MIROSLAV ČUČKOVIĆ OTVORENO O OBRENOVCU, DINKIĆU, SNS: Velika želja mi je bila da pomognem VUČIĆEVOM TIMU! (VIDEO)
Čučković nam je pričao kako se Obrenovac oporavio posle poplava, Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

MIROSLAV ČUČKOVIĆ OTVORENO O OBRENOVCU, DINKIĆU, SNS: Velika želja mi je bila da pomognem VUČIĆEVOM TIMU! (VIDEO)

Čučković je pričao o funkciji koju obavlja već šest godina

Objavljeno:

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković bio je gost Espreso intervjua. Sa njim smo pričali o funkciji koju obavlja već šest godina, kako se Obrenovac oporavio posle poplava u kojima je 90 odsto grada bilo poplavljeno, grad uništen, stanovništvo evakuisano...

Čučković je pričao o fabrici Mei Ta za proizvodnju delova za automobile i motore koja sada ima 800 zaposlenih, kako napreduju radovi na izgradnji novog mosta preko Kolubare i Save koji će biti dug 1.7 kilometara, o beogradskim izborima, o gafovima i bahatosti prema novinarima, zašto je iz Dinkićeve stranke prešao u Srpsku naprednu stranku, da zaštiti funkciju ili je nešto drugo u pitanju, kako sada gleda na taj period proveden u URS, koje mu je danas mišljenje o Mlađanu Dinkiću, zašto bi Beograđani trebalo da glasaju za kandidata Srpske napredne stranke...

Ceo intervju sa Miroslavom Čučkovićem pogledajte u videu:

Funkciju predsednika opštine Obrenovac obavljate od 2012 godine. Kada se osvrnete na proteklih šest godina, šta biste rekli?

- Pa najvažnija stvar jeste, što je naša nezaposlenost bila više od 30 procenata, a što je danas Obrenovac grad u kome praktično svi oni koji žele da se zaposle imaju gde da rade. I to je najveći uspeh, taj ekonomski napredak je za nas najvažniji. Druga stvar koja je jako važna u ovih šest godina, jeste što smo naše napuštene fabričke hale kao što je bila Prva Iskra u Bariču, kao što je bila bazna hemija, u potpunosti zamenili modernim pogonima, i upravo je to mesto gde su Obrenovčani našli zaposlenje. Treća važna stvar jeste što smo do predgrađa Beograda, koje je praktično bilo kraj Beograda, danas postali njegov početak. S obzirom na naš novi auto - put, na novi most preko Kolubare i Save, i na direktnu vezi sa svim koridorima, koji su, u da kažem srednjoj Evropi vezani za našu državu i što smo postali praktično industriska kapija Beograda i njegova lokomotiva razvoja.

Devedest odsto Obrenovca je bilo poplavljeno, grad uništen, stanovništvo evakuisano. Kako ste preživeli sve to, i kada je grad počeo normalno da funkcioniše?

- Mi smo zaista pokazali kao narod, i kao društvo jednu veliku hrabrost, solidarnost i poštovanje u tom periodu. Nas ima 72.000 na ovom prostoru, gotovo polovina Obrenovca je bila iseljena u tih nekoliko sati, i borba protiv vodene stihije, a posebno posle toga, borba za obnovu Obrenovaca je nešto na šta sam posebno ponosan. Mi smo imali 11.500 uništenih kuća, od toga preko 300 u potpunosti srušenih, imali smo uništenih 1.500 fabrika i malih preduzetnika, imali smo 3.000 hetara u potpunosti uništenih, imali smo kompletnu infrastrukturu toplovodne stanice njih preko 400, kanalizacioni sistem sa kolektorom glavnim koji je bio totalno smrskan. Sva zdravstvena nega je bila uništena, od doma zdavlja, lokalnih ambulanti, centar za hemo dijalizu, svih saniteta, svе četri osnovne škole, četiri srednje škole, četiri obdaništa. Danas je to sve novo, lepo, izgrađeno, i zaista Obrenovac je bio čedo celog sveta, Obrenovac je bio mesto u kom su se sreli i Evropa i Amerika i Rusija, i u kom su se sreli svi naši sportisi od Đokovića, Divca do donatora koje je obezbedila Vlada Republike Srbije. Predsednik Vučić je bio bar 50 puta u tom periodu kod nas, i mi smo danas grad koji se ne razlikuje u podpunosti od bilo kog drugog grada u Srbiji, koji nije imao takvu vrstu izazova.

Čučković o fabrici Mei Ta
Čučković o fabrici Mei Tafoto: Filip Plavčić

Pre dve godine, tačnije 2016. postavljen je kamen temeljac za fabriku Mei Ta, za proizvodnju delova za automobile i motore, u koju će kinesko-francuska kompanija uložiti 60 miliona evra, i zaposliti oko 1.400 radnika. Kako napreduje sve to?

Jedna od najznačajnijih poseta koje su bile u tom periodu, periodu obnove jeste poseta premijera Francuske Manuel Valsa, koji je zajedno sa tadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bio, i tada je pao dogovor da uz ulaganja Francuske države, pod pokroviteljstvom nje su došli i Lafarž i svi naši donatori koji su bili na ovom prostoru. Mi imamo želju da se na prostoru Prve Iskre u Bariču napravi jedna kompanija. Premijer Francuske je tad dao reč i meni i Vučiću, da će dati sve od sebe, da izvrši uticaj na svoje privrednike da dođu i naprave takav pogon. Tako da je multi-nacionalna kompanija sa kapitalom koji ima značajni udeo Francuskog kapitala, i sa kompanijom koja ima postojanje u Francuskoj. Doneli su odluku, došli su u Obrenovac, napravi li su fabriku, krenuli smo da radimo u aprilu 2016 godine.Vec 2017 je ona završena, što se tiče izgradnje, ona je 40.000 kvadrata, 13 objekata je u pitanju. Ove godine ćemo na radost svih Obrenovčana, pre svega na ovih 800 koji trenutno rade u toj fabrici, a svakim danom se povećava broj zaposlenih u toj kompaniji, imati sreću da na placu pored tog placa od 17 hektara koja je kompanija Mei Ta kupila za dva miliona evra, napravimo još jednu fabriku koja će biti duplo veća od ove, i da iz Obrenovca ne ide samo tri miliona turbo punjača za sve svetske automobilske brendove, nego da ide dupo veći broj od toga, a samim tim i da duplo veći broj Obrenovčana radi u toj kompaniji. Tako da je ta vrsta aktivnosti na pola, prva polovina je zaokružena i sa srećom radi, sada idemo i nećemo se zaustaviti dok ne završimo i drugu.

Kako napreduju radovi na izgradnji novog mosta preko Kolubare i Save koji će biti dug 1.7 kilometara?

Deonica Obrenovac-Surčin 17 kilometara koja suštinski nama predstavlja prozor u svet, ima tu saobraćajnicu i taj most na svojoj trasi, i ta stvar je ugovorena u novembru na Samitu svih evropskih premijera tj. 16 evropskih premijera i kineskog predsednika. Nakon potisivanja tog dokumenta u novembru 2016. godine mi smo već 1. marta 2017. imali početak radova. Kamen temeljac su postavili ministarka Mihajlović i predsednik Vučić. Danas kada ovde sedimo obrisi mosta se već vide, stubovi mosta su završeni, i nadam se ćemo ovog proleća imati spajanje prvih raspona tog mosta. I to je, da kažem signal za budućnost, to je sve ono u šta Obrenovčani sa setom gledaju kada prolaze starim putem preko klizišta u Dubokom i Umke ka Beogradu, a vide da će za dve godine imati modernu saobraćajnicu do svih željenih destinacija u Beogradu.

U jednom intervjuu ste rekli da je naša vlada postala magnet za sve svetske investicije, na šta ste misli?

Mislio sam na Ikeu, na Swarowski, mislio sam na Panasonic, mislio sam na nekoliko Jurinih i Leonovih fabrika, mislio sam na američke kompanije koje su došle u Kruševac, mislio sam na kompanije koje su dosle kao što je NCR u Beograd iz it teghologije. Imamo širom Srbije, pa srećeom i u našem Obrenovcu mogućnost da vidimo kako svetski brendovi cene pre svega, ono što je uradila naša vlada na fiskalnoj konsolidaciji, da vide naš stabilan evropski put, da vide naše finansijske parametre koji su takođe respektabilni, pohvale koje stižu od MMF i svetske banke, i sve su to pred uslovi. Politička stablinost naravno, odnosi u regionu koji su, zahvaljujući Vučiću takvi da mi imamo stablinost kompletnog Balkana ne samo naše države. I to je sve što pruža priliku da se sa lakoćom odrede prema nama.Takođe, energija svih ljudi, ministara u Vladi, nas kao predsednika opština, naših timova na sprovođenju svega toga u delo posle tih uslovno rečeno "match make" razgovora je nešto što doprinosi tome da se oni lakše i brže opredele za Srbiju u odnosu na druge evropske zemlje.

Čučković nam je rekao i zašto se priključio SNS
Čučković nam je rekao i zašto se priključio SNSfoto: Filip Plavčić

Bliže se beogradski izbori, koja je vaša prognoza?

- Mi ćemo dati sve od sebe da kao Srpska napredna stranka zajedno sa našom listom i zajedno sa svim rezultatima koji su bili u prethodnom periodu u Beogradu, a mislim da je najvažnija stvar smanjenje nezaposlenosti, gotovo iskorenjivanje nezaposlenosti u Beogradu, smanjenje javnog duga, smanjenje javnog duga za skoro pola milijarde evra, odnosno razduživanje svakog građanina Beograda za skoro 300 evra i 1.100 živih gradilišta koja pružaju priliku da se to naše zajedničko bogatstvo multiplikuje i da većim budžetom ispunjavamo želje građana. Niko nije veću posvećenost, želju, znanje i rezultate na terenu pokazao od Srpske napredne stranke. To ne znači da će naša lista biti sačinjena od političara, mi ćemo biti ponosni na znamenite Beograđane, koji će pod sloganom "Zato što volim Beograd" stati u ime Aleksandra Vučića i na našu listu, i kao eminentni profesori, lekari, kulturni radnici, dekani, sportisti, ostvareni ljudi, i to će biti sigurno sigurno ponuda koju će Beograđani moći da ramotre sa najvećom ozbiljnošću u odnosu na druge.

Napadaju vas zbog brojnih gafova i bahatosti prema novinarima. Koji je vaš komentar na to?

- Imao sam samo jedan gaf, odnosno, oni su ga tako predstavili, a u stvari je bila jedna vrsta maltretiranja od strane jednog portala, koji je pokušavao da prikaže konkretne rezultate na jedan pogrdan način. Mislim da to što ih više nema na našem terenu i što nema potrebe za njihovim provociranjem je to što su ih rezultati uverili da je ovo mesto na kojem nema prostora za manipulaciju, pre svega na politički instruisano novinarstvo.

Zašto ste iz Dinkićeve stranke prešli u SNS, da li zbog toga da zaštitite funkciju ili je nešto drugo u pitanju?

- Pa, 2014. godine kada su bili parlamentarni izbori, stranka kojoj sam tada pripadao i čiji sam bio osnivač je izgubila pravo na cenzus i suštinski prestala da postoji na političkoj sceni. Kompletno predsedništvo je prestalo da se bavi politikom i otišli su u neke druge sfere života. Ja sam kao predsednik opštine, i sa svojom listom sam sa kojom sam pobedio 2012. godine pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Velika želja mi je bila da se pomogne timu Aleksandra Vučića u svemu onome što on radi za Srbiju. Mi smo tada, uslovno rečeno nastupili kao nestranačka ličnost. Govorim mi jer je tada grupa Obrenovčana, koji su bili sa mnom pristupili svi zajedno SNS-u, da pomognemo da se i od Obrenovca i od Srbije napravi pristojno mesto za život. Posvećenost ljudi koji su tada bili članovi predsedništva SNS, i samom predsedniku, svakom Obrenovčaninu, u svakoj našoj ulici, svakom razorenom objektu koji je bio na našoj teritoriji je bilo za poštovanje. To je bio čin koji je zaista stavljao van fokusa apsolutno svaku ličnu stvar, bez obzira na to šta će ko biti danas i u budućnosti. Tada, to što su za mene uradili predstavnici Srpske napredne stranke na čelu sa Vučićem, Gašićem, Stefanovićem su za poštovanje, i uvek će tako biti.

Bonus video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.