DR PREDRAG UPOZORIO ŽENE, TIČE SE NOKTIJU: Tako možete da uništite CELE ŠAKE, simptomi nisu nimalo NAIVNI
Doktor, ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

OPREZNO

DR PREDRAG UPOZORIO ŽENE, TIČE SE NOKTIJU: Tako možete da uništite CELE ŠAKE, simptomi nisu nimalo NAIVNI

Nedavno istraživanje otkrilo je koliko su UV lampe za sušenje gel laka na noktima štetne. Naši stručnjaci su upozorili na nekoliko stvari.

Objavljeno:

Nedavni rezultati jednog američkog istraživanja po kojima UV lampe za sušenje gel laka na noktima mogu da budu opasne po zdravlje zabrinuli su mnoge, pogotovo ljubitelje ovog estetskog poduhvata.

Prema poslednjim istraživanjima UV lampe za nokte povećavaju rizik od nastanka karcinoma kože, a evo šta su rekli naši stručnjaci na tu temu.

"Preterano korišćenje UV zraka godinama može da dovede do oštećenje kože. Oni koji su svetlije puti, malo riđi, njihova koža je osetljivijija na ovo zračenje", objasnio je dermatovenerolog dr Predrag Majcan za Prva TV i savetovao da ograničimo primenu gel lakova i periodično odmaramo nokatnu ploču.

Manikir, Nokti, Uv lampa
foto: Printscreen/Youtube/Oh My Gel

"Najopasniji su zraci za delove tela koji su i tokom godine izloženi ovim zracima - lice, predeo dekoltea i šake", kazao je dr Majcan u emisiji "Jutro" na TV Prva. S druge strane, strukovni kozmetičar, Danijela Vukojević kaže da se danas u velikoj meri nameće slika estetike i lepote, te se sve više mlađih devojaka povinuje tome. Najveći rizik predstavljaju neprovereni preparati (kineski gel lakovi) i kozmetički saloni.

"Prilikom skidanja neproverenog gel laka, nokatna ploča je potpuno obojena i ni sa kojim sredstvom taj pigment iz nokta ne može da se skine. Možete da zamislite šta to radi ćelijama, jer to prodire u nokat i krvotok", objasnila je Vukojević i dodala da su kod nas UV lampe izbačene iz upotrebe, a zamenile su ih LED. Po njenom mišljenju, LED lampe su bezbedne, kao i lakovi sa sastojcima koji ne ulaze u krvotok.

Međutim, prvi znaci koji mogu da se pojave na koži, usled česte primene ove tehnike ulepšavanja noktiju, jesu crvenilo, suvoća i plikovi.

(Espreso/Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.