STOMAK I UDOVI SU JOJ OTICALI, SVE JE BILO SPREMNO ZA BEBU: Ovo je DOGAĐAJ koji je pretvorio u KRVAVU MERI
Krvava Meri, Foto: - / Bridgeman Images / Profimedia

šok saznanje

STOMAK I UDOVI SU JOJ OTICALI, SVE JE BILO SPREMNO ZA BEBU: Ovo je DOGAĐAJ koji je pretvorio u KRVAVU MERI

I dan danas ovo stanje ignorišu, a od njega su patile mnoge kraljevske ličnosti, čak i srpske

Objavljeno:

Slučaj Krvave Meri bio je prvi dobro dokumentovan slučaj pseudocieze ili lažne trudnoće stanja kada izostaje menstruacija, a stomak raste iako žena nije trudna.

U aprilu 1555, kraljica Meri I — u istoriji poznatija kao "Krvava Meri" — otišla je u izolaciju i čekala rođenje svog prvog deteta. Sa 38 godina, najstarijoj ćerki kralja Henrija VIII je očajnički bio potreban naslednik, po mogućnosti muški, da bi obezbedila savez sa Španijom i nastavila katoličku vlast u Engleskoj. Ulozi su bili visoki.

Godinu dana nakon što se udala za Filipa II od Španije, delovalo je da je kraljica trudna: grudi i stomak su joj bili otečeni, žalila se i na jutarnju mučninu i govorila da oseća pokrete u materici. Sve je bilo spremno: kolevka, dojilje, pripremljena su i potpisana najavna pisma na kojima je ostavljan prazan prostor samo za datum porođaja i pol deteta.

Ipak, "kako su nedelje prolazile, svi su polaka postajali očajni", piše Ana Vitlok, autorka knjige Meri Tjudor: princeza, kopile, kraljica. Proširile su se glasine da je kraljica umrla, ili da je dete umrlo, i da će biti zamenjeno drugim.

Istina je bila manje skandalozna: uprkos svim simptomima, Meri nikada nije bila u drugom stanju. Bio je to prvi u istoriji dobro dokumentovan slučaj veoma retkog fenomena zvanog pseudocieza.

Ponekad se naziva i lažna ili fantomska trudnoća, a manifestuje se tako što žena ima sve simptome trudnoće, ali ne i fetus u materici.

Na primer, žena nema menstruaciju, grudi joj otiču, a nekad dolazi i do laktacije, čak i stomak raste, kaže Meri Siman, profesorka na Odeljenju za psihijatriju Univerziteta u Torontu. Takođe se javljaju i umor, mučnina i često mokrenje.

"Telo žene se ponaša kao da je trudna, tako da ona poveruje da jeste", kaže Simanova, koja je dugo proučavala ovaj mentalni poremećaj.

Većina slučajeva ima psihološke i fiziološke elemente. Dijagnostički priručnik Američkog psihijatrijskog udruženja, stavlja pseudociezu u kategoriju drugih specifičnih somatskih simptoma i srodnih poremećaja koje je teško kategorizovati kao što je na primer hipohondrija.

Koliko je česta pseudocijeza?

U Međunarodnom časopisu za reproduktivnu biomedicinu je 2007. godine procenjeno da se u Sjedinjenim Državama javlja između jednog i šest slučajeva na 22.000 trudnoća. To je ogroman pad od 1940. godine, kada je statistika pokazivala jedan slučaj pseudocieze na 250 trudnoća.

Krvava Meri, Meri Tjudor
foto: Anthonis van Dashorst (c.1519-1576/77) (after) Mor / Bridgeman Images / Profimedia

Ovi brojevi drastično rastu van Sjedinjenih Država.

"Postoje delovi Afrike, na primer, gde je trudnoća veoma cenjena, a medicinska nega je teško dostupna, tako da pseudocieza nije neuobičajena", kaže Simanova, koja se u svojoj praksi od 1960. godine susrela sa oko 20 slučajeva.

Zbog savremene medicine i široke dostupnosti ultrazvuka, veoma mali broj slučajeva pseudocieze danas ostaje neotkriven do termina "porođaja".

"Pseudocijezu je veoma teško proučavati", kaže Simanova, uglavnom zbog njene retkosti i složenosti mentalnog zdravlja pacijenta. Ali postoji jedna zajednička nit: "Pacijentkinje obično očajnički žele da ostanu u drugom stanju".

Pored bebe, sama trudnoća takođe može da pruži ženi posebne pogodnosti, kao što su bolja briga, pažnja, pa čak i poštovanje. Nije iznenađujuće, kaže Simanova, da se pseudocijeza češće javlja u kulturama u kojima se očekuje da udate žene rađaju decu.

Dok se običaji i tradicije vezane za trudnoću razlikuju širom sveta, proces razvoja je u suštini univerzalan.

Razumevanje onoga što se dešava u telu žene sa pseudociezom pomoglo bi i u lečenju stanja i smanjenju stigme obolele osobe koja je označena kao "luda", kaže Šenon Klark, specijalista za fetalnu medicinu.

Ko pati od pseudocijeze?

Ogroman stres je verovatno bio okidač za pseudocijezu kraljice Meri, kažu stručnjaci.

Skoro godinu dana nakon takozvane trudnoće, Meri je konačno izašla iz svoje odaje i niko više nije govorio o tome (barem zvanično). Umrla je tri godine kasnije, bez dece, a presto je nasledila njena polusestra protestantkinja Elizabeta I.

"Pseudocijeza pogađa ljude iz svih etničkih, rasnih i socioekonomskih grupa", primećuje Klarkova. I iako je najčešći kod onih od 20 do 39 godina, može se javiti i kod žena u postmenopauzi.

Pseudocijeza kod muškaraca je još ređa, iako je medicinska literatura dokumentovala primere ovog fenomena kod dvojice američkih muškaraca, 1984. i 1995. godine. Tokom 2022. godine zabeležen je i slučaj transrodnog muškarca koji je tvrdio da je u drugom stanju.

Krvava Meri, Meri Tjudor
foto: John Master / Bridgeman Images / Profimedia

Široko rasprostranjeno poricanje

Baš kao što se to deslo kraljici Meri 1555. godine, ni savremeni pacijenti sa pseudociezom ne prihvataju dokaze da nisu u drugom stanju, kaže Simanova.

"Ove zablude mogu imati toliko oblika jer osoba ne može da prihvati ničiju stvarnost osim svoje. Njihova realnost je da izgledaju i osećaju se trudno, pa što se njih tiče, jesu."

Srećom, medicinske ustanove su počele da tretira ove neobične slučajeve sa povećanim interesovanjem i osetljivošću, kaže Simanova.

"Opšta psihijatrija posvećuje više pažnje pitanjima koja su nekada smatrali 'samo' ženskim sindromima," kaže ona.

Od nas ostalih, dodaje Klarkova, "potrebno je više razumevanja i empatije i manje osuđivanja i sramoćenja na svim frontovima".

REKAO JE DA MI JE ĆERKA VEZANA U PODRUMU, MUČENA I DA PIJE KRV! Jeziva ispovest majke nestale Biljane kojoj se javio PROGONITELJ:

04:48

REKAO JE DA MI JE ĆERKA VEZANA U PODRUMU, MUČENA I DA PIJE KRV! Jeziva ispovest majke nestale Biljane kojoj se javio PROGONITELJ

(Espreso/ Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.