DAČIĆ TRAŽI RAVNOPRAVNOST POLOVA: Da žene i muškarci imaju istu platu za isti posao!
Dačić kaže da i u Evropi postoji velika razlika u platama, Foto: Fonet

traži zakonsko rešenje

DAČIĆ TRAŽI RAVNOPRAVNOST POLOVA: Da žene i muškarci imaju istu platu za isti posao!

Ako se već zalažemo da nema diskriminacije, zašto se i o ovome ne priča, pita se predsednik SPS

Objavljeno:

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je večeras da se oduvek zalagao za izjednačavanje muškaraca i žena, odnosno za zakonsko rešenje kojim bi se ženama i muškarcima sa istom školskom spremom za isti posao garantovale iste plate.

- Kada na Islandu može da bude donet zakon o zabrani nejednakih plata muškaraca i žena, očekujem da posle mog višegodišnjeg zalaganja Forum žena SPS može to da predloži i kod nas - rekao je Dačić novinarima pre sednice Foruma žena SPS Beograda.

Kako je rekao, pojedina istraživanja pokazuju da takva diskriminacija postoji, dodajući da je to najveća diskriminacija.

- Ako se već zalažemo da nema diskriminacije, zašto se i o ovome ne priča... Zalagali smo se protiv diskriminacije kad su druge grupe bile u pitanju i ako smo mogli da razgovaramo i o LGBT populaciji i o nekim drugim, ne znam zašto se ne bavimo ovom temom, da žene i muškarci imaju jednaku platu - rekao je Dačić.

Dačić smatra da je pitanje ravnopravnosti polova od vitalnog značaja
Dačić smatra da je pitanje ravnopravnosti polova od vitalnog značajafoto: Beta/Zoran Živković

On je dodao da je pitanje zašto se žene i muškarci plaćeni različito za isti posao pitanje za celu Evropu, u kojoj, kaže, postoji velika razlika u platama, od deset do 25 odsto u nekim zemljama.

- Ovo je 21. vek, ne mogu da prihvatim da smatramo da se zakon o borbi protiv diskriminacije odnosi na nešto drugo, a ne i na ovo vitalno pitanje - rekao je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.