SRBIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA, PUCAJU LJUDIMA U GLAVU, A NAROD VIČE: SLOBO MI TE VOLIMO! Sećate li se OVOG mraka?
Slobodan Milošević na kontramitingu 1996. godine, Foto: prtsc

KONTRAMITING 1996. GODINE

SRBIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA, PUCAJU LJUDIMA U GLAVU, A NAROD VIČE: SLOBO MI TE VOLIMO! Sećate li se OVOG mraka?

Bili su to crni dani...

Objavljeno:

Prošlo je dvadeset i tri godine od dana kada je Srbija, po mišljenju mnogih, bila na ivici građanskog rata, a sve zahvaljujući jednom čoveku, a to je Slobodan Milošević.

Naime, kao odgovor na protestne šetnje građana, koje su zbog izborne krađe organizovali opoziciona koalicija „Zajedno“ i studenti (i koji su trajali tri meseca), režim Slobodana Miloševića autobusima je u Beograd dovezao svoje pristalice na tzv. kontramiting.

Ono što je takođe zanimljivo je i činjenica da je uz Slobodana Miloševića stajao glumac koji je danas veoma popularan. Reč je o Lepomiru Ivkoviću, koji je postao aktuelan po podršci Aleksandru Vučiću (pojavio se u njegovom spotu za predsedničke izbore) ali i po ulozi Nikole Pašića u popularnoj TV seriji "Crven mesec".

foto: prtsc

U sukobima je smrtno pretučen opozicioni demonstrant Predrag Starčević, a Ivica Lazović ostao je trajni invalid.

Snimak na kom Živko Sandić, aktivista SPS-a koji je došao iz Vrbasa, ispaljuje metak u Ivicu Lazovića, obišao je svet.

Videli su se kasnije na suđenju. Živko Sandić osuđen je na dve godine i četiri meseca zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti, ali je posle kratkotrajnog pritvora pušten da se brani sa slobode. Iako je zbog njega ostao težak invalid s oduzetom levom rukom i jedva pokretnom levom nogom, Lazović kaže da mu je oprostio. Danas ne žali ni zbog meseca šetnji, ni zbog toga što se kobnog dana zatekao na ovom mestu.

Mnogi će reći da je tog dana Srbija bila na ivici građanskog rata. Već u jutarnjim satima autobusi sa pristalicama Socijalističke partije Srbije i JUL-a (Jugoslovenska levica) iz cele Srbije, počeli su da pristižu u glavni grad.

foto: Profimedia

Milošević je nameravao da demonstrira podršku svojoj vlasti.

„Problem je bio i što se on uglavnom informisao sa RTS-a na kome se nikada nije videla puna slika tih demonstracija, i gde se pričalo o šačici slučajnih prolaznika koji su uzgred nazivani i fašistima i stranim plaćenicima, mnogo onoga što se i danas ponavlja. Ja stvarno ne znam šta je on tada mislio, osim da će ta masa ljudi da prestraši demonstrante. To se naravno nije desilo, osim što je grad i Srbija bila na ivici građanskog rata“, kaže novinarka Gordana Suša, autorka filma „Pištaljka jača od pendreka“ koji je dokumentovao tromesečne događaje u Srbiji.

Tog je dana jedan od lidera koalicije „Zajedno“ Zoran Đinđić sišao iz prostorija Demokraske stranke na Terazijama, među opozicione demonstrante.

„Da nije sišao i buklavno ih pozivao, a to je bila jedna nepregledna masa ljudi, da idu prema Trgu republike bilo bi svašta“, kaže Suša.

Kada se približio momenat u kom će se Milošević pojaviti na bini na Terazijama i na skandiranje prisutnih "Slobo mi te volimo" izgovoriti čuvenu rečenicu "Volim i ja vas“, kordon policije počeo je da potiskuje opozicione demonstrante.

Od batinanja je preminuo demonstrant Predrag Starčević. Njegovo telo pronađeno je na mostu Gazela, a režimski mediji tvrdili su da je umro od srčanog udara.

Milošević narednih dana zabranjuje šetnje, slike batinanja postaju sve češće, a na ulice izlaze i vodeni topovi uprkos temperaturama ispod nule. No, građani i studenti, koji su organizovali zasebne šetnje, nisu odustajali.

Iako više nisu mogli da kreću u šetnje od platoa ispred Filozofskog fakulteta, odnosno Trga republike, građani su nalazili načine da protestuju. U pola osam, kada je počinjao centralni dnevnik RTS-a, lupalo se u šerpe, u Kolarčevoj je bila diskoteka „Kod Plavog kordona", građani su donosili hranu i čajeve.

Pošto im je bilo zabranjeno da izlaze na ulice, demonstrati su čekali da se na semaforu upali zeleno svetlo. Tada bi istrčavali na pešački prelaz, skakali i skandirali „uhapsite semafor“, i vraćali se na trotoar čim se pojavi žuto.

Završilo se posle 88 dugih zimskih dana i noći, kada je posle dolaska specijalnog izaslanika OEBS-a Felipea Gonzalesa, februara 1997. godine, Miloševićeva vlada pristala da donošenjem leks specijalisa prizna pobedu opozicije u Beogradu i drugim gradovima.

„Kupio je sebi vreme“, kaže Gordana Suša.

Proći će još tri i po godine sankcija i siromaštva, rat na Kosovu i NATO bombardovanje, dok 5. oktobra nije zbačen sa vlasti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.