KADA VIDITE KAKO ČETKICA ZA ZUBE IZGLEDA POD MIKROSKOPOM ZGADIĆETE SE: Morate je menjati posle OVOG VREMENA (VIDEO)
Četkica pod mikroskopom, Foto: Printscreen TikTok/Microscope666

video

KADA VIDITE KAKO ČETKICA ZA ZUBE IZGLEDA POD MIKROSKOPOM ZGADIĆETE SE: Morate je menjati posle OVOG VREMENA (VIDEO)

Lična higijena je preduslov opšteg zdravlja, a posebno higijena ustai zuba!

Objavljeno:

Higijena usta je osnova celokupnog zdravstvenog stanja. Zdravlje zuba i usne duplje treba da svakom čoveku budu na prvom mestu, a poseta zubaru deo zdravstvene rutine.

Međutim, iako sve ovo vrlo dobro znamo, često izbegavamo stomatološku stolicu i nadamo se da će problem proći sam od sebe. Ali, postoje stvari za koje nema opravdanja i koje bi trebalo svi da praktikujemo, a koje se tiču lične higijene. Jedna od njih je i čistoća ličnih predmeta za higijenu - na prvom mestu četkice za zube.

Četkica za zube, Pranje zuba
foto: Profimedia

Kada odete kod zubara često vas pita kada ste poslednji put promenili četkicu za zube? Obično nas ovo jednostavno pitanje iznenadi i pokušavamo da se setimo kada je to bilo i često se postidimo. Međutim, iako na prvu ne shvatamo koliko je ovo važno, setimo se da nam se četkica dobro "rascvetala".

Kada je suviše istrošena, četkica za zube ne ispunjava svoju funkciju kako treba a to se odražava na kvalitet čišćenja. Vlakna četkice nakon određenog perioda upotrebe izgube elastičnost, četkica se "rascveta" i više ne čisti zube tako dobro. Ukoliko prilikom pranja zuba četkicu većim pritiskom pritiskate na zube i desni do propadanja četkice če doći brže. Ali to nije najveći problem!

Uzmimo na primer sunđer za pranje posuđa. Možemo da ga koristimo cele godine, a da ga ne promenimo. Međutim, mi sa posuđa skidamo ostatke hrane kao i bakterije koje su svuda oko nas. Sunđer počinje posle nekog vremena čudno da miriše i mi ga bez razmišljanja zamenimo novim. E, i četkica za zube obavlja istu funkciju.

Jedan korisnik Tiktoka koji redovno objavljuje uobičajene predmete i do milion puta približene, pokazao je kako izgleda istrošena četkica za zube pod mikroskopom. Kladimo se da ćete posle gledanja snimka zameniti vašu!

Zdravi zubi bez karijesa i svež dah nisu jedini razlozi za promenu četkice jednom u tri meseca. Važno je i naše ukupno zdarvlje. Vlakna četkice za zube koja se čuva tokom dužeg vremena naseljavaju i mikrobi. Često to nisu samo oni koji se prirodno već nalaze u ustima. Posebno tokom bolesti četkicu za zube naseljavaju bakterije i virusi koje su izazivači bolesti.

Kada ozdravite, zamenite četkicu za zube!

Kada ozdravite možete se ponovo zaraziti četkicom za zube. Klice koje se nalaze u ustima lako prelaze između vlakna četkice za zube gde su idealni uslovi za njihovo dalje razmnožavanje. Stoga ako ste već bili bolesni ne zaboravite na četkicu za zube. Kada ozdravite zamenite je novom, ne rizikujte još par dana provedenih u kući u krevetu.

00:56

MAJKE I SNAJKE Humanitarna akcija za Ninu

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.