EU DIJALOG U BRISELU MOGAO BI DA SE NASTAVI DANAS
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

Pregovori Beograda i prištine

EU DIJALOG U BRISELU MOGAO BI DA SE NASTAVI DANAS

Bisljimi je juče posle sastanka sa Lajčakom saopštio da je postignut načelan dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda

Objavljeno:

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o situaciji na severu Kosova sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom mogli bi da se nastave danas.

Tu mogućnost su sinoć za Radio Slobodna Evropa nagovestili izvori iz Evropske unije, na izmaku dana u kome su sa Lajčakom naizmenično razgovarali glavni pregovarač tzv. Kosova Besnik Bisljimi i glavni pregovarač srpske strane Petar Petković.

Bisljimi je juče posle sastanka sa Lajčakom saopštio da je postignut načelan dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda. Na drugoj strani, glavni pregovarač Beograda Petar Petković, posle razgovora sa predstavnikom EU nije davao izjave za medije, a iz srpske delegacije je poručeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To je potvrdio i portaprol EU Peter Stano, a zatim i ambasade SAD u Prištini i u Beogradu, uz poruku da se pregovori nastavljaju u cilju postizanja rešenja za trenutnu krizu na severu Kosova.

Glavne tačke onoga što je Bisljimi predstavio kao načelan dogovor podrazumevaju da se registarske tablice ne skidaju, već da se preko njih lepe nalepnice, da se jedinice ROSU povuku i uklone se srpske barikade, a da se pripadnici KFOR-a razmeste na prelazima. Takođe, po tom nacrtu, predviđa se i formiranje radne grupe koja će naći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila u roku od šest meseci.

Jedina tačka za koju Beograd nije dao saglasnost da bi se sporazum ozvaničio, prema tvrdnjama Bisljimija, odnosi se na automobile sa registarskim oznakama KM, za koje srpska strana, preneo je Bisljimi, smatra da ne treba da podpadnu pod režim lepljenja nalepnica.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.