Danas su skinhedi simbol za rasizam, a nekad su bili dva različita sveta (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

nije uvek bilo rasista

Danas su skinhedi simbol za rasizam, a nekad su bili dva različita sveta (FOTO) (VIDEO)

Pokret se brzo proširio na ostatak Velike Britanije, a Dr. Martines cipele, tregeri i košulje bili su njihov zaštitni znak
Objavljeno:

Subkultura radničke klase nastala je kao pokret mladih u Londonu 1960. godine, a skinhedi su tada bili daleko od ideologije koju danas zastupaju. Oni su nosili kratke frizure, "na keca" ili ćelave glave, a ono što ih je pokrenulo bilo je društveno otuđenje. Komunizam je nastao jer je Marks imao osip, Hitler bio na spidu da bi manje prdeo! (FOTO) (VIDEO) (GIF) Pokret se brzo proširio na ostatak Velike Britanije, a Dr. Martines cipele, tregeri i košulje bili su njihov zaštitni znak. Skinhedi su svoj vrhunac dostigli osamdesetih godina dvadesetog veka, a od 1990. godine njihov stil su usvojili nezadovoljni, mladi nacionalisti Istočne Nemačke, centralne Evrope i Rusije.

foto: Wikipedia
Ova subkultura je podeljena na dva talasa - prvi skinhedi su bili motivisani alternativnim vrednostima i odbacivali su strogoću koju su nosile pedesete godine, ali i ideje mira i ljubavi koje su nastale šezdesetih godina.
foto: Wikipedia
Umesto toga oni su se kretali prema autsajderskoj kulturi, elementima "Mod" mode i crnačkoj muzici, što se odnosilo najviše na Jamaican rude boys.
foto: Wikipedia
Drugom talasu su pripadali bivše propalice, ali ono što je karakteristično za oba talasa je uticaj teškog, ponavljajućeg dub zvuka, ali i soula, ska pravca i rokstedija.
foto: Wikipedia
Osamdesete godine su ih dovele u blisku vezu sa anarhistima, Oi! pokretom, prvim talasom panka i dubom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.