MUŠKARCI KOJI SE PENJU NA MONT EVEREST DOBIJAJU EREKCIJU: Ali nije zbog onog na šta ste pomislili!
Mont Everest je najviši vrh na Zemlji i deo je lanca Himalaja u Aziji, Foto: Profimedia

PLANINARENJE

MUŠKARCI KOJI SE PENJU NA MONT EVEREST DOBIJAJU EREKCIJU: Ali nije zbog onog na šta ste pomislili!

Do erekcije dolazi zbog promene vazdušnog pritiska koji utiče i na krvni pritisak

Objavljeno:

Sigurno ste čuli za 'avionsku erekciju'. Ovaj termin opisuje erekciju kod muškaraca u avionu, navodno zbog promene vazdušnog pritiska koji utiče na krvni pritisak. Vice Australija je došao do saznanja da se ovakva vrsta ''situacije'' ne dešava samo u avionima. Naime, isti fenomen utiče i na planinare koji se penju na velike nadmorske visine. Posebno na najviši vrh Zemlje: Mont Everest.

S obzirom da ova tvrdnja zvuči sumnjičavo, novinar Vice-a odlučio je da je proveri. Za stučno mišljenje pitao je svog oca, koji je lekar, o povezanosti krvnog pritiska sa nadmorskom visinom i da li bi mogao da izazove erekciju tokom penjanja na planinu.

Bio je to neprijatan razgovor, ali je tata kao stručnjak objasnio ''da je vazduh na nadmorskoj visini 'tanji', što dovodi do porasta krvnog pritiska. To može izazvati ozbiljnu iscrpljenost, otežano disanje, dezorijentaciju, lupanje srca i da...erekciju''.

Novinar Vice-a je potom odlučio da pronađe nekoga ko se popeo na Mont Everest kako bi ga pitao da li je prilikom penjanja imao 'dugoročnu' erekciju. I tada je pronašao strastvenog dvadesetšestogodišnjeg planinara Srinat Varmu koji se dva puta penjao na Mont Everest.

Kroz zajednički dijalog, Varma je istakao da jeste imao erekciju nakon što se popeo na 4,500 metara, kao i da je bio prilično iznenađen kada mu se to prvi put dogodilo. Kasnije je saznao da je to veoma česta situacija i kod drugih planinara, ali da nikada nisu o tome razgovarali.

Novinar ga je potom upitao da li mu je erekcija otežala planinarenje, na šta je Varna istakao da nije, ali da je bilo teško sakriti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vice)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.