KOSOVO NE MOŽE U SAVET EVROPE JER NIJE DRŽAVA: Ivica Dačić smatra da će Hodžajev zahtev biti ODBIJEN!
Foto: Fonet

protivrečno sa statutom

KOSOVO NE MOŽE U SAVET EVROPE JER NIJE DRŽAVA: Ivica Dačić smatra da će Hodžajev zahtev biti ODBIJEN!

Kosovo ne može ući u Savet Evrope iz više razloga

Objavljeno:

Zahtev Prištine da Kosovo uđe u Savet Evrope treba odbaciti kao neosnovan, jer jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE pošto nije država, izjavio jeministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ako Kosovo ipak bude primljeno u Savet Evrope, to će po njemu biti politika sile.

- Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja - rekao je Dačić.

Takav zahtev bi bio u kontradiktornosti sa pravnim principima za članstvo, rezolucijom 1244, a takođe bi i narušio statusno neutralnu politiku organizacije prema Kosovu i Metohiji.

- Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran - smatra Dačić.

Takođe, zahtev Kosova protivreči i prvom članu iz Statuta Saveta Evrope, jer nisu svih 13. država priznale Kosovo za nezavisnu državu.

- Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Sve ovo su činjenice. Ako Kosovo i pored ovoga, zbog toga što je veliki broj zemalja Evrope priznao Kosovo, bude primljeno u Savet Evrope, to će biti politika sile. Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja - rekao je Dačić.

(Espreso.co.rs /Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.