REŠITE PRVO PROBLEM VODE I GREJANJA PA SE BAVITE IMENOM: Vučić o promeni Zrenjanina u Petrovgrad
Aleksandar Vučić, Foto: Fonet

POSETA ZRENJANINU

REŠITE PRVO PROBLEM VODE I GREJANJA PA SE BAVITE IMENOM: Vučić o promeni Zrenjanina u Petrovgrad

Zrenjanin nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Zrenjaninu da je odluka o promeni imena tog grada na građanima.

"Nisam se tim bavio. Ima mnogo važnijih problema u ovom trenutku koje treba rešavati. Rešite prvo pitanje vode i grejanja a nakon toga bavite se imenom", rekao je Vučić novinarima upitan šta misli o promeni imena Zrenjanina u Petrovgrad.

Vučić je rekao da građani treba da odluče da li će Zrenjanin promeniti ime, dodavši da mu se čini da je za promenu imena i gradonačelnik Čedomir Janjić. Grad Zrenjanin prosledio je prošlog meseca Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad. Janjić je tada rekao da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena. "Očekujemo odgovor, očekujemo da vidimo koje su to procedure, ne žurimo s tim. Možda jeste ova 2018. godina kada se navršava i 100 godina od oslobođenja našeg grada i sjedinjenja sa maticom Srbijom, baš ta godina kada treba da vratimo to ime našem gradu", rekao je Janjić. Zrenjanin nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu. Građani Zrenjanina su se po ovom pitanju već jednom izjašnjavali na referendumu održanom 1992. godine, kada je većina građana odlučila da se zadrži stari naziv. Vučić je rekao i da očekuje da će se uskoro rešiti problem pijaće vode u Zrenjaninu, čija upotreba je zabranjena već skoro 14 godina. Upotreba za piće vode iz gradskog vodovoda je zabranjena od 2004. godine zbog velike količine arsena i do sada je bilo nekoliko pokušaja da se reši taj problem.

Upitan da li je upoznat sa tvrdnjama investitora Grupom "Zilio" da će najovija investicija u to, koja je bila najavljena kao besplatna, na kraju građane koštati najmanje osam miliona evra, Vučić je prilikom posete Zrenjaninu rekao da očekuje da pitanje vodovoda bude rešeno, a da je "sumanuto" da bilo šta bude besplatno. "Nisu pravili vodovod da ne bi ništa zaradili, već da zarade, da li da prodaju vodu, ili da dobiju pare za to, ne znam o čemu se radi, zamolio sam Anu (Brnabić, predsednicu Vlade) da se pozabavi time i da to reši, i to je jedino što mogu da kažem", rekao je on. Gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da se taj problem "rešava 42 godine" i da će Zrenjaninci dobiti zdravu pijaću vodu.

Zrenjanin
Zrenjanin foto: Wikipedia

Po njegovim rečima, uskoro će biti dogovoreno ko će to platiti - Grad, Pokrajina ili država. Grupa "Zilio" je prošle godine u Zrenjaninu izgradila postrojenje za prečišćavanje vode, ali je kasnije utvrđeno da privatni investitor ne sme da se bavi tim poslom, te da je rešenje da Grad Zrenjanin otkupi to postrojenje. Nenad Obradović iz Grupe "Zilio" je ranije izjavio da je to rešenje koje je stiglo od predsednice Vlade Ane Brnabić - da se otkupi postrojenje, jedina varijanta koja im omogućava da "izvuku" troškove od 8,5 miliona evra. Prilikom sklapanja ugovora, 2015. godine, navedeno je da je obaveza investitora da dopremi vodu do postrojenja i da kasnije, prečišćenu vodu distribuira građanima, a navedeno je da će građani tu uslugu plaćati 28 evro centi po kubnom metru.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić za Espreso: Ovo je dobar rezultat za našu listu

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.