NEKAD PROSTITUTKA, A SADA PSIHOLOG U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Dva puta je upala u policijsku zamku i sve priznala
Preljuba, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NEKAD PROSTITUTKA, A SADA PSIHOLOG U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Dva puta je upala u policijsku zamku i sve priznala

Ona je stručni radnik sa visokom stručnom spremom i značajnom pozicijom u Centru, koja je 2016. i 2017. godine u jednom dalmatinskom gradu, gdje je rođena, zaradila policijske optužnice za prekršaj - prostituciju.

Objavljeno:

Centar za socijali rad u Dalmaciji jednom je raspisao konkurs za zapošljavanje psihologa. Na konkurs su se prijavila četiri kvalifikovana kandidata. Nakon pregleda priložene dokumentacije, članovi komisije su izabrali jednog kandidata.

Ona je stručni radnik sa visokom stručnom spremom i značajnom pozicijom u Centru, koja je 2016. i 2017. godine u jednom dalmatinskom gradu, gdje je rođena, zaradila policijske optužnice za prekršaj - prostituciju.

Žena je 18. maja 2016. godine upala u zamku policije - policajac se pretvarao da je korisnik njenih usluga i dao joj iznos od hiljadu kuna za seksualni čin koji se nikada nije dogodio, te je odmah uhapšena i odveden u policijsku stanicu na dalje krivično delo. Obrada u kojoj je zadržana nešto više od dva sata. Zaradio je optužnicu koja je završila na Prekršajnom sudu.

- Postavljanje zamke znači da se organi gonjenja već bave vama, sumnjajući na vaše nezakonite radnje, pa je pre policijske akcije protiv ove žene sigurno bila javna rasprava o tome šta radi, ali i snažne naznake da će ona započeti ovu akciju - kaže nam penzionisani policijski inspektor.

Umesto da dođe k sebi i prekine takve aktivnosti, žena „pada“ u ruke policiji i sledeće godine, u aprilu 2017. godine, ujutru, pod sumnjom da se ponovo bavila prostitucijom.

Nakon hapšenja, žena je policiji za organizovani kriminal priznala da se ponovo bavi prostitucijom, a njena izjava je unesena u službenu evidenciju.

Priznala je tada i da je od 1. januara 2017. do dana hapšenja u najmanje deset navrata pružala seksualne usluge najmanje trojici nepoznatih muškaraca, po hiljadu kuna za svaku seksualno pruženu uslugu. Naravno, i tada je zaradila optužnicu zbog upuštanja u prostituciju.

Poslali smo upit Opštinskom sudu u jednom dalmatinskom gradu, čiji je Prekršajni sud sastavni deo, da odgovorimo koje su presude u ova dva slučaja prostitucije protiv ove žene, ali su nas uputili na odredbu Zakona o prekršajima u članu 77. stav 2. propisano je da se u roku od tri godine od pravosnažnosti odluke o prekršaju učinilac prekršaja smatra neosuđivanim, te je prema toj odluci zabranjena svaka upotreba ovih podataka o licu kao počiniocu i nema pravno dejstvo. Članom 78. stav 6. istog zakona propisano je da se podaci o prekršaju za koji je izvršena rehabilitacija ne smeju nikome davati niti koristiti u bilo koju svrhu.

Sve je jasno, ali pre nego što je došlo do rehabilitacije, ta osoba je u julu 2018. godine privremeno angažovana na zameni privremeno odsutne radnice u Centru za socijalni rad u kojoj i dalje radi, a pre toga je tri puta potpisivala ugovore na određeno vreme. Centar u kome radi raspisao je i javni konkurs za zapošljavanje dva psihologa.

Iz odgovora Centra za socijalni rad u kome ova žena radi, obavešteni smo da su se na konkurs prijavila četiri kandidata, te da je ova radnica među dva izabrana kandidata koji su dobili stalno zaposlenje, jer je imala potrebne uslove i dostavila potrebna dokumentacija.

- Obično, u slučaju privremenog zaposlenja, a posebno u slučaju stalnog zaposlenja, poslodavac od kandidata traži potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Ako 2018. godine od kandidatkinje nisu tražene informacije o tome da li je protiv nje u toku bilo kakav prekršajni postupak, onda je moguće da se zaposlila, a za to nema zakonskih prepreka. Neću suditi da li je to moralno ili nije, ali zakon je tu jasan - rekao je Damir Primorac, doktor prava i ugledni splitski advokat.

Ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić, koja je napisala niz stručnih knjiga, doktor nauka i profesor u penziji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kaže da je bavljenje prostitucijom nespojivo sa trenutnim poslom zaposlenice Centra.

- Nijedna normalna muška i ženska osoba ne bi trebalo da prodaje svoje telo i ovo delo ljudskih vrednosti u sistemu društva prilično je nisko rangirano, mada smo, Bože moj, videli i gore stvari. Bavljenje prostitucijom ne poništava sve ljudsko u čoveku, ali je sigurno da lično ne bih bio srećan da neko ko je bio ili radi to radi sa mojim najbližim rođakom, sinom ili bratom.

Posebno zato što joj se kao zaposlenima u centru obraćaju ljudi koji imaju problem, koji su osetljivi, koji su u potrebi i svakako očekuje da ta osoba bude moralno čista i ispravna, u suprotnom ne bi izneli svoje najintimnije probleme i očekivali je da pomogne. Da ste moralni, pa je to najniži kvalitet koji se očekuje od osobe koja pomaže ljudima. Međutim, ne znamo šta se dogodilo sa tom ženom u to vreme dok se bavila time, iskreno mislim da joj ne treba trajno oduzeti pravo da se bavi ovim poslom, već uz određene provere i uslove. Evo, ovo je primer kako svako može da uđe u sistem koji je slab, a taj sistem ne može ili ne proverava sve činjenice, pa se događaju ovakvi slučajevi - rekla je ugledna psihologinja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Slobodnadalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.