RODITELJI U SRBIJI SE NA OVO ZGRAŽAVAJU: Evo kako izgleda jedan dan u vrtiću u DANSKOJ (VIDEO)
Deca, Foto: famveld / Alamy / Alamy / Profimedia

RODITELJI U SRBIJI SE NA OVO ZGRAŽAVAJU: Evo kako izgleda jedan dan u vrtiću u DANSKOJ (VIDEO)

Danci su najsrećniji i najzdraviji narod na svetu, ali snimak iz jednog dečjeg vrtića u toj zemlji mnoge je šokirao

Objavljeno:

Deca u nordijskim zemljama (Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj) imaju najvišu stopu blagostanja na globalnom nivou. Od njih možemo mnogo da naučimo. Jedna vaspitačica iz danskog vrtića objavila je snimak dece koja se igraju - u blatu! Valjaju se i skaču u uslovima koje bi mnogi naši roditelji smatrali neprimerenim.

"Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave – bitno je za senzorni razvoj dece. Kad deca provode vreme tako, angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od osećaja koje blato stvara između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra blatom nudi bogato osećajno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihova čula će biti zahvalna na tome", stoji u opisu videa.

"U redu je da se deca zabavljaju, ali sigurna sam da roditelji nisu zadovoljni kad se deca vrate iz vrtića s blatnjavom odećom", "Kako nakon ovoga očistiti decu? Ja sam vaspitačica u drugoj zemlji i sigurna sam da roditelji ne bi bili srećni da im predam tako prljavu decu", pitaju se ljudi u komentarima.

Neki su brinuli za zdravlje dece: "Ovako se deca mogu zaraziti glistama", "Samo me zanima šta se događa kad deci blato uđe u usta pa zarade infekciju", pisali su.

Majka iz Finske pojasnila je da u vrtićima u toj zemlji postoje tuševi i kade u kojima se deca okupaju kada se zaprljaju blatom. "Roditelji su dužni da drže četiri kompleta čiste odeće u ormarićima. Vaspitači decu istuširaju i presvuku, čak i nakon obroka. Pretpostavljam da je Finska zbog toga sedam puta zaredom rangirana kao najsrećnija zemlja sveta. Ovakva praksa puštanja dece da se igraju normalna je ovde u nordijskim zemljama", napisala je žena.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.