evroligaškim ekipama kad su u pitanju pojačanja. Od Parahovskog, Pejnersa do Voldena, sve su to igrači koji su se dvoumili da li će da odu u neku evroligašku ekipu ili će doći u Partizan.

Da odmah rešimo dilemu - kako se izgovara, Parahovski ili Parahuski?

- Parahovski. Dakle, oni su došli u Partizan i time sam jako zadovoljan. Takođe, neki naši domaći igrači su imali ponude iz evroligaških klubova, iz klubova koji igraju Evrokup i ostali su u Partizanu. Jako mi je drago što smo došli u tu situaciju i mislim da ćemo ove godine, kad se kompletiramo još jednim igračem koji nam fali, imati dobru i kvalitetnu ekipu. Sad se već sklapaju kockice, stručni štab je, imao sam juče s njima sastanak, zadovoljan s učinjenim do sada.

Odličan šlagvort, čeka se pojačanje na poziciji broj 2, pominje se Endrju Gaudlok, koliko je realno da on dođe i ako dođe kad bi došao, jer izlazi iz povrede, početak novembra je navodno opcija? Ako ne dođe, kad se očekuje to pojačanje na dvojci?

- Očekuje se uskoro dolazak, videćemo koga. Pregovaramo i s Gaudlokovim menadžerom, ali i s menadžerima drugih igrača. Moramo biti oprezni i pametni. Za tu poziciju imamo budžet koji je planiran, ne smemo da dođemo u situaciju da s bilo kim od igrača potpišemo ugovor, a da pravimo pauzu, gde on neće moći moći da igra. Ne govorim samo o njemu, nego i o ostalim igračima koji su nam ponuđeni. Kao što smo napravili pametne transfere, bez obzira na pritiske koje smo imali od strane javnosti i od strane naših navijača da što pre završimo prelazni rok. Ako hoćemo rezultate, moramo da radimo temeljno, moramo da radimo pametno i da pametno planiramo.

Moramo da smanjimo mogućnosti da nam sutra puknu dva-tri ugovora i da Partizan ponovo duguje milion po osnovu nekih ugovora koji nisu dobro napravljeni za Partizan.

To poslednje pojačenje nekako je najteža kockica u onom mozaiku koji morate da složite. To je na stručnom štabu i mi ćemo i taj savet od njih prihvatiti, znamo uslove koje možemo da damo i očekujemo da ćemo do početka sezone biti kompletni.

Za Gaudloka svi znaju da je veliki potrošač lopti, što ume da naruši timsku hemiju. Kako stručni štab gleda na to?

- Ne bih iznosio to u javnost, to su njihove analize i na tome oni rade. Gaudlok je igrač, ne evropskih ekipa, nego igrač koji je igrao po Americi, ceo život je proveo igrajući košarku na najvišem nivou, glupo je govoriti o njegovim kvalitetima. On je ozbiljan ofanzivac, imao to što ima od kvaliteta. Ako se poklope kockice potpisaćemo ugovor s njim, ako se ne poklope, tražićemo dalje.

foto: kkpartizan.rs

Ove sezone dres Partizana nosiće sedam stranaca i nikad manje mladih igrača, što je suprotno s filozofijom, da ne idemo daleko u prošlost, kad je recimo Duško Vujošević vodio tim. Tad je prosek tima bio 22 godine, s tek ponekim strancem. Zašto je Partizan odustao od tog oprobanog metoda rada koji je davao rezultate duži niz godina i okrenuo se ovom konceptu?

- Je l' mislite da smo odustali zato što je bilo puno domaćih igrača na tržištu ili zato što ih nije bilo na tržištu? Mi smo želeli, politika kluba kako je Partizan i postavio svoje temelje, jeste da je ekipa zasnovana na našim mlađim igračima. Mi sad u mlađim kategorijama imamo tu međugeneraciju, naši mlađi igrači od Trifunovića do Nikole Radovanovića, svi ti klinci, od Laze maloga, imamo stvarno 5-6 jako talentovanih klinaca, Tarlaća... Ali generalno sve su to dečaci koji imaju nekih 15-16 godina, jedva da neko ima 18.

Mi ne možemo da ostvarimo ciljeve koje hoćemo i ubacimo decu od 17 godina da sede 38 minuta na klupi i dva minuta da igraju.

A da oni naprave neke rezultate u ovom trenutku, stvarno teško da mogu. Ono što je jako tužno je stvarno i realno tržište košarke u Srbiji. Sve je manje domaćih igrača. I nemamo samo mi problem s tim, ima ga i Nemačka, pa vidite najveće turske klubove, svi imaju po 2-3 turska državljanina i uđu samo ponekad. Tu sudbinu delimo sa ostalima. Mene iskreno raduje situacija što naši dečaci koji danas imaju 16-17 godina, što će za godinu-dve dana već biti igrači koji imaju 19-20 godina, i oni će moći da nastave tradiciju koju je Partizan imao. Ali u ovom trenutku prosto nije bilo moguće. Mi smo pokušavali na sve načine da vratimo Gagija Milosavljevića, videli ste da smo s Birčevićem napravili dogovor i to nije jednostavno. Nama jesu prioritet srpski igrači, ali je takvo tržište i takva situacija da zbog kvaliteta kakav vam je potreban na osnovu onih ciljeva koje ste zacrtali ne možete da nađete neku sredinu.

Koga je sve Partizan kontaktirao ovog leta od domaćih igrača? Pominjani su Mačvan, Raduljica...

- Jesu, i Mačvan i Raduljica, oni su kontaktirani, ali ljudi imaju neke svoje planove. Mi smo stvarno imali želju da to uradimo. Nekad potpišete ugovor s domaćim igračem i tržišno ga platite nešto više zato što je srpski igrač, jer oni dodatno motivišu publiku, jer to je Partizanov trend koji je prepoznat u javnosti. Ali ovo što smo sad učinili, pa nije bilo drugog izbora. I nemamo 15 stranaca. Prošle godine ih je bilo čini mi se 6, ove godine je jedan više.

Krenuli smo intervju s pričom o reprezentaciji, a to nije dobro ni za reprezentaciju.

- Naravno da nije.

Partizan postaje kao oni italijanski timovi sa 7-8 stranaca, gde se zapostavljaju domaći igrači, što će se u nekom doglednom periodu reflektovati i na reprezentaciju, ne znam da li se slažete?

- Moram da vas ispravim u jednoj stvari. Mi imamo našu filijalu koja se zove Mladost. Videćete po Mladosti...

Mladost ili Vršac?

- I Mladost i Vršac. Ali pre svega naš razvojni, prvi tim je Mladost. Videćete talentovane klince u Mladosti. Videćete kako izgleda Partizanov podmladak. Nama je Dragan Jakovljević ove godine došao, jedan od zaista velikih košarkaških stručnjaka za mlade igrače, svi su prezadovoljni njegovim radom. Moram da pohvalim to, iako je bilo po javnosti da li je on zvezdaš ili nije. On je dobar sportski radnik i on trenutno radi u filijali Partizana i zna koji su prioriteti Partizana. Mi hoćemo da ulažemo u razvoj dece. Partizan je izdvojio ne tako mali budžet za Mladost sledeće godine. I izdvojiće za Vršac. Sad smo u pregovorima s njima. I vi ćete budućnost Partizana u stvari delom videti kroz naše igrače koji budu na dvojnim licencama u Partizanu, i videti kroz ekipu koja će igrati u Mladosti. To je budućnost Partizana. Mi to nismo zanemarili. Morate da znate jednu informaciju - mi smo prošle godine doveli 4 mlada igrača. Jednog iz Crne Gore, drugog iz Kraljeva... Partizan je potrošio preko 200.000 evra na obeštećenja za te mlade igrače, plaćao je razvoj i obeštečenje njihovim timovima. A gde se desio problem? Desio se problem od 2014. ili 2015. pa sve do 2017. godine, što smo izgubili nekoliko generacija mladih igrača, jer u tom rasadniku nije bilo ništa kad smo mi došli. Dakle, morate nešto da posadite, pa da prođe 3-4 godine da biste to mogli da uberete. To je realnost.

Trener Trinkijeri je nedavno rekao zanimljivu rečenicu, citiraću ga: "Još uvek me boli koliko puta su mi vrata direktno zatvorili u nos". Ko mu je to zatvarao vrata? Menadžeri, igrači, konkurencija?

- To je više pitanje za njega, iako mi je on rekao na šta je mislio, na to pitanje odgovor mora da da on.

Takođe tvrdi da nije moglo da se priča s domaćim igračima? Zašto?

- Naravno da možete da pričate o domaćim igračima. Ne znam da li je to izvučeno iz konteksta, da li je drugačije protumačeno ono što je rekao, ali siguran sam da nije mislio na srpsku javnost. Siguran sam da nije mislio na Partizan ili bilo koga drugog. Mi smo Gagiju Milosavljeviću dali takođe dobru ponudu kao što mu je dao njegov klub, mogao je da bira. On je iz njemu poznatih razloga izabrao da ostane u tom klubu. Što se tiče javnosti, što se tiče Srbije, što se tiče države, nama niko nikad nije ništa zabranio. Da li će neki srpski i domaći igrač doći u Partizan ili neće, to je njegova odluka. A generalno, možete da postavite pitanje kako je došao Birčević, kako je došao Gordić?

Dakle, nije bilo opstrukcija?

- Nije. Ja nisam osetio. Da li postoji opstrukcija od pojedinih klubova konkretno? Pa, postoji sigurno. Nekad klubovi kupe igrača, pa nikad ne zaigra za njih, samo da vi ne biste kupili tog igrača.

Sećamo se Rakićevića?

- Naravno. Da li to postoji? Postoji sigurno. Ali to je nečiji metod rada. Moj nije. Mi kupujemo ono što nama treba.

foto: Starsport©

Stefan Janković i Aleksej Nikolić su otišli na pozajmice. Da li Partizan računa na njih u budućnosti ili su otišli samo da bi se uzelo obeštećenje?

- Što se tiče Alekseja Nikolića, ja sam lično razgovarao s njim i on mi je rekao da je u životnom dobu gde mu je potrebna minutaža. Želeo je da ode u neku ekipu, gde će uspeti da se vrati na velika vrata u Partizan. Dokaz za sve to je da je produžio ugovor sa Partizanom na još 2 godine. Dakle, on ima ovu godinu da odigra u Italiji, vraća se posle na nove dve godine u Partizan. To je strateška stvar i politika kluba. Mi smo došli na nivo da možemo da produžimo ugovor, pošaljemo igrača na pozajmicu i da se on vrati kao spreman igrač i da bude prvi igrač na toj poziciji. Potpuno ista stvar je sa Stefanom Jankovićem. On je takođe produžio ugovor na još dve godine s Partizanom u odnosu na ovu gde je pozajmljen. Dakle, Partizan ima 3 godine s obojicom ugovor, gde će se oni vratiti u klub, da klub eventualno uzme neko obeštećenje od njih ili da dobiju još da odigraju dve kvalitetne godine u Partizanu.

Koliki deo ugovora Partizan plaća za njih ove sezone? Pominjalo se da je to 25% u slučaju Jankovića.

- Za Nikolića ne plaćamo apsolutno ništa, a što se tiče Jankovića, takođe ne plaćamo ništa. Mi smo preuzeli jednu malu obavezu od strane njegovog kluba iz Grčke, ali se on odrekao nekih svojih potraživanja, tako da smo negde na nuli.

Da li Novica Veličković ostaje u Partizanu?

- Verujem da će ostati. Zavisi od pregovora s njegovim menadžerom. Može još puno dece da se rodi u Srbiji, ali teško da će se uskoro roditi novi Novica Veličković. On stvarno voli ovaj klub, srcem radi to što radi. Prošle godine smo od njega dosta više dobili igrački nego što smo očekivali, a Novica je Novica Veličković i verujem da ćemo se dogovoriti i da će ostati kapiten i ove godine.

U jednom od najinteresantnijih intervjua koje sam čitao od bilo kog igrača Partizana, Novica Veličković je u knjizi "Crno-bela ideologija" rekao sledeću stvar: "Moj cimer Pecarski 10 sati dnevno gleda u mobilni telefon i 3 puta dnevno ga dopunjuje". Zašto najveći talenat Evrope na toj poziciji nije dobio šansu u Partizanu i otišao je na način na koji je otišao? Sami ste rekli da je Partizan platio obeštećenje za Pecarskog 70 hiljada evra, ulagano je puno u njega... Iz kojih razloga nije dobio priliku i šta se to na kraju desilo, pa je otišao kako je otišao?

foto: Starsport©

- Ja sam Pecarskog zatekao u Partizanu. On potiče iz jedne stvarno kvalitetne porodice. Ja celokupnu njegovu porodicu, čak i širu familiju lično poznajem, s obzirom na to da je njegova majka iz Čačka. On je dobro odgojeno dete. Što se tiče njegovog boravka i njegove šanse u Partizanu, ne bih se složio s tim da nije dobio šansu u Partizanu. Koliko je on tu šansu iskoristio i na koji način je iskoristio, to je pitanje. S druge strane, ako igrač dođe u određenom trenutku i pomisli da je nešto bolje za njega da bude u nekom drugom klubu, da želi neku drugu sredinu, da mu ne odgovara trener, da mu ne odgovara metod rada, da nije zadovoljan minutažom, nije zadovoljan tretmanom u klubu... On donosi drugačiju odluku i mi na tu odluku ne možemo nikako da utičemo. Ne možemo na tu odluku da utičemo u smislu da na silu nekoga ostavimo u Partizanu. A to da li je Marko najtalentovaniji igrač, neki mediji rekoše u svetu, vi rekoste u Evropi... Mi u mlađim kategorijama takođe imamo puno talentovane dece i ne znam koji je kriterijum da izmerite nekome ko ima 17 godina ko je talentovaniji od najtalentovanijeg.

Statistika, recimo. Pecarski dominira u svom uzrastu.

- Statistika je jedno, a stvarnost je drugo. Ne sporim njegov talenat, ne sporim njegovu budućnost. Želim mu sve najbolje na svetu, jer on je stvarno dobro dete i dete Partizana, bez obzira na sve što se kasnije izdešavalo, ali sam bira svoj put i kroji svoj dalji put. Ja ne mogu da utičem na to. Mi smo nekoliko puta u sezoni razgovarali i s trenerom, i s njegovim roditeljima. Prosto ne možete da očekujete da igrač od 17 godina igra 30 minuta na utakmici. Vi ste videli neke druge ekipe kad razvijaju igrače. Daju mu 3-4 minuta, pa mu daju 10 minuta, pa on iskoristi šansu, pa kad su teže utakmice, a bolji rezutat, ubacuju ga u vatru i tako se oni kale. Svaki trener ima svoj način rada. Ne mogu da dođem kod trenera i da mu kažem da mora taj i taj igrač da igra narednu utakmicu 15 minuta. A onda će on da dođe kod mene i kaže: "Okej, izgubili smo zato što on mora da igra". Znam da je prioritet razvoj domaćih i mladih igrača. I Partizan je ove godine, to nije tajna, 600.000 evra prihodovao po osnovu obeštećenja od igrača, a to je najveći iznos od odlaska Bogdana Bogdanovića.

Partizan 5 godina nije uzeo nijedan jedini dinar za obeštećenje. Mi to nismo uzeli zato što nismo razvijali igrače.

Želeli smo da uzmemo i NBA obeštećenje za Pecarskog, ali ako on kaže da ne želi da igra 8 do 10 minuta nego mu treba 30 minuta, šta mi da radimo?! Mi smo u ovom trenutku u postupku pregovora s njima, želim da uzmemo novac koji smo uložili u njega, što stvarno mislim da nam na fer način pripada. Neka on traži drugu sredinu, a ja stvarno ne mogu da utičem na to. Mnogo igrača dolazi u Partizan, puno igrača odlazi iz Partizana. Ja to ne shvatam kao nož za vratom, život ili smrt, ako neki igrač donese odluku da napusti neku sredinu jer nije nekim stvarima zadovoljan. Što se tiče servisa Partizana, da li je nekim igračima omogućio stanove, vozila, plate na vreme... U ovom klubu plata možda kasni najviše jedan mesec, kao što kasni i u većini kompanija u Srbiji, što je potpuno normalna stvar, imamo toleranciju u tim nekim stvarima. Ali nikom ne kasni 5 meseci kao što je to bilo nekad. Partizan je ove godine od 10 plata isplatio 9 u ovom trenutku. A poslednjih godina je plaćao 4-5 plata, a pet je išlo u dugove. To je za ponos svih ovih ljudi u klubu. Što se tiče njih (igrača), da li imaju uslove? Pa, da li mogu da budu bolji uslovi od Arene, od kvalitetnog trenera, servisa od Partizana kakav smo mi napravili? Sigurno da ne može. Da li će se on odlučiti na neki drugi korak? To je njegovo pravo, mi ne možemo da utičemo na to. Verovatno su ga njegovi savetnici savetovali drugačije, on se dečko opredelio za nešto drugo. Da li je pogrešio ili nije, neka pokaže vreme. Mi smo dali sve od sebe da ostane u Partizanu, ja sam nekoliko puta razgovarao s njegovim roditeljima i njegovom agentom. Razgovarao je trener, sportski direktor... Mi ne možemo na te stvari da utičemo. Bilo je igrača koji su dolazili, bilo je igrača koji su odlazili i to je sasvim normalna stvar.

Šta se dešava s malim Pažinom? Njega niko ne pominje, on treba da potpiše ugovor.

- On je bio dve godine u Partizanu. Razgovaramo s njegovim menadžerom. Videćemo da li će nastaviti razvoj u Partizanu ili će otići negde. Ja bih želeo da ostane u Partizanu i mislim da je kvalitetan igrač. Mi smo to prepoznali kad sam ja došao u Partizan, ali moram da ponovim da mi imamo puno talentovane dece koja se ne zovu Pažin ili Marko Pecarski.

Video sam negde da je njegov ugovor deponovan, ali nije potpisan. Pretpostavljam da se čeka i dalje da se to potpiše, uslovi ugovora. Možda i on traži neku minutažu?

- Partizan je veliki klub i svi veliki klubovi ne trpe ucene od igrača. To morate da shvatite. Znači, klub bi bio jako neozbiljan kad bi rekao nekom igraču: Da, imaš zagarantovanih 20 minuta. Čemu onda služe trener i stručni štab? Šta to znači? Imate utakmicu da dobijete, a imate i ugovorenu klauzulu da neko mora da igra 20 minuta. To je nemoguća misija. Ovo nije Mapet šou, ovo je ozbiljan klub.

foto: Starsport©

Samo da se vratimo na nekoliko pitanja od prošle sezone. Ostalo je nejasno kako je Lendejl otišao, kako je Si otišao iz Partizana? Lendejl je otišao da zaleči povredu, više se nije vratio, pa ga vidimo u Žaligirisu, igrao je Letnju ligu u NBA, evo ga sad u reprezentaciji Australije zdrav kao dren... Ko ga je pustio, da li je imao obavezu da se vrati u Beograd, zašto se nije vratio, da li je snosio neke konsekvence...

- Ja ću uvek da kažem istinu i uvek sam govorio istinu. Sigurno da postoje oni koji u tu istinu sumnjaju, ali ja ne mogu da se borim s tim. Što se tiče Sija, on nije bio uopšte na spisku igrača zbog broja stranaca.

Ali je igrao mesec dana kasnije u Francuskoj?

- Si je imao povredu lista, levog ili desnog, ne mogu da se setim. Procena naših kondicionih trenera je bila da ćemo s njim sigurno izgubiti mesec dana u KLS. Mi smo se zbog njegove povrede odlučili da ne treba da igra KLS. To je bila procena stručnog štaba i mi smo to ispoštovali. On je bio povređen u trenutku i nije se znalo kad će se oporaviti. Da smo ga registrovali, nekom bi zauzeo mesto, a mi nismo želeli da zauzmemo to mesto, dogovorili smo se s njim i nismo ga stavili na spisak igrača.

foto: Starsport©

- Što se tiče Lendejla, kad je došao u Partizan imao je klauzulu obeštećenja od 250.000 dolara. To je bio uslov za izlaz iz ugovora. Kad je počeo KLS, vi se sećate njegove povrede zgloba na jednoj utakmici. On je tu povredu vukao 7-8 dana. Kad je bio u periodu oporavka, uradio je snimanje kod nas, slao je snimke svojim doktorima i menadžerima u Australiju i konsultacija je bila, zapravo konstatacija njegove agencije, da bi on trebalo povredu da reši u svojoj zemlji zbog njegove budućnosti, jer možda imaju malo više poverenja u te doktore. Mi imamo ugovornu obavezu da oni mogu da biraju između svojih i Partizanovih doktora, i dali smo mu dozvolu da ode da se leči u Australiju. Ja sam dobio informacije da je umesto u Australiju otišao u Kaunas.

Na neki način poneo se nefer prema klubu?

- Onda su krenuli pregovori i ona famozna objava da je on igrač Žalgirisa. Što je bilo neistinito u tom trenutku. Nas niko nije kontaktirao, niti smo pričali o tome. Mi smo s njegovom agencijom razgovarali da je za njega zainteresovan Milvoki. Razgovarali o tom super obeštećenju, ful obeštećenju. NBA klauzula je bila u njegovom ugovoru. I onda počinje priča o Žalgirisu. Imali smo dva puta - da se dogovorimo s njim ili da dođemo u situaciju da odemo na BAT i da naplaćujemo svoja potraživanja za nekih godinu dana.

Epilog - plaćeno je obeštećenje za njega, tih 250.000 evra?

- Tako je. Ja sam tražio više zato što smo mi pregovarali s njegovom agencijom da on ide u Milvoki. I na kraju smo postigli dogovor da oni nama plate obeštećenje od 250.000 plus neki tamo još ostatak. Dobili smo mi oko 300.000 evra i da zadržimo pravo da do 500.000 evra dobijemo ako ode u NBA iz Žalgirisa ove godine. I postigli smo dobar posao za Partizan. I to je cela istina. Da li je neko terao Lendejla iz Partizana, da li je neko loše nešto njemu uradio, da li se nešto drugo desilo, to su sve bajke. Ovo što govorim je realnost. Mi smo gledali da zaštitimo klub u tom trenutku. I meni je bilo važno da kad je igrač odlučio da više ne želi da igra u Partizanu, a zna šta mu je Partizan dao, da mi uzmemo ono što nama pripada. I mi dobili obeštećenje od njega i mi danas živimo od tog novca.

Dosta se ružno završila prošla sezona. Zanima me jedna glasina, a vi možete da je prokomentarišete ili ne. Koliko ima istine u tome da je svlačionica postala podeljena uoči treće utakmice sa Zvezdom, gde je navodno neko iz kluba napravio podelu među igračima tako što je nudio bonuse strancima, za šta su čuli domaći igrači, pa je došlo do trvenja između stranih i domaćih igrača?

- Ja sam takođe čuo tu priču, ali nemam dokaze da mi potvrde to sve. Ali ako se to stvarno dogodilo treba da je sramota svakog ko je to radio. Zvanično iz kluba to niko nije radio. Ja nemam informacije ko je to radio. Ako je radio, moguće da je to jedan od performansa svih onih koji loše žele Partizanu. Partizan je klub koji danas ima sistem i ako dođem do bilo kakvih informacija da će se nešto slično dešavati, da će neko gurati klipove u točkove Partizanu, on će biti udaljen iz Partizana u istom trenutku. Klupska hijerarhija postoji. Znaju se pravila i pravilnici postoje u klubu. Mi smo radili pravilnike sa SGS, imamo standarde i procese i oni su sastavni deo naših klupskih akata, našeg Statuta, koga je izglasala naša Skupština prošle godine. I svi su u klubu dužni da rade u skladu s pravilnicima. Jasno definisano, ko se obraća u javnosti, šta ko kome govori, kakav je trenažni proces s ekipom, kako se vode finansije, kako se vodi marketing, kako se vodi PR služba... Ja stvarno sumnjam da je bilo ko iz kluba u tome učestvovao, ali sam čuo tu priču. Nešto se čudno desilo u toj utakmici.

Stranci su bili bez poena, ključni stranci?

- Nešto se dogodilo. Šta se dogodilo? Ne mogu da optužujem nekog ako nemam konkretne dokaze. Znam za to o čemu vi govorite, dugo sam razmišljao šta se desilo s tom utakmicom. Na kraju se sve dobre i loše stvari otprilike pripišu predsedniku kluba. Predsednik kluba sa svojim ljudima u klubu nikako nije učestvovao u tome. Na nama je bilo da sprečimo, da smo imali bilo kakva saznanja za takve neke stvari. Ako se bude u budućnosti pojavila bilo kakva slična priča, ne da ćemo istraživati, nego ćemo ozbiljno reagovati. Mi smo istraživali i oko ove prethodne stvari i nismo došli do nikakvih ključnih dokaza da je neko to stvarno uradio. Sve se svelo na priču.

Da li ste i koliko zadovoljni radom Nikole Lončara, pošte se pominjalo da je i on na tapetu da bude smenjen?

- Lončar je došao na moj poziv u Partizan pre godinu i nešto dana. Posle košarke, posle karijere, Nikola se novinarstvom. Dakle, on je bio vaš kolega.

foto: Starsport©

Jako dobar stručni komentator, jedan od najboljih.

- On se dosta dobro uklopio u sredinu. Da li je Nikola pravio neke propuste u svom radu? Pravio je propuste iz neznanja. Nije pravio propuste koji su ovaj klub koštali novca. Ali taj proces njegovog prilagođavanja, da nauči ovaj posao, pa potpuno je normalno da negde pogrešite kad počinjete da radite. Niko nema loše namere. On je dosta s Andreom radio na ovom prelaznom roku. Doprineo je da ove godine neki igrači dođu u Partizan. Prošle godine dok smo radili Nikola i ja, mi smo doveli Lendejla, mi smo doveli neke igrače, produžili ugovore igračima koji su kvalitetni u Partizanu da bi klub mogao da uzme 600.000 evra obeštećenja i da bi sledeće godine mogao da očekuje obeštećenje. Lako je kod čoveka videti one loše strane, ali treba izvući one najbolje.

Da li će Nikola Lončar ostati i sledeće godine u Partizanu ili narednih godina, to mi ne znamo u ovom trenutku.

Ako bude radio kvalitetno i ako bude imao imao rezultate i ako njegov rad bude u skladu s klupskim pravilima i ako on bude poštovao hijerarhiju kluba, kako je do sada poštovao, ostaće u klubu. Ako ne bude poštovao, kao i mnogi drugi, nema razloga da pričamo o tome više.

Hajmo malo o onim čuvenim Beronovim koracima u finalnoj seriji. Ima mišljenja da je Partizan mogao da podnese drugačiju vrstu žalbe koja bi bila usvojena. Umesto toga je podneta žalba koja je podneta, Deleon je to odbio.

- Statut KLS je naslonjen na Statut FIBA i njena pravila. Po tim pravilima mogli smo da podnesemo jedino žalbu kakvu smo podneli. Mi nismo mogli ništa drugo da uradimo od onog što smo uradili. Mogli smo da uzmemo bejzbol palice i da se tučemo na ulici, ali ja ne mislim da to treba da radimo.

Tu je i ona čuvena vaša izjava o borbi kroz institucije.

- Kad sam rekao za borbu kroz institucije, mi smo na Skupštini KLS, na moj predlog, proširili Predsedništvo, da uđu neki drugi klubovi u Predsedništvo i uveli smo disciplinskog sudiju kako to funkcioniše u ABA ligi, gde gospodin Pavličić stvarno dobro radi svoj posao. On je kažnjavao i Partizan prošle godine, ali opravdano kažnjavao. U jednom trenutku možda nije bio korektan što neke klubove koji su načinili neke mnogo veće prekršaje nije kažnjavao u skladu s pravilnicima. A Partizan je kažnjavao. Ali disciplinski sudija mora da postoji. I mora da bude nezavisan od direktora lige ili od predsednika lige. Ono što se desilo je stvarno sramota za sve nas koji učestvujemo u radu.

Ne želim da ponovo potpirujem vatru, da ponovo ratujemo, ali mi moramo naše odnose sa Zvezdom da svedemo na sportske odnose.

Mora da postoji rivalstvo, ali ne sme da postoji mržanja i prevara. To boli sve nas. Mi puno dajemo ovom klubu. Svačije vreme košta. Nečije malo manje, nečije malo više. Ja se bavim ozbiljnim biznisom. Kad sedim u Partizanu ja ne radim u svojoj firmi, radim za Partizan. I neću da sedim tu da neko u dva ključna trenutka napravi prevaru i da onda dođemo u situaciju da smo mi celu godinu džabe radili. Borićemo se. Nećemo da pustimo. Mnogi spekulišu i mešaju državu u sve to. Država pomaže svim klubovima i nije se mešala u sportske rezultate. Makar ja to nisam osetio.

Kako se borite? Veću podršku i veći budžet ima najveći konkurent. Vidimo to i po njihovim pojačanjima ove sezone koja su dosta skuplja.

- Ako vi kažete tako, onda je to tako.

Vi nemate takvu informaciju?

- Nemam informaciju. Ja sam što se tiče pomoći države zadovoljan. Da li može više i da li bih ja želeo više? Sigurno da može i da bih želeo više. Mi smo dobili više 2018. nego 2017. Više prošle godine od prethodne i dosta više ove godine nego prošle godine. Da li dobijamo manje od konkurenata, ja to ne znam. To vi tvrdite. Ja to ne mogu da tvrdim da smo dobili manje ili više. Generalno, zadovoljan sam s tim što država daje. Mi možemo da napravimo solidnu ekipu.

Da li je ovo najskuplji tim Partizana od 2011. godine?

- Siguran sam da je ovo najskuplji tim Partizana u poslednjih 15 godina i da je ovo najskuplji stručni štab u poslednjih 15 godina.

Ne želite da pričamo o ciframa, pretpostavljam?

- Ne, naravno.

Cilj za sledeću sezonu je Evroliga, međutim, od sledeće sezone ABA ligi nije garantovano više ni to jedno mesto. Kroz ABA ligu se više ne ostvaruje prohodnost, jer će abaligaši dobijati specijalne pozivnice. Šta će biti ako Partizan osvoji ABA ligu, a neki drugi klub dobije pozivnicu zato što ima bolju logistiku, bolje pozicije u Bordu Evrolige? Mislim konkretno na Zvezdu i Cedevitu.

foto: Printscreen/Twitter/@kkcrvenazvezda

- Puno ima razmišljanja oko svega toga. Partizan je klub koji je dugo igrao Evroligu i koji ima jednu poziciju u košarkaškoj javnosti, koju mnogi klubovi mogu samo da požele. Što se tiče cele te situacije i odluke Evrolige, mislim da je učinjena nepravda prema jadranskoj košarci. Začetak košarke u ovom delu Evrope potiče upravo u Srbiji. Dakle, srpski klubovi ne da imaju istoriju, nego nekoliko srpskih klubova imaju istoriju kao većina klubova zajedno koji se takmiče ove godine u Evrokupu i Evroligi. Govorim o klupskoj istoriji. Ima tu dosta kvalitetnih klubova. Mi smo zanemareni zato što smo ćutali. Mi smo zanemareni zato što smo vodili lične ratove. Nama su važniji lični ratovi od borbe gde je pozicionirana srpska košarka u Evroligi. Došli smo u situaciju da smo imali nekoliko mesta. Ćutali smo kad smo s 4 pali na 3, ćutali smo kad smo s 3 pali na 2, ćutali smo kad smo s 2 pali na 1 i sad ćutimo i na ovo jedno. I sada smo dobili nešto što se zove ništa u ovom trenutku. Možemo dobiti, ali i ne moramo. S čim se ja ne slažem. Ja sam rekao na Skupštini ABA lige i u sedištu Evrolige da se s tim ne slažem i da to nije pravedno. Da li je naše takmičenje kvalitetno, što je imalo dva finala kakvo je imalo prošle godine? Pa to s Partizanom nema nikakve veze. Mogu i ja da budem isti kao ostali, ali nisam. I zato imam pravo da tražim da Partizan bude poštovan.

Kako ćete zaštiti interese Partizana koji hipotetički osvaja ABA ligu, a pozivnice idu drugima?

- Da vam kažem jednu stvar. Evroliga je privatna kompanija i ona odluke ne mora da donosi na osnovu kriterijuma na osnovu kojih odluke donose neke druge sportske organizacije. Postoje i druga takmičenja. Ako ne budemo dobili ono što smo na terenu izborili, ako budemo negde višak, sešćemo, razmislićemo i donećemo odluku. Jer mi s našom snagom navijača, s našom klupskom istorijom, s ovakvom organizacijom, ovakvim timom, ovakvim stručnim štabom, poželjni smo svakom. Meni je važno da napravimo održivu situaciju.

Ja razumem da je prioritet novac, uvek je prioritet novac. Ali moramo da imamo i neke druge kriterijume u životu.

Postoji istorija, postoji snaga brenda, postoji klupska organizacija... Na učešću za vajld kard, kad smo slali aplikacije, Partizan je imao preko 40 ljudi koji su učestvovali u tome, a prođu klubovi koji imaju 4-5 zaposlednih, koji nemaju nijedan trofej. Šta je to što mi ne možemo da ponudimo, izuzev gomile nekih sredstava? Ja neću da učestvujem u tome šta je odlučivalo. Odluka je odluka. Mi smo poštovali odluku. Došla je nova sezona, mi ćemo se boriti na jedan određeni način. Kad se završi ova sezona, da li ćemo svojim igrama dostići nivo da igramo zasluženo kroz takmičenja, da li ćemo igrati Evroligu kroz ABA ligu ili Evrokup ili ćemo dobiti vajld kard, iako ne budemo to uradili? Nakon toga ćemo doneti kvalitetnu odluku. Prošle sezone, kad smo radili aplikaciju, dali smo sve od sebe.

Da li ste razočarani ishodom?

- Ne. Ja sam ponosan ishodom zato što smo kao klub sve pokazali i sve dokazali. I finansije stavili na sto i klupsku istoriju stavili na sto i novi sistem organizacije u Areni stavili na sto, i kvalitet stručnog štaba i namere kluba. Mi smo dali sve ono što pripada košarkaškom klubu.

Priča se da je milion evra uloženo u lobiranje, s jedne strane, a s druge strane da su lobirali veliki partizanovci, poput Željka Obradovića, ali i to nije bilo nedovoljno?

- Što se tiče milion evra, to je neistina. Nismo ulagali novac u lobiranje. Lobirali su veliki partizanovci, svi smo zajedno lobirali, a Partizan jeste Partizan zato što ima puno partizanovaca. Sad po Evropi i svetu ima 10 najkvalitetnijih trenera koji su radili u Partizanu. Da ne govorim o igračima, funkcionerima po raznoraznim sportskim organizacijama, po raznoraznim NBA klubovima, svi su pomagali Partizanu. Za ponos Partizana i svih partizanovaca je što su danas uz Partizan svi, sve legende. Nije snaga kluba u meni. Snaga ovog kluba je u legendama, snaga je u navijačima. Snaga ovog kluba je u sistemu koji smo napravili. To je snaga. Nije snaga u jednom čoveku.

Evroliga ima vrlo stroga finansijska pravila, nju ne mogu da igraju klubovi koji nisu izmirili dugovanja prema bivšim igračima, odnosno klubovi koji nisu na nuli. Partizan i ima dugovanja prema bivšim igračima i ne zna se kad će dostići nulu.

- Jako vas cenim kao novinara, ali moram da vam kažem da niste u pravu. Ako smo mi nasledili 3.500.000 evra obaveze prema igračima, ako smo isplatili i sporazumima rešili veliku većinu toga i ostao je jedan mali deo da se plati kroz sporazume i aktivne sporazume i ugovore koji stoje u FIBA, i oni se isplaćuju na vreme, znači oni nisu dugovi, oni su obaveza. Oni su obaveza koja se izmiruje na vreme. Mi smo poslali sve to Evroligi. Dakle, mi nemamo neisplaćene obaveze, nemamo dugove koji nam kasne u obavezama. Ovo što je u sporazumu je obaveza koja se isplaćuje u narednom periodu.

foto: Filip Plavčić

Ukratko, neće biti problema ako Partizan na terenu to izbori?

- Sigurno će biti problema, ali neće biti velikih problema. Mi iza nas nemamo Bundes banku da nas finansira svaki dan. Dolazi do proklizavanja, ali malih proklizavanja. Ali ne dolazi do repova kako je to bilo u prošlosti. Ne dolazi se u situaciju da od deset plata isplatimo 4-5, pa da se sledeće godine mučimo sa ostatkom, da se mučimo sa zadnjih deset godina plata koje su ostali neki drugi dužni. A što se tiče finansijske situacije u Partizanu, ona mora biti stabilna. Ali ta finansijska situacija dosta zavisi od sportskog rezultata. Nije isto da li će klub osvojiti ABA ligu ili biti prvi ili drugi u Evrokupu, i time Partizan kroz marketinške sposobnosti, kroz sponzore, kroz ugovore, kroz kvalitetne ugovore s igračima, dobiti više za klub. Nema više kocke na sve ili ništa.

Partizan se pre kockao na sve ili ništa i zamalo dobio ništa.

A onda otprilike nemamo ni brend koji mnogo znači u društvu. Mnogi nisu svesni, zapravo ne navijači Partizana, oni su svesni, ali mnogi nisu svesni šta znači Partizan. Ljudi koji sada sede u klubu nisu sad svesni još uvek snage brenda i koliko taj brend može da donese ovom klubu i srpskoj javnosti. Od ovog brenda, ja garantujem, da kroz godine kada se vratimo u Evroligu, ovaj klub ne da može da živi, nego može da napravi samoodrživu situaciju. Jer Partizan je jako veliki brend. Kakvu god marketinšku aktivnost napravite, to donosi novac. Samo morate pravilno da radite.

Rad vaše uprave, kao i rad vaših prethodnika, obeležiće povremeni sukobi s prvim čovekom Crvene zvezde, Nebojšom Čovićem, i ta čuvena saopštenja koja su se nekad pretvarala u rat rečima. Da li možete hipotetički da zamislite situaciju, kao što je to u Španiji, da predsednik Partizana sedi u loži s predsednikom Zvezde i mirno gledaju derbi? Dakle, vi pored Čovića, u Areni, Zvezda domaćin.

- Pre svega odnos Zvezde i Partizana, mora da postoji taj klupski rivalitet i to je sasvim normalna stvar, ali ne sme da postoji mržnja. Mržnja proizvodi probleme, proizvodi neprilike, proizvodi štetu državi, proizvodi štetu društvu... Proizvodi štetu košarci. Malopre smo dugo govorili o tome šta od evropske košarke ima srpska košarka. Pa to je jedan od razloga zašto nema puno. Upravo zbog tih odnosa. Imali smo mi priliku da sedimo zajedno. Ja sam otišao na utakmicu Zvezda - Partizan kad su oni bili domaćini.

foto: Beta/Branislav Božić

Ali niste sedeli pored njega.

- Imali su priliku da me pozovu da sedim zajedno s njima. Da li bih ja to prihvatio ili ne bih? To je moja odluka u tom trenutku. Ali su imali priliku da isprave tu stvar i naprave nešto drugačije.

Nebojša kao Nebojša, ima svoj način rada. Nisam ja prva osoba na svetu s kojom se Nebojša svađao.

Nisam ja prva osoba koja je proživela to što je proživljavala. Ja se trudim da ne budem deo tog društva i tog načina rada. Kad moram da se suprotstavim, ja nemam taj problem. Nemam strah, u smislu da kad treba da zaštitim Partizan, zaštitiću ga. A nema problema da li ću ja ostati ovde ili neću. Ne živim od ovog kluba. Meni je važno da klub živi, da navijači budu poštovani, da klub pravi rezultate. Mi ne možemo da se tučemo, mi imamo granicu. Jer klub ima armiju navijača iza nas. Mi možemo da izazovemo velike sukobe kroz naše međusobne sukobe. Prosto, mora da postoje neki kriterijumi u životu. Morate da znate granicu koju ne smete da pređete. Morate da znate granicu gde je ona ivica kolovoza koja razdvaja levu i desnu traku. Ako iz desne pređete u levu, prelazite granicu, možete da imate sudar i možete da nastradate i vi, i oni koji su sa vama i oni koji su ispred vas. Da li se slažete?

Apsolutno. Hoću da vas pitam kakvo je vaše mišljenje o načinu na koji funkcioniše Zvezda? Oni su u nekom trenutku založili grb koliko su bili u finansijskoj dubiozi, pa su imali famozni UPPR, sve se to svelo na nekih 2,5 procenata duga, da bismo bili svedoci poslednjih 5-6 godina, oni imaju skupe timove koji igraju Evroligu. Kako su uspeli da iz jedne vrlo teške finansijske situacije dođu do te pozicije?

- Mi smo u oktobru 2017. godine bili gotovo došli u situaciju da založimo grb, jer je samo to bilo ostalo. Kad sam došao u Partizan bukvalno je postojao samo grb. Struktura igrača, svih ostalih stvari, onog što je ostalo u klubu. Bio je klub i bio je grb i bili su trofeji. Dakle, ništa. Meni je za ponos, a neću da komentarišem šta su oni radili. Meni je za ponos što Partizan postoji od 1945. godine, što ima isti PIB i isti žiro-račun... Mi nemamo prekid u kontinuitetu. Mogao sam i ja, znam ja šta je UPPR i znam kako se sprovodi UPPR, ali nisam želeo. Želeo sam da se dogovorim s poveriocima, s igračima. Našli smo rešenje i ovaj klub smo izveli na pravi put, ali dostojanstveno i časno. Da li smo mogli drugačije? Pa, sigurno da smo mogli. Ali danas niko ne može da nam prigovara.

Partizanovcima na društvenim mrežama niko ne može da kaže da naš klub postoji od pre nekoliko godina, da istorija koju mi imamo u klupskim policama, što daje snagu ovom klubu, jeste izmišljena ili je prekinut kontinuitet...

Ovo je klub koji postoji od kad postoji, od 1945, od mnogo davnih dana kada je osnovan i danas on živi i funkcioniše. Kao današnji predsednik Partizana želeo bih da predam ovaj klub nekom ko će pre svega sačuvati klupsku istoriju, koji nikad više neće dovesti ovaj klub na rub i ivicu propasti kako je to bilo 2017. godine. Jer stvarno je bilo teško u ove prethodne dve godine. Teško je bilo u svakom smislu. Partizan voditi je jako teška stvar, zbog raznoraznih pritisaka, zbog raznoraznih interesnih grupa u društvu, zbog raznoraznih ljudi koji žele da ugrade svoja mišljenja, a bez da su klubu kupili člansku kartu. Naučio sam da stvorim jedan svoj svet, radim s ljudima u klubu i stvarno sam ponosan na ljude koji su zaposleni u klubu i na ljude koji su u odboru. Mi smo zaista jedan veliki tim ljudi koji je zajedničkim snagama uz raznorazne pomoći, uspeo da ovaj klub dovede na ovaj nivo. Gde smo ga doveli, videćemo na kraju sezone, jer ćemo biti dosta drugačiji. Dosta toga što smo mi uradili je ostalo iza nas, što vi niste videli. Da li je 7 miliona ili 160 ili 3? To znači, kad pogledate papire, to mnogo znači. Da kad menadžment kluba nema svakodnevni pritisak da mora da plati, da mora da vrati, blokadu računa posle 10 dana, kako je to bilo 2017, blokadu registracije igrača. To je bio veliki problem za Partizan, a danas je to misaona imenica u Partizanu. Kako naši sportski rivali funkcionišu, to je njihov način. Neću da se mešam u to. Želim im puno sreće u Evroligi sledeće godine. Želim igračima, pre svega, jer su se borili. Borićemo se i mi za naše.

Kako se osećate kad otvorite novine i pročitate da je fudbalskom klubu Crvena zvezda oprošten dug od 10 miliona evra. Razlog je, citiram, "nemaju para da plate". I Partizan nije imao para, pa mu dug nije oprošten. Otkud ti dupli aršini? Kako vi to vidite?

- Ne mogu o tim stvarima, pre svega jer nemam jasne dokaze ko je šta kome oprostio i ko je šta kome platio. Nisam tražio nikom da Partizanu bilo šta oprašta, tražio sam vreme da vratimo ono što dugujemo i tražio sam da ljudi imaju razumevanja i da nam smanje jedan deo kamata koje su potraživali. Većina je to ispoštovala. Da li se nekom oprašta? Da li se pomaže više ili manje? To nije moj posao, ja u to ne mogu da se mešam. Jedne novine pišu da je oprošteno, onda ljudi iz Zvezde kažu da oni to plaćaju redovno... Pitanje je šta je istina. Treba doći do istine. Ako imate neke informacije koje su dokazane, ja sam uvek spreman da pričam na tu temu i da dam svoje mišljenje. Obaveze su obaveze i one moraju da se plaćaju, ako su nastale po realnim osnovama. Znam da ima obaveza koje su nastale po nerealnim osnovima. Znam da ljudi koji danas rade u Partizanu, i u Upravnom odboru, i u menadžmentu, i moj potpredsednik Milan Iskrin, svi živimo za klub, ali niko ne uzima novac iz ovog kluba. Niko od nas nema biznis u klubu, niko od nas nema nijednog igrača, niko od nas nema saradnju ni s jednom agencijom da uzima novac od transfera. Da li je u ostalim klubovima tako? Šta mislite?

foto: Filip Plavčić

To se sve dešava u ostalim klubovima, a dešavalo se i u Partizanu.

- Ali u ovom Partizanu se to ne dešava. Svaki prihod koji dođe, dođe isključivo u klub. Zašto smo uzeli 600.000 evra po osnovu obeštećenja, zašto uzimamo novac od karata? Da li smo mogli da prikažemo duplo manje, a da budemo i dalje uspešni? Pa mogli smo. Ali ne, bre, neću. Hoću da živi ovaj klub. Hoću da živi od sopstvenih sredstava. Kako drugi rade, to je njihov način. Neću da optužujem nikog, nemam nikakav dokaz, tako da mogu da govorim samo o onom što ja radim.

Malopre ste pričali o hipoteci koju je navodno košarkaškoj sekciji obezbedio fudbalski klub zbog kredita koji je KKP podigao. Vi tvrdite da se to nije desilo, da to nije tačno.

- Ne, nikad se nije desilo. Neka mi daju jedan dokaz da se to desilo.

Kakvi su vaši odnosi s čelnicima FK Partizan?

- Evo ovako, neka mi daju jedan dokaz da se to desilo do današnjeg dana, Upravni odbor i ja podnosimo ostavke istog momenta. A neka urade oni obratno. Neka podnesu oni ostavke, ako nemaju dokaz. Mislim da je to fer ponuda. Je l' ste me razumeli? Evo, ja vam kažem, da ako mi donesu dokaz da smo mi zalagali bilo šta po osnovu kredita za KK Partizan, znači UO i ja podnosimo ostavku istog trenutka. A ako nemaju dokaz za to što tvrde, neka podnesu oni ostavke.

Ima dosta otrovnih strelica između dela uprave FK Partizan i vas. Zbog čega?

- Što se tiče fudbalskog kluba Partizan, ja s Miloradom Vučelićem imam fer i korektan odnos. On je bio na našem događaju, poslednjem koji smo pravili. Dakle, mislim stvarno da je taj odnos fer i pošten. Kakvi su njegovi saradnici i koga on bira i kako bira svoje saradnike, i koga on ima u Upravnom odboru, to je njegova stvar. Mislim da ima puno nekvalitetnih ljudi i ljudi koji ne zaslužuju uopšte da budu u sportu. Ljudi koji će da izmisle hiljadu raznoraznih stvari da ukaljaju nečiji ugled koji je na pošten način stečen. Ja ne vozim automobil Partizana, mene ne vozi Partizanov vozač, moj vozač prima platu od moje kompanije, ja ručam s partizanovcima o trošku s kartice koja se vodi na moju firmu. Moja kompanija British motors je jedan od većih sponzora ove godine u Partizanu. I imaćemo grb na leđima, ali moja kompanija će to pošteno da plati. Nikad neću ništa iskoristiti od Partizana. Da li time neko od njih može da se pohvali? Slobodno ih pitajte, ja bih voleo da daju taj odgovor. Da li su pojedini u klubu, koji danas govore loše o KK Partizan, da li su bilo šta doneli u klub? A postavite im pitanje šta su odneli iz kluba i postavite im pitanje od čega žive. U ovom klubu niko iz UO, a posebno ne ja, ne živi od ovog kluba. Živimo za njega.

foto: Espreso

FK Partizan je nedavno ušao u Ligu Evrope, da li gledate utakmice? Kako vam se dopadaju tim, trener, igra?

- Gledam svaku utakmicu. Mislim da je Savo Milošević, koji je moj prijatelj, nešto što je svetla tačka u ovom trenutku u fudbalskom klubu Partizan. On se momak bori na jedan fer i pošten način. Borac je, radnik je i ove rezultate koje je Partizan napravio, čestitam im na kvalifikacijama koje su prošli, uradio je na osnovu njegovog zalaganja. I stvarno su momci vredni, kvalitet s jedne strane, ali borbenost i želja s druge strane. Da li ima oscilacija? Ima oscilacija, ali Savo daje sve od sebe da to uradi na jedan onako pre svega sportski način.

Jedna od najvećih legendi Partizana, Peđa Mijatović, nedavno je rekao da bi bilo dobro da baš vi preuzmete fudbalski klub Partizan. Da li razmišljate o tome?

- Ja sam trenutno posvećen košarkaškom klubu Partizan, ovde sam u redovnom mandatu i ne razmišljam iskreno o tome. Hvala Peđi Mijatoviću. Ima još Partizanovih legendi koje su me lično zvale i predlagale istu stvar, i kako da vam kažem, to je nešto što ne raduje javnost zbog mene, nego treba da raduje partizanovce, što jedan veliki Peđa Mijatović... Zašto kažem veliki? Zato što kad posmatramo Partizanov fudbal, pa nekako je Peđa tu jedan od ključnih ljudi koji je, pored Saleta Ilića i ostalih legendi Partizana, da ne nabrajam sve posebno, izostaviću nekoga pa će se ljutiti. Kad on to kaže, to stvarno svakom imponuje. Ne imponuje na način da ja stvarno želim da dođem tamo, nego što je stvarno to rekao. Ja sam s njim razgovarao, i on ima želju da se vrati nekad u Partizan, to je prava stvar za Partizan. Ne govorim uopšte o tome da li će da se menja predsednik i da li će da se menja sutra struktura. Ja govorim samo o nadi da postoji želja takvih ljudi da žele da dođu u Partizan. To je stvarno za poštovanje.

U Španiji je jedna osoba na čelu i fudbalske i košarkaške sekcije, u Realu ili Barseloni, na primer. Da li možete da zamislite situaciju da vi u jednom trenutku budete na čelu i FK i KK Partizan?

- Ne razmišljam o tome uopšte. A što se tiče tog modela, mislim da je to najbolji model. Ne razmišljam uopšte o tome ko bi bio sutra na čelu svih Partizanovih klubova, ali sve treba da bude pod jednim krovom. Zašto da bude pod jednim krovom? Pa i Barselona, i Real Madrid, i Fenerbahče, i CSKA, svi su pod jednim krovom. Znači svi mali klubovi koji su ispod, mogu da žive s malim "fijem" od fudbalskog kluba. Fudbalski klub, ne govorim o Partizanu, nego o svim ostalim fudbalskim klubovima. Evo, recimo u Srbiji, da fudbalski klub delić svog profita, milion evra, podeli na male klubove i doći ćemo u situaciju da fudbalski klub jedne godine nije osvojio nijedan trofej, ali vaterpolo klub zato može da bude s 200.000 evra godišnje prvak Evrope ili sveta.

Košarkaški klub s 300 ili 400 hiljada evra dodatnog novca za jednog kvalitetnog igrača može da osvoji ABA ligu ili Evrokup.

Partizanovci navijaju za Partizan. Ne navijaju samo za fudbalski ili košarkaški klub. Partizanova publika, pre svega u košarci, ne navija za rezultate, navija za klub. I kad nema rezultata Partizanova publika dolazi na utakmice. Tako da mislim da fudbalski klub, kako god bilo u budućnosti, da li će voditi sve klubove jedan čovek, da li će voditi posebno neko i košarkaški i fudbalski klub i posle nas, i posle njih i posle ove generacije koja je ovde u klubu, treba da razmišljaju o tome da neguju i ostale klubove. Treba da razmišljaju o tome jer snaga brenda je važna. Mnogo je jači brend FK Partizan kad je jaka košarka, kad je jak vaterpolo, kad je jak rukomet i sve ostale sekcije. Fudbal je profitabilan za razliku od košarke i ostalih sportova, fudbal je taj koji mora da generiše profit za male klubove.

Ako sam dobro razumeo, u prevodu, Ostoja Mijailović može da bude i na čelu fudbalskog i na čelu košarkaškog kluba.

- To ste vi rekli, nisam ja.

Da li vrhunski sport, u ovom slučaju košarka, može da opstane bez pomoći politike i pomoći političara?

- Realno, u ovom trenutku košarkaški klubovi, ni Partizan, ni Zvezda, ne mogu da opstanu bez pomoći države.

Ostaju li isti državni sponzori od prošle godine?

- Ostaju.

BONUS VIDEO:

ESPRESO ekipa: DAJ SVE OD SEBE (Napred naši šampioni)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.