VRH SNS TRAŽI IZBORE: Pre raspisivanja beogradskih, naprednjaci će razmotriti da li da se glasa i za REPUBLIČKI PARLAMENT!
Vrh Srpske napredne stranke traži izbore, Foto: Fonet

NE ISKLJUČUJU MOGUĆNOST

VRH SNS TRAŽI IZBORE: Pre raspisivanja beogradskih, naprednjaci će razmotriti da li da se glasa i za REPUBLIČKI PARLAMENT!

O tome će se raspravljati u sredu, 10. januara, na vanrednoj sednici Predsedništva stranke

Objavljeno:

Pre nego što predsednica Skupštine Maja Gojković, najverovatnije krajem januara, raspiše beogradske izbore, naprednjaci će još jednom razmotriti mogućnost da građani Srbije ponovo glasaju i za republički parlament.

Vrh SNS će o tome raspravljati u sredu, 10. januara, na vanrednoj sednici Predsedništva stranke, a iako su nedavno doneli odluku da je glasanje za novi saziv parlamenta u danu beogradskih izbora nepotrebno, prema našim informacijama, moguće je da će ovog puta odluka biti drugačija.

Veliki broj funkcionera SNS smatra da bi trebalo građane još jednom pozvati na birališta, a među njima je najglasniji, ali i najuticajniji, član predsedništva stranke i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović. Uz Stefanovića, za objedinjavanje izbora je i ministarka Zorana Mihajlović.

Iako se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić tokom božićnih praznika nije u potpunosti isključio ni tu mogućnost:

- Moguće je da će moj predlog biti preglasan. Videćemo šta će drugi ljudi da kažu. Ne možete ići protiv celog predsedništva. Ali ja prosto smatram da nema razloga za to i da treba ući u eru redovnosti i potpune normalnosti, ne treba da svake izbore doživljavamo kao pitanje života ili smrti, kao što neki drugi pokušavaju.

Među glavnim argumentima zagovornika novih republičkih izbora su "naelektrisana" atmosfera i česti incidenti u Narodnoj skupštini. Ono što bi moglo da pretegne na njihovu stranu jesu i istraživanja javnog mnjenja, koja kažu da bi SNS sam na parlamentarnim izborima u Beogradu osvojio 44 odsto, ali da bi dobio malo manje glasova na glasanju samo za Beograd.

Objedinjavanjem izbora "povukli" bi rezultat i u prestonici i izbegli eventualne optužbe opozicije da im se para podrška.

Kao razlog se navodi i to što bi, u slučaju da se u martu glasa i na republičkom nivou, u sledećem izbornom ciklusu 2022. godine mogli da budu održani opšti izbori - od lokalnih do predsedničkih.

Da su vanredni izbori mogući, može se naslutiti i iz stava predsednika SPS Ivice Dačića, koji je i posle odluke Glavnog odbora socijalista da se ne ide na vanredno glasanje poručivao da ga ne bi iznenadilo da se njihov stav promeni.

Beogradski izbori trebalo bi da budu održani između 4. i 18. marta, a od odluke da li će se istog dana glasati i za parlament u velikoj meri će zavisiti i "pakovanje" nastupa vladajućih stranaka. U slučaju zajedničkih izbora, velika je verovatnoća da će stranke vlasti ponovo nastupiti u širokom savezu. Zasada su se naprednjaci načelno dogovorili da na njihovoj listi za Beograd bude SDPS Rasima Ljajića.

Uz naprednjake, bez obzira na to da li će se glasati i za parlament, najverovatnije će biti i manji partneri - SPO, Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, Srpska narodna partija Nenada Popovića i Aleksandar Vulin i njegov Pokret socijalista.

U kom "društvu" će na izborima nastupiti Dačićevi socijalisti, zavisiće od ishoda razgovora sa naprednjacima. Lider SPS nije isključio opciju da se u Beogradu preslika njihova koalicija sa radikalima u Mionici, gde su na nedavno održanim lokalnim izborima osvojili 16 odsto podrške.

SPREMAN PREDLOG ZA IME LISTE

Povodom mogućnosti raspisivanja i vanrednih parlamentarnih izbora, Nebojša Stefanović je u nedelju rekao da SNS pre svega hoće da pokaže rezultate i dodao da misli da će građani ceniti ogromno zalaganje gradske vlasti, uređene bulevare, nove fasade, asfaltirane ulice...

O timu SNS za Beograd, Stefanović je rekao da žele da na listi budu mnogi koji nisu ni članovi stranke, niti su se bavili politikom, i da hoće ljude koji žele da se bore za to da grad bude bolji. On je otkrio i da je jedan od predloga da naziv liste bude sličan "Aleksandar Vučić - volimo Beograd", jer se, kako je naglasio, bore za ideje, a ne za fotelje.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.