DAČIĆ VIKAO NA TAČIJA, HAŠIM PRAVIO GRIMASE ZBOG PACKI IZ SRBIJE! Ovo se dešavalo IZA ZATVORENIH VRATA u Njujorku
Ivica Dačić i Hašim Tači na sastanku s Mogerinijevom, Foto: Prentscren

OTKRIVAMO

DAČIĆ VIKAO NA TAČIJA, HAŠIM PRAVIO GRIMASE ZBOG PACKI IZ SRBIJE! Ovo se dešavalo IZA ZATVORENIH VRATA u Njujorku

Bilo je povišenih tonova na sastanku kod Federike Mogerini

Objavljeno:

Na tradicionalnoj neformalnoj večeri, koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovala Federika Mogerini, odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost bilo je napeto, pa čak i povišenih tonova između šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i predsednika tzv Republike Kosovo Hašima Tačija!

Kako saznaje naš portal iz izvora u diplomatskim krugovima Hašimu Tačiju se nije baš svidelo izlaganje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, tačnije onaj deo o ne ostvarivanju preuzetih obaveza od strane Prištine.

- Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetka je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje - rekao je Dačić.

Ove reči se nisu baš svidele Hašimu Tačiju koji je pravio grimase.

- Tači je vidno negodovao na opaske Dačića, te je šef srpske diplomatije povišenim tonom ponovio rečenicu: "Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira" - otkriva naš izvor.

Dačić je između ostalog rekao i da očekuje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je mesto Srbije i čitavog regiona u EU, da se naša država zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Beograd posvećen.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači javno je u Njujorku obećao da će nova vlada u Prištini, koja se bude formirala posle izbora, ukinuti takse uvedene na robu iz centralne Srbije.

foto: Prentscren

U saopštenju Evropske komisije kaže se da su na skupu čiji je domaćin bila Mogerinijeva, svi podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i "skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa“. U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti „značajan napredak“ i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.

Pred otvaranje generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je niz kraćih susreta sa svetskim zvaničnima, saopštilo je ministarstvo.Šef srpske diplomatije sastao se u sedištu UN sa premijerom Belgije i budućim predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

foto: Prentscren

Dačić je imao razgovore i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, ministrom inostranih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom i predsedavajućim Predsedništvu BiH Željkom Komšićem.

Kratke susrete Dačić je imao i sa ministrom inostranih poslova Brazila Ernestom Araužom, ministrom inostranih poslova Tunisa, ministrom inostranih poslova Bangladeša, generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom i drugima, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.