RECITE NAM VEĆ JEDNOM DA ZNAMO, MI SMO LJUDI, A NE KLIKERI! Vučićev LJUTIT govor u PRAGU ostavio SVE U ČUDU
Predsednik Vučić se prvo zahvalio domaćinu Milošu Zemanu, Foto: Printscreen / Tanjug

VRLO DIREKTNO

RECITE NAM VEĆ JEDNOM DA ZNAMO, MI SMO LJUDI, A NE KLIKERI! Vučićev LJUTIT govor u PRAGU ostavio SVE U ČUDU

Ja sam govorio o svim problemima sa kojima se mi suočavamo

Objavljeno: 16:26h

Predsednik Aleksandar Vučić danas boravi u Češkoj na lični poziv predsednika te zemlje Miloša Zemana. Vučić je učestvovao na samitu Višegradske grupe, koja okuplja Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku.

Poziv za Srbiju na ovaj samit je neki vid presedana, pošto zemlje Zapadnog Balkana do sada nisu učestvovale na sastancima Višegradske grupe. Pored Vučića i predstavnika zemalja domaćina, samitu u Pragu prisustvuje i predsednik Slovenije Borut Pahor.

foto: Printscreen

Predsednik Vučić se prvo zahvalio domaćinu Milošu Zemanu.

- Ja sam govorio o svim problemima sa kojima se mi suočavamo, pričali smo i o ruskom uticaju, i o vladavini prava. Ja sam napomenuo i da mi više nismo sigurni šta podrazumevaju prethodni dogovori sa Prištinom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je stav Vašingtona da do priznanja mora doći, a to nije bio uslov ranije. Naša molba je sledeća: Ljudi, recite nam više da znamo ili ne znamo da li ćemo biti članica Evropske Unije 2025. godine!

Pre njega se novinarima obratio domaćin Miloš Zeman, koji je govorio o glavnim problemima sa kojima se suočava Evropska unija danas. Jedan od tih problema na koji je najviše skrenuo pažnju je Bregzit, za koji je odgovornost stavio na samu Veliku Britanija.

Potom je Zeman pomenuo Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, i naglasio da zemlje Višegradske grupe svesrdno podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju, i naglasio je da će pružiti našoj zemlji svu podršku na tom putu.

foto: Printscreen

Zatim je usledilo obraćanje predsednika Mađarske Janoša Adera, koji je naglasio važnost primenjivanja svih pristupnih procesa EU za zemlje koje teže ulasku u uniju, čime će "stići" u razvoju sve zemlje evropske zajednice naroda.

Sledeći se novinarima obratio predsednik Poljske Andžej Duda, koji je pozdravio odluku da samitu prisustvuju predsednici Slovenije i Srbije, Borut Pahor i Aleksandar Vučić. Duda je naglasio da je važno da nalazimo zajedničke činioce koji će nas još više približiti, i da je važno da se svi razumemo u vezi ključnih političkih pitanja. On je takođe naglasio da je potrebno sprovoditi odgovornu tranziciju, gde će se uzimati u obzir ekonomske, ali i ekološke potrebe svake zemlje.

Duda je takođe zatražio da Evropska unije poštuje sve što je obećala zemljama koje teže prijemu, ali je i zatražio da te zemlje moraju da ispoštuju rokove i pravila koja Brisel postavi pred njih.

foto: Printscreen

Potom je novinarima predočila sve što je dogovoreno na sastanku predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, koja je naglasila važnost robotizacije industrije. Tom prilikom je navela svoju zemlju, čiji je motor automobilska industrija, kao primer zemlje koja može ostvariti veću industrijskuz efikasnost robotizacijom.

Čaputova je, kao i svi predsednici pre nje, snažno stala na stranu slobode interneta i borbe protiv cenzure.

foto: Printscreen

Predsednik Slovenije Borut Pahor je jasno rekao da je prijem Srbije u Evropsku uniju ne samo interes Srbije, već i svih zemalja evropske porodice.

Pahor kaže da je svestan problema sa kojima se suočava Brisel, poput Bregzita, ali da zemlje koje teže prijemu ne mogu da pate zbog kriza koje potresaju Zapad Evrope.

Vučić je istakao da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu.

"Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.

On je dodao da se nada i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

"Uz naš naporan rad i trud, potrebno nam je i vaše razumevanje i podrška", rekao je Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.

Predsednik je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva - da li međusobno neometenje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova, što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

"Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da ne zavisi sve od Srbije, te da je utoliko njegova moja molba članicama Višegradske grupe, iskrenim prijateljima Srbije i zagovornicima proširenja Unije, da nam pomognu po tom pitanju i da i Srbija može da kaže da ima prijatelje koji će da se bore za nas.

"Znam da se svako bori za svoje interese, svojih zemalja i građana, ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale, a mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, EU, na svim forumima, da nam pomognete, jer ćemo mi kao lojalni i odani prijatelji moći da doprinesemo EU i ubrzanom razvoju našigh bilateralnih odnosa", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.

BONUS VIDEO:

PRISUSTVUJE I PREDSEDNIK VUČIĆ: Počeo Samit Višegradske grupe u Pragu (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.