SEKSIZAM JE DEO PATRIJARHALNOG OBRASCA KOJI PRELAZI GRANICE: Poverenica Brankica najoštrije osudila Vacića! VIDEO
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila Vacića, Foto: Emilija Jovanović/Printscreen

javna osuda

SEKSIZAM JE DEO PATRIJARHALNOG OBRASCA KOJI PRELAZI GRANICE: Poverenica Brankica najoštrije osudila Vacića! VIDEO

Kako je navela, Vacićev nastup i javno promovisanje takvog ponašanja putem društvenih mreža još jedna je potvrda da su seksizam, mizoginija i vređanje žena na javnim funkcijama široko rasprostranjeni

Objavljeno: 16:12h

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila retoriku i ponašanje predsednika Srpske desnice Miše Vacića koji je prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstva u pirotskim selima na krajnje nedopustiv, diskriminatoran i omalovažavajući način vređao minstarke Dariju Kisić Tepavčević i Gordanu Čomić.

Kako je navela, Vacićev nastup i javno promovisanje takvog ponašanja putem društvenih mreža još jedna je potvrda da su seksizam, mizoginija i vređanje žena na javnim funkcijama široko rasprostranjeni i predstavljaju deo patrijarhalnog obrasca koji često prelazi sve granice pristojnosti.

- Učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč, zbog čega ovakav govor zavređuje svaku osudu, rekla je Brankica Janković.

Podsetimo, neverovatan snimak se pojavio na društvenim mrežama, a glavni akter je upravo Miša Vacić koji je ovoga puta poredio žene sa svinjama.

Miša Vacić je ušao u jedan svinjac, a onda se obratio svima iz tako dinamičnog okruženja.

- Znači ima sedam svinja. Pošto sam u Svrljigu jedno tele krstio u Marinika Tepić, sad razmišljam da li da ovu gudu nazovem Gordana Čomić ili Darija Sisić Tepavčević. Mislim da si ipak Darija - rekao je Vacić i sagnuo se bliže životinji.

Nastavljao je svinji da se obraća "novim imenom" sa jasnom tendencijom "prozivke" žena, naročito Darije Kisić Tepavčević, a Vacić je zatim nastavio da obilazi svinjac i ostalim svinjama nadenuo je nekoliko poznatih imena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.