POSTOJE DVE VRSTE PAMETI: Koju vi posedujete?
Foto: Profimedia

PO RUMIJU

POSTOJE DVE VRSTE PAMETI: Koju vi posedujete?

Pročitajte ove mudre reči

Objavljeno:

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama, koji je pisao na persijskom jeziku.

Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na farsiju znači „naš vodič“ ili „naš gospodar“.

Postoje dve vrste pameti: jedna je naučena, kao što dete u školi pamti činjenice i pojmove iz knjiga i iz onoga što učitelj kaže, skupljajući podatke iz klasičnih nauka kao i iz novih. Sa takvom pameću napreduješ u svetu. Svrstavaš se ispred ili iza drugih s obzirom na svoju sposobnost zadržavanja podataka.

Sa tom pameću švrljaš po oblastima znanja i izvan njih, dodajući sve više recki u svoju beležnicu. Postoji i druga vrsta, ona koja je uveliko završena i sačuvana u tebi. Opruga koja upravo iskače iz kutije. Čilost u središtu grudi. Ta druga pamet ne žuti i ne zaustavlja se. Pokretljiva je, ali se ne kreće spolja ka unutra kroz vodovodne ciljevi obrazovanja.

Ovo drugo znanje je izvor unutar tebe, koji izbija napolje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.