Pajtić: Baš me briga kad mi kažu da sam gej!
Foto: Dragan Udovičić

Otvorio dušu

Pajtić: Baš me briga kad mi kažu da sam gej!

- To da li je neko gej ili strejt u 21. veku uopšte nije tema. Svi smo mi ravnopravni. Neko ima plave ili crne oči. To je nešto što me uopšte ne dotiče - izjavio lider DS-a.
Objavljeno: 10:05h

Ne dotiče me kada me nazivaju gejem, smeta mi kada me blate na druge načine, izjavio je Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke. Jedna fotografija na motoru, kojom je ilustrovan Pajtićev intervju za list „Blic“, bila je dovoljna da ga pojedini mediji i politički neistomišljenici nazovu gejem želeći da mu naškode. On, međutim, kaže da ga takvi navodi uopšte ne pogađaju. - To da li je neko gej ili strejt u 21. veku uopšte nije tema. Svi smo mi ravnopravni. Neko ima plave ili crne oči. To je nešto što me uopšte ne dotiče. Pogađa me kada kažu da sam zloupotrebio javna sredstva, ali ovaj pokušaj diskvalifikacije me ne dotiče - navodi predsednik DS. Mnogi u Srbiji pokušavaju da prikupe političke poene ili da naškode političkim protivnicima upirući prst u njih i nazivajući ih homoseksualcima. Dugo godina to je rađeno lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću, čiju su stranku nazivali „pederskom“, a pre Pajtića meta je bio predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, kome su navijači, ali i neki drugi politički neistomišljenici skandirali „Vučiću, pederu“.

foto: Dado Đilas
Boban Stojanović, osnivač LGBT organizacije „Kvirija centar“, kaže da ga sve to vređa i da mu smeta viđenje gej ljudi kao sredstva za eliminaciju političkih neistomišljenika. - To se reflektuje na moj život i na život svake gej osobe u ovoj zemlji. Iako neki moji saborci podržavaju skandiranja „Vučiću, pederu“, meni to nije zabavno jer je „peder“ srpska reč za homoseksualca. To je isto kao da su mu uzvikivali „Vučiću, osobo sa invaliditetom“ - ocenjuje Stojanović. Goran Miletić, aktivista za ljudska prava, kaže da nazvati nekoga gejem u pežorativnom smislu jeste uvredljivo. - Kada je reč o skandiranjima „Vučiću, pederu“, to je druga stvar. Čini mi se da je to bio pokušaj da se on isprovocira, a ne uvredi. U svakom slučaju, oni koji su to skandirali nemaju simpatije prema LGBT populacije. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.