MALO KO ZNA DA JE ONA ĆERKA BORE TODOROVIĆA: Jako je POZNATA, ostaćete u NEVERICI kada je VIDITE (FOTO)
Bora Todorović, Foto: Printscreen/Youtube/KlasikTV

NE ZNATE TO

MALO KO ZNA DA JE ONA ĆERKA BORE TODOROVIĆA: Jako je POZNATA, ostaćete u NEVERICI kada je VIDITE (FOTO)

Za ulogu Luke Labana u filmu Profesionalac iz 2003. dobio je Nagradu „Gran pri” na Filmskom festivalu komedije u Monte Karlu (Monte-Carlo Film Festival De La Comedie)

Objavljeno: 18:48h

Bora Todorović je bio srpski i jugoslovenski pozorišni, filmski, televizijski i radio glumac.

Glumom se aktivno bavio preko 50 godina i za to vreme ostvario je uloge u oko 60 pozorišnih predstava, 30 igranih filmova i blizu 100 TV-drama, TV-filmova i serija. Najpoznatiji je po ulogama Slobodana „Boba” Mihajlovića u Vrućem vetru, „Đenke” u kultnoj komediji Maratonci trče počasni krug, Petra Jakovljevića u Balkanskom špijunu i „Pika” u filmovima Balkan ekspres, Balkan ekspres 2 i istoimenoj TV seriji.

Za ulogu Luke Labana u filmu Profesionalac iz 2003. dobio je Nagradu „Gran pri” na Filmskom festivalu komedije u Monte Karlu (Monte-Carlo Film Festival De La Comedie).

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/BranislavLečićOfficial

Rođen je 5. novembra 1929. godine u profesorskoj porodici u Beogradu. Napustio je Mašinski fakultet u Beogradu da bi upisao Akademiju za pozorišnu umetnost, 1949. godine. Studirao je u klasi profesora Joza Laurenčića, kod kojeg je diplomirao 1956. godine. Klasni drugovi su mu bili Ljuba Tadić, Marko Todorović, Slobodan Cica Perović i drugi.

Do 1957. godine je bio član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), od 1957 — 1961. Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu (gde se isticao u američkom repertoaru — Artur Miler, Tenesi Vilijams), a od 1961—1983. godine beogradskog Ateljea 212 (gde je prvi veliki uspeh imao glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama Džozefa Keselringa, 1961).

Na filmu je debitovao 1956. godine (film U mreži Bojana Stupice), dok je prvu veću ulogu na filmu, lik kolebljivog i neurotičnog partizana, ostvario u Koracima kroz maglu (1967) Žorža Skrigina. Filmu se vratio tek u drugoj polovini sedamdesetih godina — s pojavom generacije reditelja tzv. praške škole (npr. Nacionalna klasa Gorana Markovića i Poseban tretman (1980) Gorana Paskaljevića).

Bora Todorović
foto: Damir Dervišagić

Posle uspeha u istoimenom komadu Dušana Kovačevića i u filmu Maratonci trče počasni krug (Slobodana Šijana (1982) tumačio je predratnog filmskog pionira. S puno oštrine, mimo uobičajenih konvencija igrao je Pika — džeparoša izvan pravila morala, koji uzbudljivo preživljava prve dane rata u filmu Balkan ekspres (1983) Branka Baletića.

Posebno je zapažen po likovima „autsajdera“ (jugoslovenskog "gastarbajtera“ u Švedskoj) u filmu Mister Montenegro (Dušan Makavejev, 1981), žrtve hipertrofirane provincijalne ideološke paranoje u Balkanskom špijunu Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića (1984), te opskurnog romskog „kuma“, virtuoza u manipulisanju ljudima u Domu za vešanje (Emir Kusturica, 1988), u kojem je jedan od dvoje profesionalnih glumaca.

Glumio je i na televiziji u serijama Vruć vetar, Sivi dom, Diplomci, Ceo život za godinu dana, Rađanje radnog naroda.

Srđan Žika Todorović
foto: Dragana Udovičić

Preminuo je 7. jula 2014. godine u 84. godini. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu, 10. jula 2014. godine.

On je brat glumice Mire Stupice i otac glumca Srđana Žike Todorovića i glumice i spisateljice Dane Todorović.

zabava, estrada, glumac, Bora Todorović, Ćerka, Dana Todorović
foto: Facebook printscreen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.