SUD REKAO SVOJE: Porodica Siniše Malog mora da vrati zemlju koju je NELEGALNO prisvojila!
Foto: Dado Đilas

donešena presuda

SUD REKAO SVOJE: Porodica Siniše Malog mora da vrati zemlju koju je NELEGALNO prisvojila!

KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca

Objavljeno:

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je naloženo da se deset hektara državne zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica ministra finansija Siniše Malog vrati državi.

Kako piše KRIK, sudija Privrednog suda u Pančevu Boško Vuković je presudom iz maja 2017. godine odlučio da se deset hektara zemlje koju je nezakonito prisvojila porodica ministra finansija i doskorašnjeg gradonačelnik Beograda Siniše Malog vrati državi. On je tada u presudi napisao da je ugovor na osnovu kog je firma "Compost group" koju kontroliše Mali došla do zemlje "ništavan".

Tužene firme, "Compost group" i "Alfa protein", žalile su se na presudu, a nakon više od godinu dana Privredni apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbe i potvrdio odluku da se zemlja vrati državi.

KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca.

Ovu zemlju koristila je kompanija "Alfa protein" u vlasništvu Srđana Gajića i na njemu proizvodila detelinu. Gajić je "Alfa Protein" privatizovao 2003. – u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju. Dve godine nakon privatizacije, Gajić je zemljište poklonio firmi porodice Siniše Malog "Compost group". Sklopili su ugovor o prodaji, ali zemlja nikada nije plaćena, otkrio je KRIK.

Siniša Mali
Siniša Mali foto: Fonet

Gajić je zbog ovog posla krivično odgovarao. U februaru 2015. pravosnažno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu jer je poklanjanjem državne zemlje, kako piše u presudi, "pribavio protivpravnu imovinsku korist za 'Compost group'". S druge strane, porodica Mali nikada nije bila predmet istrage iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist.

- Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara - prokomentarisao je slučaj Mali u intervjuu za "Kurir" nakon što je KRIK objavio priču.

Postupak vraćanja zemlje državi pokrenulo je državno pravobranilaštvo 2007. godine – ono je tužilo firme "Alfa protein" i "Compost group" tražeći da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je stao dve godine kasnije, a ponovo je pokrenut u novembru 2015, nepunih mesec dana pošto su novinari KRIK-a otkrili da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

U međuvremenu, sredinom 2013. godine dok je radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Mali je vlasništvo u firmi "Compost group" besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića. Bivša supruga Siniše Malog rekla je u intervjuu KRIK-u da je Đolić samo fiktivno vlasnik tog preduzeća.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.