OVE REČI BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA NE SME DA KORISTI: Srbi je smatraju NAJKULTURNIJOM, a oni UVREDLJIVOM
Kraljevska porodica, Foto: Printscreen/Twitter/@SussexHenryVIII

ovo niste imali pojma

OVE REČI BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA NE SME DA KORISTI: Srbi je smatraju NAJKULTURNIJOM, a oni UVREDLJIVOM

Kraljevska porodica ima mnogo neobičnih pravila, a ovo je za Srbe jedno od najčudnijih

Objavljeno:

Složena pravila ponašanja visoke engleske klase nije lako pohvatati, najviše zbog činjenice da se po tom pitanju malo što promenilo još od razdoblja „Downton Abbeyja“ ili „Gosford parka“. Gledaocima su serija i film postali svojevrsni prozor u svet u kojem odnosi među članovi bogataških porodica i ophođenje prema onima čiji je status ispod njihovog, liči na složene korake skoro zaboravljenog plesa.

Zato nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj porodici komplikovanija od onih koja važe za englesku visoku klasu. Postoje, naime, reči koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, objasnila je britanska socijalna antropološkinja Kejt Foks: za neke nikad ne biste očekivali da bi mogle da budu na spisku zabranjenih.

Na prvom mestu reči koje nikad nećete čuti od člana britanske kraljevske porodice nalazi se „Pardon“.

Princ Hari, Megan Markl, Kraljevska porodica, Lažna trudnoća
foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Zašto? Smatra se da oni ne bi trebalo da se izvinjavaju. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi „tu“ reč trebalo upotrebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput izvinjenja – ali to, svakako , nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmeh. Za očekivati je da se u kraljevskoj porodici reč „toalet“ neće izgovara glasno. Najpre, u njihovoj pratnji uvek postoji osoba koja će efikasno i tiho rešiti problem, premda su takve situacije vrlo, vrlo retke. Drugi razlog je činjenica da je ta reč francuskog porekla.

Zbog istog razloga, član britanske kraljevske porodice preko usta neće prevaliti reč „parfem“. Oni koriste „mirise“, a Francuzi imaju „parfeme“. Nema šanse da će izgovoriti reč „otmen“. Veruje se da prvo pravilo otmenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivati otmenim. „Umesto toga koristi se reč pametan“, kaže Kejt Foks, a prenosi Gloria.

Bonus video: MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

08:12

MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.