BALKAN SE DANIMA PREPIRE ZBOG OVE SLIKE SA RASKRSNICOM: Ni najiskusniji vozači NEMAJU POJMA ko ima PREDNOST (FOTO)
Raskrsnica, Foto: Printscreen/facebook/prometnezgode

znate li vi?

BALKAN SE DANIMA PREPIRE ZBOG OVE SLIKE SA RASKRSNICOM: Ni najiskusniji vozači NEMAJU POJMA ko ima PREDNOST (FOTO)

Slika situacije u saobraćaju ponovo je posvađala ljude na Fesjbuku

Objavljeno:

Na popularnoj stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljen je novi slučaj raskrnice, a korisnici društvene mreže ne mogu da se dogovore koje vozilo ima prednost.

„Crveni pa žuti, osim ako je hitna i želim da joj dam prednost makar ja i dalje imam prednost“, napisao je jedan korisnik. „Crveni ima prednost, osim ako je žuti hitna pomoć pa bi trebalo dati prednost, ali uključena rotacija ne znači da ima prednost“, dodao je drugi.

Ko ima prednost?

„U ovoj situaciji, kada rade semafori, crveni automobil ima prednost“, „Crveni, naravno, jer je žuti levi skretač“, „Crveni. Zadržava pravac kretanja, a, kao što znamo, semafori imaju prednost pa onda iza toga znakovi ako semafori ne rade“, samo su neki od komentara.

„Svi koji su odgovorili da crveni ima prednost molim da vrate vozačku kako ne bi nekoga ubili na putu“, apelovao je neko.

Stručnjak objasnio

Saobraćajni stručnjak prof. dr. sc. Željko Marušić kaže da prednost ipak ima crveno vozilo.

„Prednost prolaza ima crveno vozilo, jer prolazi kroz raskrsnicu sa semaforom dok je upaljeno zeleno svetlo na semaforu i zadržava pravac kretanja. Žuto vozilo takođe prolazi kroz raskrsnicu dok je upaljeno zeleno svetlo na semaforu, ali skreće ulevo i mora propustiti crveno vozilo, koje zadržava pravac kretanja.

Žuto rotaciono svetlo znači da je reč o vozilu preduzetnika ili kompanije koja se bavi nekom od delatnosti rada na saobraćajnicama, koje mu ne daju pravo prednosti prolaza, nego služi za kao upozorenje.

Da je na mestu žutog vozila sa žutim rotacionim svetlom bilo vozilo s plavim rotacionim svetlom (MUP, hitna medicinska pomoć, vatrogasci, pravosuđe), dakle vozilo s prvenstvom prolaza, imalo bi prednost pred vozilom koje zadržava pravac kretanja“, rekao je stručnjak, a prenosi Index.

bonus video

01:46

PEŠACI MOGU BITI KRIVI I AKO IH VOZILO UDARI NA PEŠAČKOM PRELAZU! Stručnjak za saobraćaj ukazuje na manje poznatu odredbu zakona

(Espreso/zenablic/Marija Brčić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.