VEČERAS KONFERENCIJA EU-SRBIJA! Našu delegaciju predvodiće premijerka Ana Brnabić!
Ilustracija, Foto: EU

u luksemburgu

VEČERAS KONFERENCIJA EU-SRBIJA! Našu delegaciju predvodiće premijerka Ana Brnabić!

Međuvladina konferencija EU Srbija počeće u 18.30 časova, a obraćanje medijima predstavnika obe strane predvišeno je za 19.30

Objavljeno:

EU i Srbija održaće večeras u Luksemburgu Međuvladinu konferenciju, prvi put na principima revidirane metodologije pristupnog procesa.

Međuvladina konferencija EU Srbija počeće u 18.30 časova, a obraćanje medijima predstavnika obe strane predvišeno je za 19.30.

Kao i do sada, Međuvladine konferencije EU i zemlja u procesu pregovora o pristupanju održaće se na marginama ministarskog sastanka Saveta EU.

Dolazeći na sastanak Saveta EU, predsedavajuća sekretarka za Evropu Portugala, Ana Paula Zakarias, najvila je za danas razgovore o politici proširenje EU na Zapadni Balkan i održavanje dve političke Međuvaldine konfrencije sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Konferencijama će predsedavati premijeri obe države koje će biti danas sa nama", kaže Zakarias.

Delegaciju Srbije u Luksemburgu predovodi premijerka, Ana Brnabić, uz ministra za ervopske integracije Jadranku Joksimović.

Sa EU strane Međuvalinoj konfrenciji će prisustvivati šef diplomatije EU, Žosep Borelj, komesar za proširenje, Oliver Varheji, kao i nadležni ministri zemalja članica.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, Gašper Dovžan, pred današnje razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom navodi da je proširenje ključna strateška politika EU.

"Imaćemo razmenu mišljenja o njihovom putu pristupanja. Nadam se da će današnja rasprava dati impetus za nastavak procesa proširenja kako državama članicam tako i zemljma u procesu pristupanja", kaže Dovžan.

Očekuje se da se na današnjoj Međuvladinoj konfrenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o pristupnomi reformskom procesu Srbije, ali da i dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

Bonus video:

00:21

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.