ENGLESKI NOVINARI SU PITALI ANU BRNABIĆ DA LI BI VOLELA DA SE VRATI JUGOSLAVIJA: Da li će vam se svideti njen odgovor?
Premijerka je odgovarala na brojna pitanja, Foto: Fonet

intervju za ekonomist

ENGLESKI NOVINARI SU PITALI ANU BRNABIĆ DA LI BI VOLELA DA SE VRATI JUGOSLAVIJA: Da li će vam se svideti njen odgovor?

Brnabić je za britanski magazin govorila i o Kosovu slobodi medija u Srbiji. Haškom tribunalu...

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u radio intervjuu britanskom magazinu "Ekonomist" da je 2018. godina u kojoj bi moglo da se pronadje dugoročno rešenje za Kosovo. - Ono što sada radimo je tražimo dugotrajno rešenje, da ne ostavljamo zamrznuti konflikt onima koji dolaze. Imamo istorijsku priliku da nadjemo održivo rešenje. Ako ne iskoristimo tu šansu u 2018. nećemo je skoro imati u decenijama koje dolaze - rekla je Brnabić u intervjuu koji je postavljen na sajt Ekonomista. Upitana o slobodi medija u Srbiji, Brnabić je rekla da ne zna kako je sloboda medija dovedena u pitanje, a na pitanje da li ima pritiska na medije, premijerka je kazala da je "apsolutno sigurna" da ih nema. - Ne vidim Vladu koja je otvorenija da zove sve medije na svoje dogadjaje, odgovara na pitanja svih medija. Razumem da ja nisam dovoljno objektivna. Ja sam premijerka i imam svoj sopstveni pogled, ali se trudim da dijalog držim otvoren sa svim ovim medijima koji su sada grupisani u Grupu za slobodu medija - rekla je Brnabić. Upitana o Haškom tribunalu, ona je kazala da ne misli da je on doneo pravdu na prostoru Jugoslavije, kao ni da je doprineo pomirenju. Ona je dodala da neće raspravljati o donetim presudama, već o ljudima koji nisu osudjeni i navela da niko nije odgovarao da etničko čišćenje u operaciji Oluja u Hrvatskoj, da je situacija slična sa bosanskim muslimanima i sa Oslobodilačkom vojskom Kosova. - Ne možete da kažete da zločini nisu počinjeni nad Srbima i nealbancima, ali svi su slobodni - rekla je Brnabić. Ona je negirala da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je rekla da je to bio stravičan zločin i da je stid zbog toga kakva je slika na osnovu toga stvorena o Srbima i Srbiji.

- Hajde molim vas da gledamo u budućnost i da ostavimo ovo iza nas. Nove generacije dolaze, imamo mnogo toga zajedničkog. Moj deda je Hrvat i on nije Srbin iz Hrvatske, on je Hrvat sa ostrva Krk. Detinjstvo sam provodila tamo, imam mnogo prijatelja tamo, imamo mnogo sličnosti - rekla je Brnabić. Upitana da li bi volela da ponovo postoji Jugoslavija, Brnabić je odgovorila: "Ne". - Mislim da je to bila dobra zemlja. Zemlja koja je imala velike potencijale da uradi dobro za Evropu i svet, ali s obzirom da se završilo tako kako se završilo, ne bih želela da vidim taj projekat ponovo - rekla je Brnabić i dodala da bi volela da vidi drugačiji Balkan.

Ona je metaforu o tome da Srbija sedi na dve stolice ocenila kao "nesrećnu" i dodala da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici i da je posvećena evrointegracijama, a da to nije zbog novca, jer vlast u Srbiji EU ne promoviše kao "ćup sa zlatom", već zbog njenih vrednosti. Govoreći o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je rekla da ona nema njegovu moć, jer iza sebe nema jaku političku partiju, kao Vučić. - Imam njihovu podršku u Skupštini, ali nisam član partije - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.