DA LI JE SRĐA POPOVIĆ (OTPOR) SRUŠIO VLAST EVE MORALESA U BOLIVIJI? Zanimljivo je kako on to objašnjava
Srđa Popović je domaćoj javnosti najpoznatiji kao jedan od osnivača pokreta Otpor 1998. godine, Foto: Profimedia

otporaške fore

DA LI JE SRĐA POPOVIĆ (OTPOR) SRUŠIO VLAST EVE MORALESA U BOLIVIJI? Zanimljivo je kako on to objašnjava

Tada su se protesti dešavali širom sveta i u njima su učestvovali milioni ljudi

Objavljeno:

Predsednik Bolivije Eva Morales srušen je sa vlasti nakon 14 godine vladavine, a mediji su preneli informaciju kako je njegova opozicija imala podršku međunarodnih faktora, ali i nekadašnjeg lidera Otpora Srđe Popovića, koji se danas nalazi na čelu Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije CANVAS.

Popović, koji se fotografisao sa jednom od liderki protesta protiv Moralesa, Đanize Dazom, odakle je i potekla priča o njegovoj umešanosti u svrgavanje Moralesa, izjavio je za Blic da se radi o teoriji zavere:

- Ruska državna agencija Sputnjik, koja je izvor ovog medijskog spina, kao krunski dokaz da ja učestvujem u dešavanjima u Boliviji navodi fotografiju sa osobom koja čak nije ni učesnik na izborima. Devojka koja se nalazi pored mene, na slici sa Foruma ljudskih prava u Oslu u maju ove godine je građanski ekološki aktivista iz Bolivije i bila je uključena u organizaciju velikih ekoloških protesta početkom oktobra, kada je u toj zemlji zbog državne nebrige i korupcije izgorelo preko 800.000 hektara najvrednije amazonske šume, koja predstavlja pluća ove planete. Tada su se protesti dešavali širom sveta i u njima su učestvovali milioni ljudi. Kao biolog po obrazovanju i ekolog po ubeđenju, uvek sam podržavao i podržavaću ekološke aktiviste - objasnio je Popović u izjavi za Blic.

Srđa Popović je domaćoj javnosti najpoznatiji kao jedan od osnivača pokreta Otpor 1998. godine koji je imao izuzetan značaj u svrgavanju Slobodana Miloševića 2000. godine.

Popović je izvršni direktor Centra za nenasilnu akciju (CANVAS) organizacije koja je osnovana 2003. godine i do sada je radila sa aktivistima iz čak 46 različitih država uključujući Zimbabve, Burmu, Iran i Venecuelu, gde su prenosili znanje o nenasilnoj strategiji i taktici koju je primenjivao Otpor.

Scenarista i režiser Boris Malagurski, koji je, snimajući svoje filmove, istraživao situaciju u Latinskoj Americi, kaže za Sputnjik da nema sumnje da su Srđa Popović i njegov „Kanvas“ umešani u vojni puč koji se desio u Boliviji i dodaje da je Popović umešan „gotovo svuda, ako ne i svuda“ u svetu gde se Amerika meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja.

- Viđali smo njegov rukopis u državama poput Ukrajine, Gruzije… Svuda gde smo mogli da naiđemo na pesnicu ’Otpora‘, iza toga je, svakako, stajao ’Kanvas‘ i Srđa Popović. Oni su, nažalost, posle svrgavanja Miloševića, koje je sprovedeno uz pomoć CIA i zapadnih obaveštajnih struktura, odlučili da to brendiraju i da po svetu izvoze revoluciju kao biznis - kaže Malagurski.

Reč je, dodaje on, o obojenim, a ne o narodnim revolucijama, zato što narodne revolucije proističu iz naroda, a kao primer navodi trenutna dešavanja u Čileu, gde su građani izašli na ulice nezadovoljni vlastima i njihovom neoliberalnom, antinarodnom politikom.

- U zapadnim, mejnstrim medijima nikad ne vidimo šta se dešava u narodnim revolucijama, dok, sa druge strane, svakodnevno gledamo šta se dešava na ulicama Hongkonga, gde su demonstranti zapalili čoveka koji im se verbalno suprotstavio - podseća sagovornik.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO! ILIJA VUČEVIĆ KOJEG SU PREBILI ZBOG LJUBIČASTE TORBICE SE POJAVIO PRED KAMEROM SA BRATOM OD NAPADAČA: Odgovarali su na pitanja, a potom uputili PORUKE!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.