AMERI SRBIJI UVODE SANKCIJE AKO KUPIMO S-300 OD RUSA? Ovaj deo izveštaja američkog senatora o kom bruji svet nas DIREKTNO POGAĐA
Foto: AP, EllsworthSK, Wikipedia

skupo ćemo platiti?

AMERI SRBIJI UVODE SANKCIJE AKO KUPIMO S-300 OD RUSA? Ovaj deo izveštaja američkog senatora o kom bruji svet nas DIREKTNO POGAĐA

- Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa - ukazali su demokratski senatori

Objavljeno: 15:00h

Američki senator Ben Kardin je ispred Komiteta za međunarodne odnose objavio veliki izveštaj o, kako se navodi, "20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi".

AP navodi da je ovaj izveštaj, koji je pripremio vođa demokratske manjine u Spoljnopolitičkom odboru Senata, prvi izveštaj iz Kongresa koji detaljno govori o naporima Rusije da potkopa demokratske zemlje, počevši od predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Demokrate u preporukama, između ostalog, navode da je potrebno graditi demokratske insitucije u zemljama koje su najpodložnije mešanju u izbore i osnovati organizaciju sličnu Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma koja bi koordinisala američku reakciju na to mešanje.

foto: AP, Marina Lopičić

Među razmatranim zemljama našla se i Srbija.

- Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa - ukazali su demokratski senatori.

Navodi se i da je, prema podacima Stejt departmenta, u Srbiji znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija sa proruskim stavom.

U izveštaju se navodi da je predsednik Vučić rekao da Srbija pregovara o kupovini sistema S-300 od Rusije, a taj dogovor bi mogao da aktivira nedavno usvojeni zakon SAD kojim su predviđene sankcije za bilo koju značajnu transakciju sa ruskom vojskom ili sektorom bezbednosti.

To bi najpraktičnije moglo da znači da bi Srbija mogla da trpi sankcije zbog ove vojne saradnje.

Sistem S300 u Slovačkoj
Sistem S300 u Slovačkojfoto: Wikipedia / EllsworthSK

Migovi koji su iz Rusije dopremljeni u Srbiju su poklon, pa po ovom zakonu nisu sporni, ali šta će se desiti ako kupimo S-300, da li će to imati posledice po Srbiju?

Boško Jakšić, spoljni analitičar, kaže da bi trebalo propratiti, kao test, kako će SAD reagovati na to što je Turska od Rusije kupila sistem S-400, koji je još savremeniji.

- Prvo bih sačekao da vidim da li će uvesti sankcije Turskoj, koja je druga po snazi sila u NATO. Ako njih sankcionišu, onda će i nas. To je prvi i najvažniji test ove politike.

Ipak, naš sagovornik smatra da je ovo malo verovatno, jer bi Amerika onda na meti imala mnogo svojih saveznika.

On podseća da su i Saudijska Arabija, ali i Egipat nedavno dogovrili sa Putinom poslove o naoružanju.

No, nameće se pitanje: da li će Ameri možda izbeći kažnjavanje svojih saveznika, ali ne i malih zemalja poput Srbije, pa i ovu politiku primeniti selektivno?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.