NAJNOVIJE SAOPŠTENJE! Oglasila se Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Printscreen

JASNA PORUKA

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE! Oglasila se Ana Brnabić

Ona je istakla da je ta saradnja u proteklom periodu bila na veoma visokom nivou, uz visok nivo aktivnosti i dobru komunikaciju

Objavljeno:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novom direktorkom Predstavništva UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostadinovom koja je predstavila najznačajnije projekte ove organizacije u Srbiji i petogodišnji Plan aktivnosti za period 2021-2025. godine.

Predsednica vlade zahvalila je UNICEF-u, kao najznačajnijem partneru Vlade Srbije na planu ostvarivanja međunarodnih standarda prava deteta, na pomoći koju pruža najranjivijim grupama dece tokom kovid krize, dodajući da će se saradnja na osnaživanju različitih segmenata dečije populacije u Srbiji nastaviti istim intenzitetom.

Ocenjujući je da je ulaganje u obrazovanje visoko na lestvici prioriteta, premijerka Brnabić je istakla da projekti UNICEF-a značajno doprinose viziji vlade u oblasti strategije obrazovanja i digitalizacije, kao i inkluzivnog obrazovanja, što je jedan od prioritetnih programa ove organizacije.

Brnabić je objasnila da je Srbija po prvi put uvela i Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će državi omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanja učenika, od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka završetka srednje škole ili fakulteta i dobijanja zaposlenja. Ovo će omogućiti, kako je navela, da po prvi put imamo potpuni pregled i sliku našeg obrazovnog sistema i potreba privrede.

Kada je u pitanju zapošljavanje mladih, Brnabić je objasnila da je u toku vladin projekat „Moja prva plata“ koji već daje rezultate i ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.

Sa druge strane, UNICEF priprema poseban program sticanja radnog iskustva namenjen ranjivim kategorijama i Vlada Srbije pružiti će pružiti punu podršku u realizaciji ovog programa, a UNICEF će pomoći Vlade Srbije na izradi pravnog okvira za regulisanje radnih praksi i radnog osposobljavanja.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova ocenila je da je pandemija korona virusa izazvala veliku krizu, a da je istovremeno pružila i dodatne mogućnosti da se posebna pažnja posveti određenim populacijama i posebno ranjivim zajednicama.

Takođe, kako je objasnila, kriza je istovremeno donela veliku šansu da se ubrzaju inovacije i digitalizacija u obrazovnom sektoru, s obzirom na to da je u školskom sistemu uspostavljena nastava na daljinu, kao model koji uspešno obezbeđuje obrazovni proces tokom epidemije.

U tom smislu, UNICEF će, kako je navela, kroz projekat „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“ kroz osnivanje obrazovnih digitalnih biblioteka i klubova za učenje, obezbediti 1.800 tableta za 30 škola širom Srbije, kako bi oko 12.000 dece imalo pristup obrazovnom sistemu. Zajednički prioritet je briga da svako dete u Srbiji ima pristup internetu i kompjuter i UNICEF i Vlada Srbije će u narednom periodu zajedno raditi da se to omogući.

Od izbijanja pandemije, kako je istakla Kostadinova, organizacija pomaže usporavanje širenje virusa kroz javno informisanje o preventivnim merama, osiguravanje kontinuiteta zdravstvenih usluga za majku i dete, obrazovanje i dečiju zaštitu, kao i kroz donacije sredstva za higijenu, ličnu zaštitnu opremu, respiratore i drugi sanitetski materijal.

Predstavljajući plan budućih aktivnosti, Kostadinova je objasnila da program u narednom periodu obuhvata i rani razvoj dece i učenje u ranom detinjstvu, kao i razvoj adolescenata i mladih širom Srbije i da se u tom smislu nastavlja saradnja sa nadležnim ministarstvima i institucijama u našoj zemlji. Ona je istakla da je ta saradnja u proteklom periodu bila na veoma visokom nivou, uz visok nivo aktivnosti i dobru komunikaciju.

Premijerka Brnabić izrazila je uverenje da će UNICEF nastaviti da ostvaruje odlične rezultati na polju svog delovanja, dodajući da je Vlada Srbije spremna da pruži punu podršku i pomoć njihovom radu u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.