ZAJEDNIČKI PROGRAM EU I SAVETA EVROPE: Cilj efikasnija saradnja sa Srbijom
Evropska unija, Foto: printscreen/youtube

PLAN

ZAJEDNIČKI PROGRAM EU I SAVETA EVROPE: Cilj efikasnija saradnja sa Srbijom

Pilar Morales, šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope, istakla je da je uprkos teškoj pandemijskoj situaciji obezbeđena saradnja sa EU na svim nivoima

Objavljeno:

Sprovođenje zajedničkog programa EU i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", koji za cilj ima da se saradnja između Srbije, Unije i Saveta Evrope zaista praktikuje, od prošle godine obeleženo je pandemijom virusa korona i ograničenjem kretanja, rečeno je danas na drugom sastanku Upravnog odbora tog programa.

Pilar Morales, šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope, istakla je da je uprkos teškoj pandemijskoj situaciji obezbeđena saradnja sa EU na svim nivoima.

"Sprovođenje ovog programa od prošle godine je bilo obeleženo pandemijom Covid 19 i ograničenjem kretanja, ali fleksibilnost programa je omogućila da brzo preduzmemo mere ublažavanja i brzo smo revidirali planove rada za različite akcije u okviru programa i udvostručili napore da povećamo vidljivost ovog programa koristeći društvene mreže", kazala je Morales.

Prema njenim rečima, fleksibilnost programa je omogućila da se osmisle aktivnosti koje nisu bile planirane na početku kako bi se izašlo na kraj sa pandemijom.

Jedna od odluka druge faze programa jeste jačanje regionalne dimenzije, istakla je Morales i dodala da ta odluka dopunjava ona postignuća koja su ostvarena u oblasti konkretnih i posebnih akcija kojih je u okviru programa sedam.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da vladavina prava, jedna od oblasti na kojima se radi u okviru programa, nije samo pitanje približavanje EU, već i ideja društva, postojanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih medija i oštar stav i borba protiv organizovanog kriminala.

"To nije samo vezano za EU, već za demokratska društva u celini", kazao je Fabrici i dodao da je jedna od oblasti na kojoj je velika usredsređenost u okviru programa pravosudni sistem.

"Srbija se posvetila da ide do samog vrha reforme ustava i tesno sarađuje sa Venecijanskom komisijom", kazao je Fabrici i dodao da je velika pažnja posvećena samostalnosti tužilaštva, etičkom kodeksu za tužioce, nezavisnom sudstvu.

Fabrici je u ime EU pozdravio osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i kazao da to pokazuje posvećenost Srbije da radi na tim pitanjima.

"Nastavićemo da radimo na svim oblastima u okviru programa, a za to nam je potrebno da uvek tesno sarađujemo sa nacionalnim organima vlastima. Program se zove horizontalni jer želimo da radimo na linearnom, horizontalnom nivou", kazao je Fabrici.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper ističe da se ovim programom želi postići to da umesto teorija i iluzija o saradnji između Srbije i Evropske unije i Saveta Evrope, zapravo se to praktikuje i na tome se radi svakoga dana.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.