POSLE OVOG EKSPERIMENTA NEĆETE VEROVATI SAMI SEBI: Profesor i Student pokazivali, a na kraju je radio ČEKIĆ (VIDEO)
Eksperiment sa gumenom rukom, Foto: thetushouse/ Printscreen/ TikTok

bez teksta

POSLE OVOG EKSPERIMENTA NEĆETE VEROVATI SAMI SEBI: Profesor i Student pokazivali, a na kraju je radio ČEKIĆ (VIDEO)

Zaista nije naivno kada vidimo kako naš mozak radi, ovakve stvari možemo slobodno nazvati bizarnim

Objavljeno:

Ljudski mozak je fantastična mašina, ali zaista ga je lako prevariti. U suštini on funkcioniše po principu onoga što vidi, a tokom godina, i na osnovu instinkta ima naučene obrasce osećaja i funkcionisanja.

Jedan profesor je rešio da svog studenta nauči načinima funkcionisanja ljudskog mozga na živom primeru. Ovaj eksperiment možemo slobodno nazvati eksperimentom sa "gumenom rukom".

Eksperiment
foto: thetushouse/ Printscreen/ TikTok

Kratak opis eksperimenta:

  1. Naime, da bi "prevario" mozak, potpuno je uklonio desnu ruku iz vidokruga studenta paravanom i prekrivši je duksericom.
  2. Zatim je postavio gumenu ruku i nju kamuflirao rukavom duksa studenta.
  3. Onda je eksperiment počeo da bude krajnje bizaran. Profesor je uzeo 2 lejira i počeo da mazi svaki prst studentove ruke, istovremeno kada i gumenu ruku.
  4. Student, iako je znao da je ruka koja mu je "prikačena" veštačka osetio je nadražaj kao da je njegova!
  5. Nakon nekog vremena, profesor je prestao da mazi studentovu ruku, nastavi je samo da nadražuje onu gumenu.

Sve je zabeleženo na kameri, a kada je studentu saopštio da njegovu pravu ruku ne dodiruje već neko vreme, ovaj se zabezeknuo. Počeo je da dodiruje gumenu ruku, i nije mogao da veruje da oseća kao da dodiruje sopstvenu.

Eksperiment je počeo da dobija još jeziviji prizvuk kada je profesor uzeo mali čekić za reflekse, nakon čega možemo videti reakciju studenta koji oseća blagu bol iako ni u jednom trenutku nije zaista povređen. Evo kako je izgledao prvi deo eksperimenta, drugi će vas tek šokirati:

Kao što vidite na kraju ovog videa, profesor je uzao čekić u ruke, ono što se dalje desilo je zaista presmešno. Napominjemo, student nije osetio bol, ni u jednom trenutku, ali ga je mozak prevario da to oseća:

Zaista je neverovatno šta naš mozak sve može da uradi i oseća, ali ovo vam je podsetnik da ipak ne možemo uvek da mu verujemo, zato se trudite da živite u trenutku i ne slušate svaku lošu misao koja vam padne na pamet.

KADA MUŠKARCIMA PADNE TESTOSTERON, TEK TADA MOZAK POČINJE DA RADI! Nestorović za Kurir TV otkrio tehniku protiv ANKSIOZNOSTI:

02:43

KADA MUŠKARCIMA PADNE TESTOSTERON, TEK TADA MOZAK POČINJE DA RADI! Nestorović za Kurir TV otkrio tehniku protiv ANKSIOZNOSTI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.