BILA JE ZVEZDA JUGOSLAVIJE, A MALO KO ZNA DA JE ON BIO NJENA NAJVEĆA LJUBAV: Nećete moći da POVERUJETE da je to ON
Foto: Printscreen

NE ZNATE TO

BILA JE ZVEZDA JUGOSLAVIJE, A MALO KO ZNA DA JE ON BIO NJENA NAJVEĆA LJUBAV: Nećete moći da POVERUJETE da je to ON

1977. godine Sonja je ostvarila svoju prvu zapaženu ulogu i to u filmu „Leptirov oblak“

Objavljeno: 11:02h

Sonja Savić je bila srpska glumica i režiserka koja je bila jedna od najvećih zvezda jugoslovenske kinematografije osamdesetih godina XX veka. Zbog svojih nekonvencionalnih stavova, smatrana je večitom buntovnicom, ikonom jedne generacije i simbolom tihe pobune. Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku, a preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu. Sonja je odrasla u selu Donja Gorevnica. Njena majka Mikaina je bila sudija, a otac Milovan inžinjer. Od malih nogu je mnogo čitala i išla je na časove baleta kod Jelene Katić. Bila je član dramske grupe Radio Beograda kod Bate Miladinovića.

Sonja Savić
foto: Printscreen

Završila je osnovnu školu „Sveti Sava“ u kojoj je bila đak generacije i krenula je u gimnaziju. Nakon drugog razreda, konkurisala je za upis na Fakultet dramskih umetnosti. Primljena je u klasu profesora Minje Dedića koja je zbog hrabrosti u nastupu nazvana „klasom visokog rizika“. Osim Sonje, nju su činili: Olivera Ježina, Dubravka Živković, Suzana Petričević, Žarko Laušević, Zoran Cvijanović, Branimir Brstina, itd. Sonjini omiljeni albumi su bili: „Bistriji ili tuplji čovek kad biva“ grupe Šarlo Akrobata i „Niži nego ljudski“ rok benda Supernauti. Njeni hobiji su bili joga i čitanje knjiga, a najviše je volela dela: „Anđeo sa zapadnog prozora“ Gustava Majrinka i „Juda iz Kariota“ Leonida Andrejeva. U jugoslovenskoj kinematografiji je posebno cenila tri glumice: Snežanu Lukić, Božidarku Frajt i Milenu Dravić. Od stranih glumica uzori su joj bili: Merilin Monro i Marlen Ditrih. 1977. godine Sonja je ostvarila svoju prvu zapaženu ulogu i to u filmu „Leptirov oblak“.

1 / 4 Foto: Printscreen

1978. godine je imala sporednu ulogu u prvom filmu serijala „Lude godine“.

1979. godine Sonja je učestvovala u snimanju serije „Družina Zore Riđokose“ koja se smatra jednom od najboljih dečjih serija. 1982. godine Sonji je uručena nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu u filmu „Živeti kao sav normalan svet“. Tada je sarađivala sa režiserom Milošem Radivojevićem od koga je mnogo naučila o filmu.

Sonja Savić
foto: Print Screen Youtube

1984. godine se može smatrati jednom od najuspešnijih godina u Sonjinoj karijeri. Pojavila se u šest ostvarenja od kojih su najvažniji: „Balkanski špijun“ i „Una“ koji je rađen po istoimenom romanu Mome Kapora. U „Uni“ je igrala studentkinju koja započinje romansu sa 24 godine starijim profesorom koga je glumio Rade Šerbedžija. Sonja se u ovom filmu obnažila, a najupečatljivija scena je bila ona u kojoj gola jede trešnje i zavodi profesora tokom intervjua. Zbog toga je film proglašen prvim jugoslovenskim mekim pornićem.

1985. godine je igrala kafansku pevačicu u filmu „Život je lep“. Ova uloga joj je donela specijalnu nagradu žirija na festivalu u Veneciji. Pesme je otpevala Sonjina drugarica Bebi Dol.

Sonja Savić
foto: Printscreen

1993. godine Sonja je sa slikarom i muzičarem Srđanom Markovićem Điletom i lingvistom Sašom Radićem osnovala rok bend Supernaut koji je u početku bio podrška njenoj alternativnoj pozorišnoj trupi. Radila je emisiju koja se takođe zvala „Supernauti“, a prikazivana je na televiziji Art.

Sonjina najveća ljubav je bio kompozitor i pijanista Vlajko Lalić. Bili su zajedno do 19. avgusta 1989. godine kada se on utopio na jedrenju. Nakon tog tragičnog događaja, glumica je sebe smatrala udovicom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.