U Briselu danas nastavak sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak, Foto: Youtube printscreen/OSCE

eu

U Briselu danas nastavak sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Delegaciju tzv. Kosova predvodio je prvi potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi, a delegaciju Srbije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković

Objavljeno:

Iako se delegacije koje učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine nisu sastale juče u Briselu, održani su zasebni sastanci obe strane sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u cilju usklađivanja stavova, piše Koha.

Kako navodi taj prištinski medij, čekuje se da će sastanci u okviru dijaloga kome posreduje EU biti nastavljeni danas.

Izvori u Briselu kažu da je sa Lajčakom razgovarano o energetici, posebno na severu Kosova, o pitanju nestalih, kao i o regionalnim inicijativama.

Delegaciju tzv. Kosova predvodio je prvi potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi, a delegaciju Srbije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković.

Šef srpske delegacije je posle sastanka rekao da je Beograd insistirao da se pre razgovora o bilo kojoj drugoj temi razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, što vidi kao obavezu, piše Koha. Ali, kosovska strana nije pristala da razgovara o toj temi, pa se čini da je to bio razlog zašto nije bilo trilateralnog sastanka.

Uspeh sastanaka na nivou glavnih pregovarača zavisiće od toga kada će se održati i da li će doći do sastanka na visokom političkom nivou, odnosno između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.