KOMITET U VAŠINGTONU: Crnogorski jezik međunarodno priznat, nije varijanta srpskog!
Foto: Shutterstock

ima lingvističku prepoznatljivost

KOMITET U VAŠINGTONU: Crnogorski jezik međunarodno priznat, nije varijanta srpskog!

Ovim je, po njegovim rečima, potvrđeno da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika

Objavljeno: 12:32h

Komitet Kongresne biblioteke iz Vašingtona priznao je crnogorski jezik i Crna Gora je dobila međunarodni kod za jezik, saopšteno je iz Nacionalne biblioteke Crne Gore. Biblioteka "Đurđe Crnojević" je pre devet godina zatražila kodifikaciju crnogorskog jezika i taj zahtev, da se jezik prizna u okviru ISO međunarodnog standarda, ovih je dana prihvaćen. - Crna Gora je dobila međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda. U petak smo obavešteni da je ISO 639 Ujedinjeni savetodavni komitet odobrio zahtev Nacionalne biblioteke Crne Gore. Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, nazivi na engleskom i francuskom Montenegrin, a u originalu crnogorski jezik na latinici i ćirilično. ISO tablice biće ažurirane u nedeljama koje slede - rekao je direktor biblioteke Bogić Rakočević.

Ovim je, po njegovim rečima, potvrđeno da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, već da je to jezik koji ima lingvističku prepoznatljivost.

- Ovo je još jedna veoma važna stvar za zaokruživanje crnogorskog identiteta, jer ovim činom Komitet iz Vašingtona je ne samo priznao postojanje crnogorskog jezika već je i potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika kako je to do nedavno spočitavano. Dakle, on ima svakako svoju lingvističku prepoznatljivost - izjavio je Rakočević. Direktor Nacionalne biblioteke je naveo da je međunarodna kodifikacija važna za kodiranje i katalogizaciju knjiga.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.