Čokolade, čestitke i kašike: 10 vrh običaja na Dan zaljubljenih (FOTO) (VIDEO) (GIF)

sve za ljubav

Čokolade, čestitke i kašike: 10 vrh običaja na Dan zaljubljenih (FOTO) (VIDEO) (GIF)

U nekim zemljama ljubav se slavi i po nekoliko puta, a običaji i pokloni su fenomenalni
Objavljeno: 12:19h

Stigli smo i do najromantičnijeg perioda u godini. Danas se širom sveta slavi Dan zaljubljenih, dan kada se razmenjuju pokloni i poruke ljubavi. Svima nam je poznato, da se tada ide na romantične večere i parovi na sve načine pokazuju svoju naklonost. Ne puštajte ga iz ruku: 5 znakova da ste pronašli ljubav svog života (GIF) Ali, da li ste nekada razmišljali o tome kakvi su običaji u kojoj zemlji? Malo smo istraživali za vas, a kada budete pročitali saznaćete da su u nekim zemljama muškarci ti koji dobijaju poklone i uživaju.

Uživajte danas u poljupcima i čokoladama, ali ne zaboravite da se volite i budete pažljivi i u ostatku godine. 1. Danska Dan zaljubljenih je relativno skora tradicija ove zemlje, a proslava praznika je prihvaćena sa malim dodatkom danske tradicije. Na Dan zaljubljenih, prijatelji i voljene osobe poklanjaju jedni drugima presovano belo cveće koje su nazvali pahulje. Drugi običaj je poklanjanje čestitki, koje su u početku bile providne i mogla je da se vidi slika voljene osobe od koje stiže čestitka. Danas se poklanjaju standardne čestitke u kojima su ispisane najlepše ljubavne poruke.

Profimedia

Dan zaljubljenih u Danskoj specifičan je i po poklonu koji muškarci daju ženama - gaekkebrev, što u prevodu znači šaljiva poruka. Ona se sastoji od šaljive pesme ili rime koja je ispisana na zamršeno isečenom papiru, a potpisana je anonimno tačkicama. Ukoliko žena uspe da pogodi od koga je poruka, onda dobija uskršnje jaje na Uskrs. 2. Francuska Sa reputacijom najromantičnije zemlje na svetu, proslava Dana zaljubljenih počela je još u 15. veku. Prema predanju prvu čestitku je napisao Šarl, Vojvoda od Orleana, 1415. godine i poslao svojoj voljenici koja je bila zarobljenica London Tauera. Čestitke su ostale popularan poklon, kako u Francuskoj tako i širom sveta, a još jedan običaj prati ovaj praznik u zemlji romantike. Na Dan zaljubljenih organizovao se loterie d’amour, što u prevodu znači Ljubavna lutrija. Muškarci i žene bi se skupili u dve različite kuće, koje su okrenute jedna prema drugoj i izvlačili bi se parovi. Oni muškarci koji nisu bili zadovoljni svojom izabranicom mogli su jednostavno da je ostave zbog druge žene.

Profimedia

Nakon toga žene su okupljale kod zapaljene vatre, lomače, i spaljivale slike muškaraca koji su ih nepravedno odbacili i vređali. Kako se ova tradicija otrgla kontroli, Francuska je zakonom zabranila ovakva okupljanja. 3. Južna Koreja Mladi parovi vole da proslavljaju ovaj praznik, a to u njihovoj zemlji traje od februara pa sve do aprila. Prva darovanja počinju 14. februara kada se žene na sve načine udvaraju muškarcima i poklanjaju im čokoladu, cveće i slatkiše. Prema tradiciji, sve se okreće 14. marta, koji je poznat kao Beli dan, kada je red na muškarce da svoje dame obasipaju poklonima. Ipak, za sve one koji nemaju razlog da slave Dan zaljubljenih ili Beli dan, postoji treći praznik. Crni dan se obeležava 14. aprila, kada su svi samci u žalosti i jedu jajangmyeon u crnim posudama ili nudle sa mrkim pasuljem. 4. Vels Ukoliko odete do Velsa, nećete moći da nađete osobu koja proslavlja Dan zaljubljenih jer oni slave Svetu Dvinven, njihovog zaštitnika zaljubljenih, a praznuje se 25. januar. Tradicionalni poklon je Kašika ljubavi, a one se prave od drveta još od 17. veka i na njima su ugravirani različiti simboli ljubavi. Velšani ih poklanjaju svojim ženama kao najveći znak ljubavi, a na kašikama se nalaze potkovice, kao simbol dobre sreće, točkovi koji simbolizuju podršku i ključevi kojima se poručuje da imaju ključ od njihovog srca. Danas se Kašike ljubavi poklanjaju i na proslavama venčanja, godišnjica ili rođenja. 5. Engleska Noć uoči Dana zaljubljenih, žene uzimaju lovorove grančice i stavljaju ih na jastuk. Tradicionalno, koristi se 5 grančica, za sve ćoškove, a jedna se stavlja u sredinu, a prema verovanju, sanjaće budućeg muža. Alternativno se koriste grančice potopljene u ružinu vodicu i stavljaju se na ceo jastuk. Naravno, pored ovog običaja žene danas dobijaju i poklone kao što su čokolade, cveće i druge poklone uz romantične večere. 6. Filipini Iako se ovaj praznik slavi na isti način kao i u zemljama Zapada, jedan običaj se potkrao kao poseban. Poslednjih godina, hiljade parova se okuplja 14. februara na grupnom venčanju i proslavi ljubavi. Oni se okupljaju na javnim mestima i šoping molovima kako bi se venčali ili obnovili zavete vernosti.

Profimedia

7. Italija Originalno, ovaj praznik se proslavlja kao Prolećni festival, a u okviru njega mladi i zaljubljeni se okupljaju u parkovima kako bi čitali poeziju i slušali muziku pre šetnje sa svojom voljenom osobom.

Drugi običaj za Dan zaljubljenih je da mlade devojke ustanu u zoru kako bi ugledale svog budućeg muža. Prema verovanju, one će se udati u roku od godinu dana za prvog muškarca kojeg su ugledale ili on veoma liči na njihovog budućeg muža.

Profimedia

Ipak, danas se ovaj praznik slavi tako što parovi razmenjuju poklone uz romantične večere. Jedan od najpopularnijih poklona je Baci Peruđina, mala čokolada sa lešnicima upakovana u romantičnu poruku koja je ispisana na četiri različita jezika. 8. Brazil Budući da se u tom periodu održava Karneval u Riju de Žaneiru, Brazilci preskaču proslavu 14. februara, ali zbog toga 12. juna slave Dan ljubavnika. Tog dana oni poklanjaju čokolade, cveće i čestitke svojim voljenima, a pored toga se održavaju muzički festivali širom zemlje. Oni ne poklanjaju poklone samo svojim partnerima, već i porodici i prijateljima. Narednog dana je Sveti Antonije, zaštitnik braka, a tada mlade žene izvode rituale, simpaties, u nadi da će im svetac podariti muža. 9. Južna Afrika Poput ostatka sveta, Dan zaljubljenih se slavi održavanjem festivala i poklanjanjem čokolada i čestitki. Pored toga, žene nose 14. februara na rukavima nose svoja srca i imena muškaraca koji im se sviđaju, u skladu sa starim Rimskim običajem poznatim kao Luperkalija. Na taj način veliki broj muškaraca sazna ko su njihovi tajni obožavaoci.

10. Nemačka Na Dan zaljubljenih muškarci poklanjaju cveće i prave druge poklone koji simbolizuju ljubav. Ljubavne poruke, čokolade i romantične večere su sastavni deo, ali se ova tradicija ne odnosi samo na ovaj praznik je već je to običaj koji se praktikuje i u drugim prilikama koje slave ljubav. A kako vi slavite ljubav? (Milica Frankić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.