VUČIĆ U ZAGREBU: Pričao sa premijerom Hrvatske, pa prošetao do Sabora! Manji incident tokom šetnje (UŽIVO)
Foto: Fonet, Marina Lopičić

bezbednosne mere na visokom nivou

VUČIĆ U ZAGREBU: Pričao sa premijerom Hrvatske, pa prošetao do Sabora! Manji incident tokom šetnje (UŽIVO)

Predsednik Vučić dva dana u prestonici Hrvatske. U gradu pojačana bezbednost

Objavljeno: 18:11h

Zbog dvodnevne posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića po Zagrebu raspoređeni snajperisti i policajci u civilu koji brinu o bezbednosti gosta.

Kako piše hrvatski portal Index.hr, jutros je Zagreb okićen srpskim zastavama.

Vučić je u dvodnevnoj posetu Zagrebu, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, sa kojom se sastao odmah nakon sletanja na zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman".

Takođe, u Zagrebu se danas održava i protest udruženja udovica hrvatskih ratnih veterana u isto vreme.

IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA U PRIVREDNOJ KOMORI HRVATSKE

17.21 - Uveren sam da će hrvatska politika biti otvorenija za srpske investicije.

17.18 - Hrvatski privrednici su dobrodošli u Srbiju

17.16 - Potrebno je ukidanje svih postojećih barijera.

17.12 - Naša ekonomska saradnja raste, naša razmena je sve veća. Poziv predsednice Grabar Kitarović investitorima iz Srbije je veoma bitan.

17.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg sastanka sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u Zagrebu poručio je da ima nerešenih pitanja iz prošlosti, i da je zato mnogo važnije da dve zemlje gledaju u budućost.

Vučić i Jandroković razgovarali su o odnosima dveju zemalja, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Srbije i hrvatskog Sabora, rečeno je u saopštenju.

- Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd - Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu - istakao je Vučić.

16:55 Završen sastanak sa Jandrokovićem, Vučić ide u Privrednu komoru Srbije, gde će biti održana zajednička konferencija sa Kolindom Grabar Kitarović.

16:51 Manji incident pre Vučićevog dolaska u Sabor. Opširnije.

15: 55 Po završetku razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je bio zatvoren za javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa delegacijom peške uputio preko Markovog trga do Hrvatskog sabora.

15:33 Važan sagovornik

Iako zvaničnim protokolom posete Hrvatskoj nije najavljeno, predsednik Srbije sastaće se danas i sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Božanićem, kojeg je označio kao veoma važnog sagovornika.

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija u crkvenim krugovima, Vučić se sa Bozanićem razgovarati o slučaju kardinala Alojzija Stepinca i mogućim planovima za dolazak pape Fanje u Srbiju.

14:58 Hapšenje zbog Vučića

Zagrebačka policija saopštila je da je jedna osoba uhapšena na protestu protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog "neprimerenog transparenta".

14:00 Vučić stigao u vladu, sledi sastanak sa Plenkovićem.

Nakon srdačnog susreta na Markovom trgu usledilo je upisivanje u Knjigu utisaka, tzv. Zlatnu knjigu.

foto: Marina Lopičić

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi iz Srbije, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić ćirilicom.

foto: Marina Lopičić

13:23 Vučić se osvrnuo i na proteste u Zagrebu tokom njegove posete.

- Nisam se uznemirio, to je demokratija, to je njihov posao. Protestuju i u Srbiji protiv mene - kazao je Vučić.

foto: Printscreen

- Ja nisam nikakav četnik, niko od mojih nije četnik - kazao je on, osvrćući se na plakate koje je video, a na kojima je pisalo "Četnik početnik".

- Demokratsko je pravo protestovati, ali ne mogu podržati vređanje i govor mržnje - kazala je hrvatska predsednica.

13:10 Predsednik Srbije se na početku obraćanja zahvalio na pozivu.

- Dobro razumem da moja poseta nije bila ni za vas lak potez, čestitam vam na hrabrosti. Došao sam u Zagreb da razgovaram o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo, da pokušamo da neke od njih rešimo - kazao je Vučić.

"Razgovarali smo o nestalim licima i značiće da ako makar za nekoga budemo imali novu informaciju. I Srbija i Hrvatska će morati da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti", naveo je Vučić.

- Razgovarali smo i o pitanjima manjina - rekao je Vučić pa počeo nabrajati šta je sve urađeno za hrvatsku manjinu.

- Kupujemo tamo i za hrvatsku nacionalnu manjinu kuću bana Jelačića - rekao je Vučić.

On se zahvalio Kolindi Grabar Kitarović s kojom je, kako kaže, pričao otvoreno o svemu, iako se o prošlosti ni u čemu nisu složili - kaže srpski predsednik.

Na kraju joj je predao dokumentaciju u kojoj su matični podaci Srba sa poručja Dvora i ostalih hrvatskih mesta. Hrpa dokumenata sve vreme je stajala na stolu u sali.

13:00 Predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović se obraćaju javnosti.

- Danas smo se dotakli brojnih pitanja, uključujući i otvorena pitanja. U mnogima se nismo složili, u nekima približili, ali ono što je najvažnije, nastavićemo da razgovaramo - rekla je Grabar-Kitarović.

Ona se zahvalila predsedniku Vučiću lično, na konkretnim koracima kojima se poboljšao položaj Hrvata u Vojvodini.

Jedna od tema bila su i nestala lica, kazala je hrvatska predsednica.

- Ovu smo posetu pripremali mesecima. Želela sam da se ona održi u drugačijoj klimi, ali zbog svega što se dešavalo želela sam da prekinem tu atmosferu, i da se sastanemo što pre, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

12:30 Razgovor dvoje državnika iza zatvorenih vrata trajao je više od sat vremena. Kasnije su im se pridružile i zvanične delegacije.

foto: Marina Lopičić

11:11 Ovako je proteklo i fotografisanje pre sastanka

10:41 Predsednik stigao ispred hrvatskog predsedništva. Intonirana je i himna Bože pravde, a Vučića je dočekala Grabar Kitarović. Sledi sastanak dvoje predsednika, a potom i izjave za medije.

10:33 "Nema tople dobrodošlice"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, da je zemlja domaćin ta koja kreira atmosferu u kojoj će se odvijati razgovori, i da u ovom slučaju Vučić neće biti "toplo dočekan".

foto: Beta

- U ovom slučaju, videli smo bezbroj nekakvih događaja koji označavaju jednu situaciju za koju ne možemo da kažemo da je prirodna i normalna i koja ukazuje na to da predsednik Vučić u ovoj poseti neće moći da očekuje toplu dobrodošlicu, već sve suprotno od toga - kazao je Stefanović.

09.50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je u Zagreb nešto pre 10 časova. On je odmah krenuo ka Pantovčaku, gde će se sresti sa predsednicom Kolindom, a Jutarnji list prenosi da Vučićevu kolonu prati i policijski helikopter.

9:33 Sve spremno, grad pod tenzijom

Index.hr takođe upozorava građane Zagreba da će saobraćaj delovima Zagreba kuda će se kretati kolona sa Vučićem i oko Pantovčaka, biti otežan i da bi trebalo da izbegavaju te saobraćajne pravce. Takođe, taj portal navodi i da je Zagreb okićen srpskim zastavama. Uobičajeno je, kako navodi Index, da se na deo puta kojim prolazi neki državnik koji je u poseti Hrvatskoj, postavljaju zastave te države. Ali, jutros su srpske zastave osvanule po gradu, a jedna je ispred Hrvatskog narodnog pozorišta. Svečani doček predsednika Srbije biće priređen u 10.30 sati ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku, da bi u 10.45 sati počeo "tet-a-tet" susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske. Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati. Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati. U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori. Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

BONUS VIDEO:

Anita Mitić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Jutarnji / Index / agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.