SRBIN SAM, JER SAM CRNOGORAC! Ove reči bi da SPALE oni koji tvrde da je Srbija OKUPIRALA Crnu Goru!
Petar Petrović Njegoš i Duško Marković, Foto: wikipedia, epa boris pejovic

AUTORSKI TEKST

SRBIN SAM, JER SAM CRNOGORAC! Ove reči bi da SPALE oni koji tvrde da je Srbija OKUPIRALA Crnu Goru!

Da li je Srbija zaista okupirala Crnu Goru i ko je pravi agresor?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Nemojte se plašiti junaci ako budu krvavi badnjaci", stihovi su Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog iz pesme "Mojkovačka bitka". Ipak, ovih dana Crnogorci se odriču ovih reči, kao i junaštva svojih predaka jer imaju veze sa Srbijom!

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima - kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum posle koga je sa svestke mape nestalo ime Crne Gore.

- Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju, a potom - kakve li nepravde! - predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije - rekao je Marković.

On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, "pokriven plaštom nelegalne ''Podgoričke skupštine'', koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore".

- A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica - ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu "državnu i nacionalnu katastrofu".

Da, dobro ste pročitali, sve ovo je danas, sto godina nakon pobede u Prvom svetskom ratu izjavio premijer Crne Gore. Odavno je poznat stav Podgorice da se stidi svega što je veže za Srbiju, pišu se zabrane ulaska u zemlju Srbima, intelektualcima, skidaju se table koje su širom Crne Gore podignute u čast srpskih vojnika, tako da nije čudno što su Srbi danas za novopečene Crnogorce okupatori.

Ne haju vladari Crne Gore za to šta je pričao Petar Petrović Njegoš ili Janko Vukotić, pljunuli bi oni i na to, ako im se samo tako kaže.

"Ja sam Srbin iz Crne Gore", rekao je Njegoš, ali ova rečenica danas je strogo zabranjena u Crnoj Gori, kao i beseda Janka Vukotića tokom Mojkovačke bitke, one iste koju Duško Marković danas poništava.

Ponosio se time što je Srbin - Petar Petrović Njegoš
Ponosio se time što je Srbin - Petar Petrović Njegoš foto: Wikipedia/Materialscientist

"Srbin sam Crnogorac. Srbin sam jer sam Crnogorac. Ne velim da drugdje i drukčijih Srba nema - zlo nas je rasulo na sve strane, ama ja sam takav. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, nego Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci mi smo so srpstva. Nije ovdje srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, sasjeći, smrviti i u prah stucati, ali što je srpsko to ostaje, dok i trunke ima. I misao moja srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drukčijih Srba, mi smo oni od Kosova, što svećaju i pjevaju nesreće srpske. Zatri Kosovo u pameti, u duši srpskoj – pa ni nas nema. Srba nema.", rekao je serdar Janko Vukotić.

Baš me zanima kako će ovu izjavu da prekreče majstori u Podgorici i kada će već jednom da prestanu s proganjanjem Srba, a da druguju sa srpskim dušmanima.

Kada smo kod Prvog svetskog rata i okupacije Crne Gore, istini za volju treba priznati današnjoj Podgorici rečenicu da je Crna Gora bila okupirana. Samo što je nisu orobili Srbi (braća), već Austrougarska i to 1916. godine.

Ujedinio je Srbiju i Crnu Goru - Aleksandar Karađorđević
Ujedinio je Srbiju i Crnu Goru - Aleksandar Karađorđević foto: Alchetron.com/

A onda je 1918. godine srpska vojska pod komandom tadašnjeg regenta, kasnije kralja Aleksandra Karađorđevića upala u Crnu Goru i to je tačno.

Samo upala je da protera Austrougare, a oslobodi braću Crnogorce, koji su tada i uvek bili jedan narod. O svedočanstvu oslobađanja krajeva Montenegra najbolje govore još uvek opstale table podignute u znak zahvalnosti srpskoj vojsci.

Jedna od njih nalazi se i u najvećem turističkom centru Crne Gore - na ulazu u Stari grad - Budvu gde se na tabli zahvaljuje srpskoj vojsci na herojskoj pobedi i oslobađanju ovog mesta od okupatora.

Znači, premijeru Markoviću srpska vojska je oslobodila Crnu Goru od Austrougara i nikako ne može biti okupatorska. Jedino ako aktuelni premijer iz Podgorice ne smatra da su Austrougari bili braća, a Srbi su ti zlotvori koji su proterali njih i porobili Crnu Goru. Ako je tako, onda je sve na mestu.

Proglašava se sada ništavnom i Podgorička skupština na kojoj se kralj Nikola odrekao prestola u korist dinastije Karađorđević i na kojoj je donešena odluka, pa velikim slovima napisano: PRISJEDINJAVANJU Crne Gore Srbiji, dakle nema okupacije.

Učesnici Velike narodne Skupštine u Podgorici
Učesnici Velike narodne Skupštine u Podgorici foto: Wikipedia

"Da se Crna Gora sa bratskom Srbijom ujedini u jednu jedinu državu pod dinastijom Karađorđevića, te tako ujedinjene stupe u zajedničku Otadžbinu našeg troimenog naroda Srba, Hrvata i Slovenaca", glasi jedna od odluka ove skupštine, koja je izglasana, donešena i sprovedena u delo, a sada je neki nikogovići gaze.

Nije ni to problem, sve se danas može, pa tako se i svrstava i lažna Republika Kosovo među zemlje pobednice u Prvom svetskom ratu, pa šta je onda i odluku skupštine proglasiti ništavnom?!

Valjda je vlast u Crnoj Gori izabrala da stoji uz rame pobednicima, a to su Hašim Tači i drugovi s Kosova, koje je među prvima priznala. Nego da bude kao i uvek na strani svog naroda koji je vekovima bio pravi prijatelj i brat Srbiji.

Bilo kako bilo istorija nas uči da su Crnogporci i Srbi uvek bili jedno, da nije bilo nikakve okupacije, već prisjedinjavanja, a danas se može sve poricati.

Zbog toga ću završiti gore pomenutom rečenicom koja današnje "Crnogorce" najviše boli: "Ja sam Srbin iz Crne Gore", rekao je Njegoš.

Ko zna možda će zbog ove rečenice i Njegoš postati jednog dana okupator u Crnoj Gori i proteran sa Cetinja...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.