NAJVEĆA TEORIJA ZAVERE IKAD, POTPUNO NEZAMISLIVA: Zemlja (ni)je ravna ploča!
Foto: Youtube / Printscreen

pa DOKLE VIŠE?

NAJVEĆA TEORIJA ZAVERE IKAD, POTPUNO NEZAMISLIVA: Zemlja (ni)je ravna ploča!

Možda bi svi još jednom trebalo da se zapitamo da li je teorija zavere tvrdnja da je Zemlja ravna, ili je teorija zavere da je Zemlja kugla?
Objavljeno:

Najpoznatiji eksperimenti koji su za svrhu imali dokazati kako je Zemlja ravna ploča odvijali su se na kanalu Old Bedford tokom krajem 19. i početkom 20. veka:

Old Bedford kanal proteže se dužinom od 20 milja, od kojih je 6 u ravnoj liniji, i kao takav bio je idealan za eksperiment koji je uključivao veslača koji se udaljava prema krajnjoj tački tačno 6 milja od početne tačke posmatranja. Prvi, jednostavan eksperiment proveo je engleski pronalazač Samjuel Roubotam. Na čamac je pričvrstio zastavu, tako da je bila tačno 5 stopa iznad nivoa vode. Samjuel je ušao u vodu, i držeći teleskop 20 cm iznad površine vode posmatrao čamac kako se udaljava.

Pod pretpostavkom da je Zemlja sferična, obima 25 hiljada milja, izračunao je da bi teleskop postavljen na visini 20 cm od površine vode, već posle jedne milje kao tangenta vidnog polja dotakao vršak sfere, te da bi nakon te tačke zastavica trebala „tonuti“ ispod vidnog polja. Ipak, mogao je videti čamac i posle čitavih 6 milja i na osnovu toga je zaključio da zakrivljenje ne postoji, te da Zemlja mora biti ravna ploča.

Nakon ovog eksperimenta sproveo je još jedan sličan, postavivši u kanal 6 zastavica na štapove jednake visine koje je učvrstio na podlogu u razmacima od jedne milje. Zatim je teleskop postavio na istu visinu na koju su bile postavljene zastavice i kroz njega je gledao vrhove zastavica. Sve su bile poravnate u savršenoj liniji, nijedna nije “zaronila“ dole kako bi očekivali zagovornici sferične Zemlje, što bi se neizostavno moralo dogoditi kada bi površina Zemlje bila zakrivljena.

Treba biti svestan da nije sve uvek onako kako se čini, samo zato jer nam je neko u ulozi autoritativne figure rekao da je to tako, pa podsvesno čovek pomisli da taj zna više od njega, samo zato što je naučnik.

Uz pretpostavku da je Zemlja kugla poluprečnika 6.340 km, zakrivljenost površine lako se da izračunati matematičkim formulama. U praksi to znači da kada plivate u moru i gledate prema pučini, već nakon nakon kilometar ili dva, zbog zakrivljenosti površine završava vaše vidno polje i predmeti bi trebali “tonuti“ ispod horizonta... A ipak ga vidimo, što svako od nas može lako proveriti ukoliko će ovo leto imati novca za odlazak na more.

Eksperimentalni dokaz o savršeno ravnom horizontu možemo i sami dobiti ukoliko savršeno ravnu gredu od 5-6 metara postavimo u vagu na metar visine, udobno sednemo na stolicu nekoliko metara od grede tako da okom poravnamo njenu gornju ivicu s linijom horizonta.

Nećemo videti niti najmanje zakrivljenje na rubovima greda, iako bi se na toj udaljenosti zakrivljenost morala videti pod pretpostavkom da je Zemlja kugla, jer linija horizonta obuhvaćena našim pogledom poravnatim s ravnom gredom bila bi u tom slučaju dugačka desetine kilometara, na kojima se mora videti zakrivljenje ako ono postoji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.