Vučić prekida posetu Americi zbog izjave bosanskog generala? Premijer zabrinut za sudbinu RS!
Foto: Beta, Youtube Alfa televizija

opasne i zapaljive reči

Vučić prekida posetu Americi zbog izjave bosanskog generala? Premijer zabrinut za sudbinu RS!

- Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima - kazao je Halilović
Objavljeno: 22:34h

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, vidno je zabrinut zbog izjava i pretnji miru nekadašnjeg ratnog komandanta BiH Sefera Halilovića, preneo je RTS.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

General i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden jer, kako tvrdi, to će značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

"Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja", rekao je Halilović, koji je gostujući na TV1 o referendumu o Danu Republike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Dodik: Neću se povući, čak iako mi zabrane rad!

On je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

foto: Youtube

"Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je on.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa "Da, apsolutno".

"I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države odcepi", kazao je Halilović.

Reagovao i Dačić

foto: Fonet

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da izjava Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu.

Dačić je naveo da Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, već je on nezvanični portparol Bakira Izetbegovića.

"Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani. Svima je jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi Republika Srpska. Da su hteli kompromis, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju", navedeno je u saopštenju ministra spoljnih poslova.

Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je u nedelju da onaj ko pokušava da "raspakuje" Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

foto: Dragana Udovičić

"Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije", rekao je premijer gostujući na RTS-u.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.