NASA SLAVI GODIŠNJICU: Predložite poruku koja će biti poslata Vojadžeru!
Foto: AP

NAJVIŠE 60 KARAKTERA

NASA SLAVI GODIŠNJICU: Predložite poruku koja će biti poslata Vojadžeru!

"Vojadžer jedan" je lansiran 5. septembra 1977. a "Vojadžer dva" dve nedelje kasnije, oba na "Tajtan sentor" (Titan Centaur) raketama

Objavljeno:

Američka svemirska agencija NASA pozvala je javnost da da predloge za poruku koja će biti upućena sondi "Vojadžer jedan" (Voyager 1) povodom 40. godišnjice njenog lansiranja.

"Vojadžer" se nalazi duboko u svemiru, oko 20 milijardi kilometara od Zemlje. Od svih ljudskih proizvoda, on je stigao najdalje.

On je takođe prva svemirska letelica koja je ušla u međuzvezdani prostor, što prema definiciji NASA, predstavlja mesto na kome se uticaj Sunčevog magnetnog polja više ne oseća. Agencija će predloge primati putem Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i drugih društvenih mreža, a potom će korisnici glasati za poruku koju će Zemljani poslati udaljenom svemirskom putniku.

foto: Profimedia

Predložene poruke će moći da imaju najviše 60 karaktera. NASA, njena slavna Laboratorija za mlazni potisak i ekipa koja radi na "Vojadžeru", praviće izbor a izglasana poruka će biti poslata 5. septembra.

"Vojadžer jedan" je lansiran 5. septembra 1977. a "Vojadžer dva" dve nedelje kasnije, oba na "Tajtan sentor" (Titan Centaur) raketama.

foto: AP

Njihova misija je bila da prouče džinovske planete Sunčevog sistema, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran.

foto: AP

"Vojadžer dva", čiji planirani put je duži od "Vojadžera jedan", nalazi se na više od 18 milijardi kilometara od Zemlje.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.