AMFILOHIJE UZVRAĆA UDARAC: Opelo sam držao Dačiću, a vradžbine su kad staviš Anu Brnabić!
Amfilohije kaže da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Foto: Printscreen

ne prestaje

AMFILOHIJE UZVRAĆA UDARAC: Opelo sam držao Dačiću, a vradžbine su kad staviš Anu Brnabić!

On je podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Objavljeno: 12:07h

- Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države, a Aleksandru Vučiću nikada nisam služio opelo. Nadam se da predsednik Srbije ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to slučaj sa dukljansko-montenegrinskom vlašću u današnjoj Crnoj Gori - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh sveštenoga trona pećkog Amfilohije, odgovarajući na napade beogradskih zvaničnika. U izjavi za IN4S, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom.

- To je grupa razbojnika, i oni nisu čak ni predstavnici albanskog naroda. Njih su jednostavno za svoje ciljeve iskoristile države koje su bombarodovale Srbiju i Crnu Goru i instalirale ih na rukovodećim mestima u Prištini. Sa takvima ne sme biti ni pogodbe, ni dogovora. Siguran sam da i onaj pošteni deo albanskog stanovništva Kosova i Metohije isto tako ne odobrava da ih te ubice i teroristi predstavljaju. Jednostavno, Albancima se ne može dati oni što im nikako ne pripada - istakao je mitropolit za naš portal. On je podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. - Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu - dodao je mitropolit. On je odbacio navode direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da je dva puta držao opelo Vučiću. - Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa - poručio je mitropolit Amfilohije. On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda. - Gospodin Vučić je predsednik Srbije, i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane - naveo je mitropolit, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije. Zvanična vlast u Podgorici, po rečima mitropolita, odrekla se i Crne Gore, i njene Metohije, i prihvatila nacio-fašističke tekovine Musolinija i drugih okupatora. „Zar sad treba i Srbija isto to da uradi“, mitropolit zapitao se Amfilohije. - Nadam se da Vučić ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to uradila dukljansko-montenegrinska vlast u današnjoj Crnoj Gori - poručio je mitropolit-crnogorsko primorski i egzarh sveštenoga trona pećkog, odgovarajući na napade beogradskih zvaničnika. Podsetimo, izjava mitropolita crnogorski-primorskog Amfilohija da strahuje da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, izazvao je burne reakcije zvaničnika Vlade Srbije. Reagovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, kao i deo opozicionih partija u Srbiji, dok je sam Aleksandar Vučić najavio da će se tim povodom oglasiti 14. januara.

Nakon što je generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković rekao da se mitropolit bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja, Amfilohije je poručio da se nameće pitanje ko se bavi vradžbinama on ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vreme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu. I kada je ubijen Milinčić u Samodreži, a zamalo i njegova majka. Mučenica i izgnanica sada živi u Beogradu bez hljeba. E, to bi trebalo da pomenu i Vučić i Selaković - rekao je za podgorički “Dan" mitropolit Amfilohije i dodao da ga čudi Selakovićeva izjava i priča koju je ispričao.

Bonus video:

Tri pitanja za Đilasa, Šapića i Šutanovca

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.