DOSTA JE KRVI NA BALKANU, SAD HOĆEMO MED! Dačić progovorio o presudi Mladiću i Srebrenici
Foto: Beta, Nikša Miletić

izjasnio se

DOSTA JE KRVI NA BALKANU, SAD HOĆEMO MED! Dačić progovorio o presudi Mladiću i Srebrenici

"Bal znači med i kan znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med", izjavio je

Objavljeno:

"Nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici. Ali šta se dešava sa hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata. Nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Hagu. Ovaj sud je stvoren samo kako bi osudio Srbe", rekao je kategorično srpski ministar Ivica Dačić, tokom zvanične posete Argentini.

Kao čovek sa Balkana, u razgovoru za „La Nacion“ nije se iznenadio pitanjima na tako različite teme kao što je rat u bivšoj Jugoslaviji i prijateljstvo sa Argentinom.

"Reč Balkan potiče od dve turske reči", objasnio je Dačić.

"Bal znači med i kan znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med", izjavio je.

"Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima. Ova osuda je bila očekivana, jer to potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina. Međutim sud za bivšu Jugoslaviju, koji završava svoj rad sada u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba. Samo je služio za žalbe protiv Srbije. Pre rata, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, a danas živi 180.000. Šta se desilo sa preostalima? Bili su proterani ili ubijeni. U Sarajevu je bilo 150.000 Srba, danas ih ima manje od 10.000. U Prištini bilo je preko 40.000 Srba, danas ih je manje od 1.000. Par nedelja pre Srebrenice, Bosanci su ubili hiljade Srba. Gde su krivci za te masakre?" - kazao je on.

Dotakao se i teme Kosova.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova je bio unilateralan čin, kao što je i Katalonije. Iz tog razloga ima toliko zemalja, kao Argentina, koje ne priznaju ovo jednostrano proglašenje. Želimo razgovor, međutim ove vrste unilateralnih proglašenja prepreka su za bilo kakvo zbližavanje" - rekao je on za argentinski medij.

Na konstataciju da je jedna od zamerki Srbiji istorijski blizak odnos sa Rusijom, koja je sankcionisana od Evropske unije, Dačić kaže:

"Odgovoriću vam engleskom izrekom: „Nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja. Večni su samo interesi Velike Britanije". I mi se slažemo sa ovom filozofijom. Iz tog razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije" - kazao je šef srpske dipomatije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.