NASTAVLJEN PROCES za rehabilitaciju IZDAJNIKA Milana Nedića
Foto: Zorana Jevtić

rehabilitacija

NASTAVLJEN PROCES za rehabilitaciju IZDAJNIKA Milana Nedića

Istoričar: Nedić smatrao da se prihvatanjem funkcije predsednika vlade žrtvovao za spas Srbije

Objavljeno:

Istoričar Milan Ristović izjavio je u današnjem nastavku postupka za pravnu rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, Milana Nedića, da je on smatrao da se prihvatanjem te funkcije, žrtvovao za spas Srbije i srpskog naroda. Odgovarujući na pitanja punomoćnika predlagača pravne rehabilitacije advokata Zorana Živanovića o razlozima postavljenja Nedića na funkciju predsednika tadašnje vlade, Ristović je kazao da su Nemci u Srbiji hteli da pronadju nekog ko bi oko sebe mogao da okupi antikomuniste ali i protivnike probritanske politike izbegličke vlade u Londonu.

"Nemci su smatrali da je Nedić, kao čovek koji je smenjen sa funkcije ministra vojnog 1940. zbog memoranduma kojim je savetovao promenu tadašnje jugoslovenske politike i približavanje Nemačkoj, ličnost koja bi mogla da odgovori njihovim potrebama u Srbiji zbog svojih konzervativnih političkih stavova", kazao je profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

foto: Nebojša Mandić

Upitan da li je Nedić prihvatio funkciju predsednika kvislinške vlade kako bi sprečio nemačke odmazde nad Srbima posle razbuktavanja ustanka, Ristović je kazao da je Nedić u više navrata pretio da će podneti ostavku ili izvršiti samoubistvo ako represalije ne budu obustavljene, ali da te pretnje nije ostvario. "Politika represalija nije promenjena ili ublažena zahvaljujući Nedićevoj politici već zato što je u Beograd došao novi specijalni nemački izaslanik za Jugoistok Herman Nojbaher koji je Berlinu predložio da promeni politiku sprovodjenja odmazdi kao kontraproduktivnu, jer što je bilo više represalija okupatora, jačao je i otpor u Srbiji", kazao je Ristović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.