PROMENJENA GRANICA U EVROPI! Za sve je kriv jedan SELJAK, u šali se pominje i RAT
Granica, Foto: Facebook/David Lavaux

NEVEROVATNO

PROMENJENA GRANICA U EVROPI! Za sve je kriv jedan SELJAK, u šali se pominje i RAT

Nehotičan potez belgijskog farmera u oblasti koja se graniči sa Francuskom izazvao je pravu zabunu

Objavljeno:

Nehotični potez belgijskog farmera u oblasti koja se graniči sa Francuskom izazvao je malu zabunu.

Ljubitelj lokalne istorije primetio je tokom šetnje šumom da se kamen, koji označava granicu između dve zemlje, pomerio za dva metra i 29 centimetara. Prema lokalnim medijima, čini se da je belgijski farmer bio ljut jer mu je pomenuti kamen na putu bio na traktoru, piše BBC.

Ovaj slučaj nije izazvao nijedan međunarodni incident, već je u obe zemlje, naprotiv, dočekan sa osmehom.

- Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, nije dobra ideja, našalio se David Lavauk, šef belgijskog sela Erkuelinnes za francuski TV kanal TF1. Takav potez prouzrokovao je glavobolje privatnim vlasnicima, istakao je on, a kamoli uključene države.

Granica između Francuske i današnje Belgije proteže se na 620 kilometara. Zvanično je uspostavljen Sporazumom iz Kortrijka, potpisanim 1820. godine nakon Napoleonovog poraza kod Vaterloa pet godina ranije. Kamen datira iz 1819. godine, kada je granica prvi put označena.

- Bio sam srećan, moj grad je bio veći, ali gradonačelnik Bousignies-sur-Roc se ne slaže, našalio se belgijski gradonačelnik.

„Morali bismo da izbegnemo novi pogranični rat“, rekao je šef susednog francuskog sela Aurelie Velonek za La Voik du Nord, očigledno zabavljen.

Lokalne belgijske vlasti planiraju da kontaktiraju farmera i zatraže od njega da vrati kamen na prvobitno mesto. Ako se to ne dogodi, slučaj bi mogao završiti u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova, koje će potom morati da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju, koja miruje od 1930-ih.

Gospodin Lavauk primetio je da bi se poljoprivrednik mogao suočiti sa krivičnom prijavom ako ne sarađuje.

- Ako pokaže dobru volju, neće biti problema. To pitanje ćemo rešiti sporazumno, rekao je belgijskom novinskom portalu Sudinfo.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.