Krkobabić: “Lično ću inicirati zakon o selu!”
Milan Krkobabić, Foto: Promo

ZAKONSKI OKVIRI

Krkobabić: “Lično ću inicirati zakon o selu!”

Hajde da vratimo selo u zakonske okvire, da precizno defnišemo koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština

Objavljeno: 18:02h

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, naglasio je da sela u kojima živi gotovo četrdeset odsto našeg stanovništva, nisu definisana u zakonu Republike Srbije. Krkobabić je najavio inicijativu koju će Ministarstvo za brigu o selu pokrenuti već na samom početku svog rada.

“Iniciraćemo izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica - gradova, opšina i naseljeneh mesta. Ta naseljena mesta kojih ima 4700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu.

Hajde da vratimo selo u zakonske okvire, da precizno defnišemo koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština. Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, da odlučuju – istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Krkobabić se osvrnuo na primere dobre prakse iz susedstva i naglasio:

„Srbija ima 145 opština, a za razliku od naših suseda Hrvatske i Slovenije, po tom pitanju smo ostali zarobljeni u vremenu. Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija ima preko 210 opština, a daleko su teritorijalno manje od Srbije. Da ne govorimo da neke zemlje imaju i po nekoliko hiljada opština. Nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta ta pojam nosi. Moramo da vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju i to su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti“, poručio je minisatar za brigu o selu, Milan Krkobabić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.