POPOVIĆ NAJBOGATIJI SRPSKI POLITIČAR ČIJE SE BOGATSVO PROCENJUJE NA 100 MILIONA DOLARA: A sav biznis mu u inostranstvu! KAKO TO?
Zašto ministar ne prenese biznis u Srbiju i plaća porez umesto što to radi u Švajcarskoj?, Foto: Beta

voli rusiju

POPOVIĆ NAJBOGATIJI SRPSKI POLITIČAR ČIJE SE BOGATSVO PROCENJUJE NA 100 MILIONA DOLARA: A sav biznis mu u inostranstvu! KAKO TO?

Da li je i vama nešto čudno ovde?

Objavljeno:
Milka Radović

Srpski ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ima imovinu vrednu najmanje 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost veća je od 100 miliona, što ga čini najbogatijim političarem u Srbiji.

Sav biznis koji Popović ima nalazi se u inostranstvu, a onda se postavlja pitanje kakva poruka se šalje građanima Srbije, kad ni ministar u Vladi Srbije ne želi da se bavi biznisom u Srbiji?

Stalno slušamo kako je Srbija odlična za investicije, kako strani investitori treba da ulažu u poslove u Srbiji, kako moramo da zaustavimo "odliv mozgova" iz Srbije, jer nam najveći stručnjaci i mlade nade odlaze iz zemlje, a onda imamo ministra u Vladi koji svojim primerom ne opravdava sve ono za šta se "zalaže" Vlada.

foto: Printscreen/Acas

Popović je vlasnik pet stanova, dva trosobna od 78 i 72 kvadrata, dva petosobna od 193 i 198 kvadrata i jednog dvosobnog od 62, 10 garažnih mesta od 136 kvadrata, zemljišta od 5 hektara i skoro 100 ari, i sve ovo ministar je kupio.

Pored nekretnina i zemljišta, Popović ima i ceo vozni park: tri automobila, dva čamca, motocikl... Ministar bez portfelja je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio automobil mercedes "S 350" iz 2013. godine, porše "Macan Turbo" iz 2016, mini kuper S iz 2015. godine, ski sanke Polaris "FS" iz 2013. godine, dva čamca - rečni s motorom iz 2012. i "Utopia 205" iz 2015. godine i četvorotočkaš "Polaris P3P 1000 Titanium iz 2015. godine.

Pored nekretnina i bogatog voznog parka, ministar Popović ima udela ili je stopostotni vlasnik u 23 firme.

foto: Printscreen/Acas

Radi se o firmama "OOO ABS Elekto", "OOO NPP ABS Elektro", "ZAO Naučno tehničeski centar ABS Elektro", "AO Aktivenergoset", "AO Vniir Gidroelektroavtomat", "ZAO ABS Elektro", "Dominion Nikolskij", "Dominion Tverskaja Jaroslaskaja", "AO ABS Holdings", "AO ABS Elektro", "OOO ABS Sinergija", "OOO ABS Elektroavtomatika", "OOO ElektroPromFinans", "Lianera Ltd", "Simolino ltd", "Semporna ltd", "ABS International ltd", "Benalde ltd", "Labrid trading ltd", "Calmen ltd", "Hotan Investment ltd", "Shallow Lake", "Donealsto LTD".

Od ovih 23, samo u "AO Vniir Gidroelektroavtomat" ima 51 odsto akcija i u "Dominion Tverskaja Jaroslaskaja" 99 odsto akcija. U svim ostalim 100 odsto.

Popović ne plaća pored u Srbiji, već u Švajcarskoj, gde je živeo dok se bavio biznisom.

Ministar se opravdava time da ceo život radi u inostranstvu, te da se sad isključivo bavi politikom.

- Ja se bavim politikom, a biznisom isključivo bavim u inostranstvu. Ali, u Lebane i u druge gradove ćemo isključivo doći i pomoći da se otvore i fabrike i inovacioni i start ap centri. To je ono čime se bavimo. Već 14 godina se operativno ne bavim biznisom, već inovacijama i tehnološkim razvojem. U Srbiji ne želim da se bavim biznisom jer se bavim politikom. Mislim da je to najnormalniji proces i strategija koju ću da produžim - rekao je nedavno ministar Popović.

Ministar Popović ne želi da se bavi biznisom u Srbiji
Ministar Popović ne želi da se bavi biznisom u Srbijifoto: Fonet

- Ja se bavim politikom i mislim da je pogrešno da neko se ko se bavi politikom bavi i velikim biznisom. To zaista nisu komplementarne stvari, još nije sazrelo vreme. Mislim da je bolje da onaj ko se bavi biznisom se bavi biznisom, a onaj ko se bavi politikom se bavi politikom. Mislim da je mnogo bolja varijanta - rekao je još Popović.

Međutim, ako je Srbija toliko izvanredno mesto za poslovanje zašto ministar Popović ne prenese svoj biznis u Srbiju i pomogne svom narodu?

Naravno, nije Popović jedini, ali i o njima će Espreso pisati u narednim danima.

Bonus video:

Espreso intervju, Dragan Đilas


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.