NEĆETE MOĆI DA POVERUJETE: Evo koliko ZAPRAVO godina ima HALID BEŠLIĆ
Halid Bešlić, Foto: Marina Lopičić

otkrijte

NEĆETE MOĆI DA POVERUJETE: Evo koliko ZAPRAVO godina ima HALID BEŠLIĆ

Na albumu Prvi poljubac iz 2003. godine nalazi se istoimeni hit

Objavljeno: 13:21h

Halid Bešlić je bosanskohercegovački pevač narodne i pop-folk muzike.

Otac Halida Bešlića Mujo, koji je upravljao šumskim gazdinstvom i bio pri vojsci, umro je 1. aprila 2016. kao 83-godišnjak u sarajevskoj bolnici. Halid je tada bio na američkoj turneji, ali je stigao na dženazu koja je obavljena u selu kod Olova gde je Mujo živeo od početka Rata u BiH 1992.Majka Behara je bila domaćica.

Halid Bešlić
foto: Dragana Udovičić

Bešlić se muzikom bavio u ranoj mladosti, prateći muzikalnu porodicu s majčine strane. Nastupao je na školskim i mesnim priredbama i delovao kroz kulturno-umetnička društva (najviše vremena proveo u KUD „Zijo Dizdarević”). Nakon što je u Jugoslovenskoj narodnoj armiji odslužio obavezni vojni rok (pevajući u vojnom orkestru), Bešlić se iz Knežine preselio u Sarajevo i počeo da nastupa u lokalnim restoranima.

Posle nekoliko godina, njegova prva muzička izdanja — osam singlova između 1979. i 1982. godine — objavio je Diskoton, a prvi studijski album pod nazivom Sijedi starac izašao je 1981. godine od istog izdavača.

Halid Bešlić
foto: Marina Lopičić

Do 1984. godine postao je poznatiji, popularnim pesmama poput Neću, neću dijamante i Budi uvijek sretna slušanim širom SFRJ.

Tokom 1980-ih Bešlić je objavio osam albuma, sa hit pesmama Vraćam se majci u Bosnu, Sjećam se, Hej, zoro, ne svani i Eh, kad bi ti.

Na albumu Prvi poljubac iz 2003. godine nalazi se istoimeni hit.

Halid Bešlić
foto: Print Screen Youtube

Bešlić je snimio ukupno 18 albuma i preko 200 kompozicija te izveo veliki broj koncerata u domovini i drugim zemljama sveta.

Halid Bešlić je rođen 20. novembar 1953. što znači da ima 68 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.