MARINIKA TEPIĆ: Plašim se za svoj život! Miša Vacić me je proglasio JAKOBINSKIM TERORISTOM, a dobro znamo da su oni ZAVRŠILI NA GILJOTINI
Foto: Natalija Atanacković

espreso intervju nedelje

MARINIKA TEPIĆ: Plašim se za svoj život! Miša Vacić me je proglasio JAKOBINSKIM TERORISTOM, a dobro znamo da su oni ZAVRŠILI NA GILJOTINI

Tepićeva je komentarisala i aktuelna politička dešavanja

Objavljeno: 14:27h
Milka Radović

Narodna poslanica Nove stranke Marinika Tepić bila je gost Espreso intervjua nedelje. Tepić nam je otkrila da li se posle mnogih pretnji plaši za svoj život, da li se kaje što je otvorila pitanje "šta fašista Džim Douson radi u Srbiji, a naročito u službenim prostorijama Palate Srbija, i to u zagrljaju Miše Vacića" posle kojih su usledile pretnje...

Tepić je komentarisala sve što se trenutno dešava u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića, kao i da li je to bilo očekivano, beogradske izbore, šta je najveći problem Srbije u ovom trenutku - vlast ili podeljena opozicija, da li je vreme za svežu krv na političkoj sceni, zašto se odlučila za Novu stranku i kako gleda na angažman Zorana Živkovića, da li sa suprugom Milanom Tepićem koji je bio član DSS-a ima razmirice unutar porodice zbog politike.

Poslanica Nove stranke je iznela svoju dijagnozu aktuelne situacije u medijima s obzirom da se dugo bavila novinarstvom, komentarisala probleme koji se dešavaju u poslednje vreme u školama, gde je uzrok ovih problema, da li bivšeg i sadašnjeg šefa doživljava kao deo političke elite, koju je kao novinarka oštro kritikovala...

Ceo intervju sa Marinikom Tepić pogledajte u videu:

Policija je uhapsila Tomu Lovrekovića, novinara iz Novog Sada jer se ispostavilo da on stoji iza pretnji smrću koje ste dobijali danima na društvenim mrežama. Međutim, vi ste opet bili u policiji jer vam je Miša Vacić, posle hapšenja Lovrekovića, pretio takođe na društvenim mrežama. Da li se plašite za svoj život?

foto: Natalija Atanacković

- Naravno da se plašim, jer drugačije ne bih otišla ni prvi put da prijavim tekstove Tomislava Lovrekovića i cele mreže portala, paragrupa, nekih formalnih grupa koje su inače registrovane, a čiju smo zabranu tražili i Zoran Živković i ja u ime Nove stranke, radi se o nacionalnom srpskom frontu i te pretnje su usledile. Pa sam ja i drugi put, kada sam videla tu objavu, sada lično Mišu Vacića, ne citirajući Tomislasva Lovrekovića, nego njegovu, sam se što bi se reklo pokupila i otišla u policijsku stanicu Stari grad, gde sam popunila svoju prvobitnu izjavu i tražila da mi se garantuje bezbednost. Ono što bih korigovala u vašem pitanju, Lovreković je neko na koga mi sumnjamo, onosno javnost, i da se o njemu radi. Policija me nije obavestila o tome. Ja sam tu informaciju saznala iz medija da je privedeno lice T. L. Dakle mi ne znamo li je to on, ali pretpostavljamo. Ono što mene dodatno brine je da li su krivci samo oni koji potpisuju te tekstove ili i oni koji ih propagiraju, koji ih šire, koji zagovaraju isto to, bez obrzira što svoj lični potpis nisu stavili. Ne da sam se samo zabrinula, nego sam bila i ljuta i besna i izrazito uplašena kada je Miša Vacić u svojoj objavi mene proglasio jakobinskim teroristom, a svi dobro znamo da su jakobinci završili na giljotini. Prema tome, ako nekome nije jasna ta poruka može da se informiše preko istojiskih činjenica, ali smatram da policija treba da zakuca i na njegova vrata i pita ga o čemu se ovde radi. To ne sme da se radi, bez obzira da li se kroz razne naknadne izjave pokušava relitavizovati i ovo što se meni dešava. To je stvarno poražavajuće, da vi imate simuliranje, karikiranje situacije u kojoj se zaista neki opskurdni likovi pojavljuju sa tim - pa i meni se pretilo, pa se ništa nije desilo. To je takođe jedan od puteva, kanala zloupotrebe, prvo javnog prostora, jer sloboda govora ne znači slobodno pretiti smrću nekom drugom. Sloboda govora je takođe ograničena kao i druga prava, do one mere do koje vi ne ugrožavate onog drugog. Ja nikada nisam komunicirala ni sa Mišom Vacićem, ni sa Nacionalnim srpskim frontom, ni sa Goranom Davidovićem, ni sa Tomislavom Lovrekovićem. Sva moja pitanja su postavljena u najvišoj zakonodavnoj instituciji, dakle ja ne polemišem sa njima nego sa državom, zato što ona nema problem sa njima.

foto: Natalija Atanacković

Sve je počelo kada ste otvorili pitanje, citiram, šta fašista Džim Douson radi u Srbiji, a naručito šta radi u službenim prostorijama Palate Srbija i to sa Mišom Vacićem. Posle toga su usledile pretnje da vas treba ućutkati za svagda. Da li se posle svega toga kajete što ste otvorili ovo pitanje?

- Kao prvo ne mogu da se kajem, kao neko ko je antifašista, po svom uverenju, po svom biću, koja je tako vaspitana na kraju krajeva i ko nikad nije revitalizovao ni antifašistički pokret u vreme Drugog svetskog rata, koji se ježio od potonje relativizacije izjednačavanje antifašista i četničkog pokreta itd, gde vi vidite stvaranje ovog ambijenta, ne od juče, ne od prekjuče nego unazad poprilično dugo vremena. Ono što je vrlo zanimljivo je da je sad Džin Dounson objavio fotografiju na kojoj je u zagrljaju sa Mišom Vasićem u prostorijama Vlade Republike Srbije, u vreme kada je predsednik te iste vlade bio Aleksandar Vučić. Ta fotografija sa Mišom Vasićem nije mogla da se pronađe ni na jednom profilu ni kod koga od nih, ali je bilo zanimljivo, ako je ovo ikom zamiljivo, to što je nakon mog prvog pitanja o Dousonu u Srbiji, to je bilo 2. novembra, on lično isprovociran mojim pitanjem, objavljivao takođe neke tekstove o meni, isti taj Douson, između ostalog pokušavajući da relativizuje moje pitanje kroz to šta ti tu nešto gunđaš i buniš se kada pogledaj mene, ja sam slobodan u Srbiji koja me voli, i to u institucijama Republike Srbije. I on izazvan i isprovociran zapravo mojim pitanjem, objavio tu fotografiju za koju su fakat oni očigledno smatrali da ima neki problem da se objavi i objavivši tu fotografiju je sam otvorio ovu pandorinu kutiju. Ja sam, koliko sam s jedne strane razočarana, besna , uplašena itd, s druge strane imam to nezadovoljstvo, ne što se meni ovo dešava, nego povoljnu okolnost da izmile na svetlost dana svi fašisti i neonacisti u Srbiji. Da napoknom razgrnemo taj nesrećni paravan kolaboracije i prećutkivanja tog saveza u ćutnji između državnog aparata tj. policije i ovih grupacija, koje naravno imaju svoju namenu naročito u predizbornim kampanjama i izbornim danima i da taj paravan razgrnemo da oni izmile na svetlost dana i da očekujem na kraju kao što su za razne druge situacije najviši državni činovnici, od predsednika Vlade, Republike, ministarstva unutrašnjih prostora voleli da se slikaju, stanu i kažu ovo se više nikad ne sme ponoviti i policija će odmah reagovati da to učine i sada.

foto: Natalija Atanacković

Šta očekujete sada od policije, je l' očekujete neko obezbeđenje ili?

- Ja ne mogu da procenim da li je ono meni potrebno jer prosto službeni deo postupka je takav i ja zato ne mogu da kažem ništa drugo osim što sam se zahvalila policiji na hapšenju ovog lica, smatrajući nedovoljno sve to, ali ipak ne mogu da budem malicionzna i da se ne zahvalim ljudima koji su radili svoj posao. Očekujem da će istom žestinom nastaviti da se bave ovim poslom naravno, ali nije na meni da to procenjujem. Trenutno se sve nalazi u rukama tužioca, pošto je moj predmet upućen Višem javnom tužilaštvu, upravi za visokotehnološki kriminal i sad se postupak po nalazima tužilaštva, pretpostavljam da će sad od privedenog lica tražiti iskaz, dakle zadržavanje do 48 sati. Ukoliko imaju dokaze možda će ga zadržati i nakon toga, videćemo, sada je sve u rukama tužilaštva, policija sad tu nema ništa jer postupa isključivo po nalogu tužilaštva, a mogu da ga puste. Nije do mene zaista.

Kako komentarišete ovo što se trenutno dešava u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića, mislite li da je to negde bilo očekivano?

- Ne znam da li je bilo očekivano, jer morali bismo da znamo onda kome i zbog čega je očekivano. Nemam nikakav komentar sada na ono što se dešava u Pokretu slobodnih građana. Svoj stav prema tom udruženju građana, prema načinu rada, prema odnosu prema ljudima, prema projekciji budućnosti i svemu što lini ili bi trebalo da čini jedan tim, ja sam iznela svoj stav onog trenutka kada sam se udaljila od Saše Jankovića, mislim proletos negde, u maju mesecu. Tako da rekla bih da je moj stav bio među prvima iskazan na taj način i mislim sasvim dovoljno i tada, a evo i sada ovde kod vas.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.