UŽASNI SU USLOVI, MI SMO PRVI UZELI KREDIT ZA INFRASTRUKTURU U KULTURI: Brnabić o problemima iz ove oblasti
Ana Brnabić, Foto: Aleksandra Čolić

iskreno

UŽASNI SU USLOVI, MI SMO PRVI UZELI KREDIT ZA INFRASTRUKTURU U KULTURI: Brnabić o problemima iz ove oblasti

Odgovorila na pitanje!

Objavljeno: 13:09h

Izdvajanja iz budžeta za kulturu rastu iz godinu u godinu, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla da se ne mogu gledati samo izdvajanja koja potiču iz Ministarstva kulture jer se kultura finansira i iz drugih budžetskih kanala.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara na Fakultetu likovnih umetnosti kazala da ona predvodi prvu Vladu koja je uzela kredit za infrastrukturu u kullturi.

foto: Aleksandra Čolić

Kako je navela, iz tog kredita završena je fasada na Narodnom pozorištu, ali još nisu ni približno obezbeđeni uslovi za rad ansambla i u tom smislu navela da i fundus propada.

- Užasni su uslovi, jedna od stvari za koju smo uzeli kredit je kompletna rekonstrukcija Narodnog pozrišta. Od tog novca otvaraćemo i alternativnu scenu Narodnog pozorišta na donjem Dorćolu. To je jedan od projekata koji će biti finansiran iz kredita, kao i Paviljon Cvjete Zuzorić, a i izgradnja nove galerije za šta će ona predložiti da bude legat Vladimira Veličkovića, navela je Brnabić.

Dodala je da se u kulturu investira i u drugim gradovima po Srbiji i podsetila da je za vreme epidemije virusa korona iz budžeta izdvojeno za samostalne umetnike.

- Nastavićemo da ulažemo, važno je da gledamo strateški šta je važno i šta će najviše pomoć ljudima koji rade u kulturi , kazala je premijerka.

Kako je kazala, kada su u pitanju povećanja za nacionalna priznanja za kulturu, njena je želja da se povećaju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.