RUGANJE DEMOKRATIJI I GRAĐANIMA SRBIJE: Poslanici vlasti podneli 244 amandmana, raspravljali danima o njima, pa ih sve povukli samo da bi pojeli vreme!
Foto: Stefan Jokić, Twitter printscreen

tako je to u srbiji

RUGANJE DEMOKRATIJI I GRAĐANIMA SRBIJE: Poslanici vlasti podneli 244 amandmana, raspravljali danima o njima, pa ih sve povukli samo da bi pojeli vreme!

Ovo se nikad nije desilo u istoriji parlamentarizma u Skupštini

Objavljeno: 11:56h

Poslanici vlasti povukli su ogroman broj amandmana koje su inicirali tokom rasprave o budžetu za 2018. godinu što je jasan dokaz da su oni služili da se vreme za raspravu "pojede".

Predsednik Pokreta Dosta kaže da je time izvršena povreda Poslovnika, a da ga je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ignorisala kada je više puta pokušao da ukaže na to.

- Stižemo do kraja cele farse oko budžeta, kao što znate da je vladajuća podnela više od 400 zakona na Izmene Zakona o budžetu za 2017.godinu i na Izmene Zakona o budžetskom sistemu. Tri dana su trošili novac poreskih obveznika i obrazlagali amandmane i onda povukli sve amandmane. Mi ovde imamo papir, koji dobijaju svi poslanici, a na kom piše da odustaju od amandmana. Ipak, time su prekršili Poslovnik, a ja sam pokušao da ukažem na to tokom glasanja i predsednica Skupstine, Maja Gojković me je ignorisala i pravila se da me ne vidi. Ne znam koliko sam se puta javio. A bila je duzna da mi da reč - ističe lider DJB-a.

foto: Beta/Milan Obradović

Radulović navodi da je Pokret Dosta je bilo predlagao da nijedna poslanička grupa u protekla tri dana ne učestvuje u raspravi i dodaje da su se svi složili, osim DS.

- Zašto je sve ovo tragično za Republiku Srbiju? Ovim budžetom se nastavlja zavlačenje prstiju u džepove građana i privrede. Najviše će biti oštećeni građani, jer novca u budžetu ima, ali se on troši na partijski i parazitski sistem koji ubija Srbiju već godinama - kaže Radulović.

Primedbe ima i Vojislav Šešelj. Lider SRS kaže da se to nije desilo nikad, da se radi o ozbiljnom problemu i da radikali hitno traže da se pristupi izradi novog Poslovnika o radu Skupštine.

"Prvo su podneli veliki broj amandmana, kako bi pojeli vreme za raspravu, a onda su sve amandmane povukli, odnosno od svih su odustali. To se moglo očekivati, ništa nas nije iznenadilo. U modernoj istoriji parlamentarizma imali smo svašta, ali ovo nikada, i mi imamo ozbiljan problem. Zato radikali hitno traže da se pristupi izradi novog Poslovnika o radu Skupštine. Parlament sada radi po improvizovanom Poslovniku i koristi ga kako hoće - ističe Šešelj.

foto: Espreso.co.rs

Lider radikala je naveo da je Skupština poslednjih dana postala protočni bojler, a da vlast uspešnost rada Parlamenta meri usvojenim zakonima, a trebalo bi da je upravo suprotno - po broju vraćenih zakonskih predloga.

Pojedini poslanici opozicije napuštali su ove sednice, jer su shvatili da je ovo način kojim su poslanici SNS sprečili raspravu o budžetu.

Amandmane su obrazlagali tri dana, a potom - povukli.

Srđan Dragojević napisao je na Tviteru da je ovakvo ponašanje razlog što bi poslanici opozicije trebalo da napuste Parlament.

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2018. godinu posle nekoliko dana rasprave koja će biti zapamćena po rekordnom broju amandmana - preko 2.000!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.